Lindau

GÅ TILL » Sevärdheter Väder Bilder Bila Hamnen i Lindau

Hamnenpromenaden i Lindau

Lindau är en tysk stad vars gamla centrala delar är belägna på en ö i Bodensjön. Staden ligger i den allra sydvästligaste delen av förbundslandet Bayern. Från Lindau går båtturer till Bregenz i Österrike, Rorschach i Schweiz, samt Meersburg, Wasserburg och Bad Schachen i Tyskland. Stadens invånarantal uppgår till 24 487 personer. Till de centrala delarna tar man sig via Seebrücke som är den enda bron för bilar, fotgängare och cyklister. Utöver den finns en järnvägsbro som leder till den på ön belägna järnvägsstationen.

SÖK & BOKA HOTELL I LINDAU

Sevärdheter i Lindau

Den största sevärdheten är kanske Lindau självt. I den gamla stadskärnan kan man strosa omkring bland gammal bebygglese eller sitta i hamnen och avnjuta en glass eller ett glas vin i kvällssolen.

Några evenemang som äger rum i Lindau är seglingstävlingen Rund Um den Bodensee, Lindauer Oktoberfest och Lindauer Kinderfest (Barnfesten i Lindau).

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Marionettoperan
Gamla rådhuset

Marionettoperan (Lindauer Marionettenoper)

Marionettoperan i Lindau grundades av Bernhard Leismüller så sent som år 2000. Sedan starten har antalet marionettdockor växt till att bli 450 stycken. Under en ensemble samspelar tio stycken dockspelare för att skapa föreställningen. Från början uppträdde operan i provisoriska lokaler, men är sedan några år inhysta hos i stadsoperans lokaler. Antelet besökare har ökat stadigt genom åren. Från att till en början bara uppträtt för ett tiotal personer så fyller de idag lokalen. De lockar till och med till sig besökare som reser tio mil bara för att se en föreställning.

Adressen till mationettoperan och stadsteatern är: Fischergasse 37, Lindau.

Gamla rådhuset

År 1422 påbörjades byggandet av det gamla rådhuset i Lindau och 14 år senare stod den gotiska byggnaden färdig. Bara några år efter uppförandet inträffade det första av många historiska ögonblick i husets historia. Det var år 1496 när Maximilian I samlade riksdagen i den nya rådskammaren klädd i träpanel.

I juli 1655 hölls den första barnfestivalen i anslutning till rådhuset. Detta lade grunden till en lång och populär tradition som finns kvar än idag. Pojkar och flickor klär då upp sig och paraderar med flaggor till gamla rådhuset till toner av musik för att fira staden Lindau. Barnen får Butschellen (traditionella söta bullar) och kuponger att spendera på festivalen. År 1930 när huset skulle genomgå en renovering uppstod kraftiga protester. Konstnären Wilhelm Nida-Rümelin hade, vid sidan av sina skildringar av bönder, fiskare, ett havsmonster och de traditionella lindrädorna, målat en dödsdans. Den föreställde en strid mellan himmel och jord, symboliserad av ett skelett och en ung naken kvinna. Bayerska Folkpartiet (Bayerische Volkspartei) bestämde sig för att sådan erotisk målning inte var acceptabel och beordrade att den omedelbart skulle avlägsnas.

Väder och klimat

LINDAU VÄDER

Lindau ligger i en tempererad klimatzon med fyra olika årstider som påverkas av såväl de närbelägna bergen och sjön. Vintrarna kan vara kalla med temperaturer som ibland når så lågt som -20°C. I vissa exceptionella fall kan vintrar vara så kalla att stora delar av sjön fryser. Somrarna är vanligtvis varma och vanligtvis fuktiga på grund av den omgivande sjön.

Kraftiga regnskurar, åskväder och kraftiga vindar är vanliga på sommaren. På grund av de omgivande bergen är snö vanligt under vintermånaderna. Bodensjön ligger ca 400 meter över havet.

Bilder från Lindau

Hamninloppet i Lindau

Hamninloppet i Lindau.

Lennart Bernadotte-huset

Lennart Bernadotte-huset.

Lindauer Hof

Lindauer Hof, ett hotell vid hamnen.

Hamnen med fritidsbåtar

Hamnen med fritidsbåtar.

Bila till Lindau

Mellan Jönköping och Lindau är det 145 mil. Den kortaste och snabbaste vägen är att ta färjan mellan Helsingborg och Helsingör, köra genom Danmark, för att sedan åka på färjan mellan Rödby och Puttgarden. I Tyskland kör du mot motorvägen A1 och Lübeck. Det är inga problem att hitta dit eftersom det bara är att fortsätta raka vägen till dess att den övergår till motorväg. Därifrån är det motorväg hela vägen till Lindau. Först kör du mot Hamburg och vid motorägskorsningen Horster dreieck byter du motorväg till A7. Den kommer ta hela vägen genom Tyskland, förbi städer som Hannover, Kassel, Fulda, Würzburg och Ulm. I höjd med Memmingen söder om Ulm är det dags att byta motorväg efter 70 mil på A7:an. Här svänger du av till A96 och det står skyltat Lindau och Bregenz (Österrike). Avfarten i Lindau ligger några hundra meter innan gränsövergången mot Österrike.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.