Se till att boka i tid

Vi hjälper dig boka färjebiljetter eller hitta hotellrum i hela Europa.

Bila till Prag

När du ska bila till Prag lämnar du förslagsvis Sverige med färjan som går mellan Trelleborg och Rostock, eller alternativt den mellan Trelleborg och Sassnitz. I Tyskland kör du sedan mot Berlin och därefter Dresden.

Tjeckisk motorväg

När du kör in i Tjeckien gör du det lämpligtvis norrifrån via Dresden. Tänk dock på att betala motorvägsavgiften genom att köpa ett klistermärke på någon av bensinmackarna vid gränsen. Det bensinbolag som dominerar vägsträckan mot Prag är det tyska Aral. Kör du E55 (Tjeckickt vägnummer: 8) så närmar du dig bergsområdet vid Zinnwald som ligger på 800 meters höjd. Därefter går vägen rakt igenom staden Teplice som visar upp olika sidor beroende vilket tid på dygnet du kommer passerar orten. Teplice är Tjeckiens äldsta kurort men du får ingen del av detta från vägen, passerar du under dygnets mörka timmar så får du se hur världens äldsta yrke bedrivs längs delar av denna väg.

Köra och parkera i Prag

Prag är ett måste att besöka när du är i Tjeckien. Trafiken är hetsig och stökig vilket kan avskräcka många regeltrogna svenskar. Staden vars effektiva tunnelbanenät mätt i avgångar per timme och punktlighet gör dock bilen ganska överflödig. Som turist finns det få anledningar att köra omkring i staden. Den snabba och effektiva tunnelbanan gör att Prag utvidgar sin hotellarea för sina turister, vilket kan vara skönt om man kommer in till staden efter en hel dags körning. Det är alltså ingen katastrof om du inte lyckas få tag i ett centralt beläget hotell. Studera gärna tunnelbanan och de olika linjerna i förväg. De låga respriser lär inte drabba reskassan särskilt hårt och du får chansen att uppleva Prag som sig bör, nämligen till fots.

Kortfattat om Prag

Sankt Nikolaus-kyrkan Prag

Prag (Praha) är huvudstad och största stad i Tjeckien samt är belägen vid floden Moldau. Staden har lite mer än 1,2 miljoner invånare.

Karlsuniversitetet, som är Prags universitet, grundades 1348 av kung Karl IV och är det äldsta universitetet i Centraleuropa, det vill säga norr om Alperna och öster om Rhen. 1992 upptogs stadens gamla centrum på UNESCO:s världsarvslista.

Prag är beläget i den tidigare österrikiska provinsen Böhmen som sedan 1993 tillsammans med Mähren utgör Tjeckien. Böhmen var från början ett självständigt kungarike, men genom ett flertal giftermål blev landet en del av Habsburg år 1526. Samtidigt blev landet en österrikisk provins, och Prag var i hög grad en tyskspråkig stad med mycket tysk kultur. Framgångsrika tyskspråkiga författare och diktare som Franz Kafka och Rainer Maria Rilke är födda i Prag.

Nu för tiden är Prag känt för sina vackra och imponerande byggnader som representerar alla stilarter. Staden är dessutom indelad i flera områden, den gamla stadsdelen från 1200-talet, den "nya stadsdelen" från 1300-talet samt den judiska stadsdelen. Hradčany med flera katedraler och slottsområde har varit säte för kungar, kejsare och presidenter ända sedan 800-talet. I Prag finns det många torn och spiror. I början av 1800-talet räknade man att det fanns 103 torn och spiror. Idag anslås antalet vara mer än 500.

SÖK & BOKA HOTELL I PRAG