Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Prag

GÅ TILL » Hotell Sevärdheter Väder Bilder Transport Bila Parkera Prag

Torget i gamla stan med Týnkyrkan.

Prag (Praha) är huvudstad och största stad i Tjeckien samt är belägen vid floden Moldau. Staden har lite mer än 1,2 miljoner invånare.

Karlsuniversitetet, som är Prags universitet, grundades 1348 av kung Karl IV och är det äldsta universitetet i Centraleuropa, det vill säga norr om Alperna och öster om Rhen. 1992 upptogs stadens gamla centrum på UNESCO:s världsarvslista.

Prag är beläget i den tidigare österrikiska provinsen Böhmen som sedan 1993 tillsammans med Mähren utgör Tjeckien. Böhmen var från början ett självständigt kungarike, men genom ett flertal giftermål blev landet en del av Habsburg år 1526. Samtidigt blev landet en österrikisk provins, och Prag var i hög grad en tyskspråkig stad med mycket tysk kultur. Framgångsrika tyskspråkiga författare och diktare som Franz Kafka och Rainer Maria Rilke är födda i Prag.

Nu för tiden är Prag känt för sina vackra och imponerande byggnader som representerar alla stilarter. Staden är dessutom indelad i flera områden, den gamla stadsdelen från 1200-talet, den "nya stadsdelen" från 1300-talet samt den judiska stadsdelen. Hradčany med flera katedraler och slottsområde har varit säte för kungar, kejsare och presidenter ända sedan 800-talet. I Prag finns det många torn och spiror. I början av 1800-talet räknade man att det fanns 103 torn och spiror. Idag anslås antalet vara mer än 500.

SÖK & BOKA HOTELL I PRAG

Tre centrala hotell i Prag

Hotel Adler

Hotel Adler Prag

Beläget i centrala Prag cirka 800 meter från Karlsbron och gamla stan. Ej dygnet runt-öppen reception men gratis wi-fi erbjuds.

Hotel Modrá Růže

Hotel Modrá Růže Prag

Centralt beläget hotell med egen bar, reception som är öppen dygnet runt, samt gratis wi-fi. Härifrån har du nära till allt.

Hotel Čertovka

Hotel Čertovka Prag

Detta hotell är beläget på den västra sidan av floden Vltava alldeles intill Karlsbron. Franz Kafka-museet ligger några minuter bort.

Sevärdheter i Prag

Prag är en sevärdheternas stad med alla arkitektoniska monument och byggnader. Den är tilldragande romantisk för de som reser som par, men också för den ensamresande som vill begrunda dess skönhet alldeles allena. Hit söker sig dessutom många för att vara sällskapliga i större grupper, då stadens ölkultur oftast har en central betydelse för själva resan. Det finns en hel del att upptäcka här och Prag lämnar sällan någon oberörd.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Wallensteinpalatset
Karlsbron

Wallensteinpalatset

Den kejserliga generalen och fältmarskalken Albrecht von Wallenstein är grundaren av uppbyggnaden Wallensteinpalatset i Prag. Ett vackert barockbygge som uppfördes mellan åren 1623-30. Von Wallenstein hann bara bo där i ett år, sedan mördades han. Trots detta så förblev den praktfulla boningen släkten Wallensteins residens fram till 1945. År 1648 var svenskar här och plundrade palatset på diverse ting när den svenska armén dök upp i Prag under det trettioårigakriget. Byggnaden har en ljus exteriör och omgärdad av en skön trädgård i italiensk barockstil med en damm alldeles inpå palatset. I trädgården spatserar parkfåglar som lockar många turister till att ta fotografier. Dessa påfåglar är mycket vackra att titta på, men man bör visa respekt då de gärna inte vill känna sig trängda.

Koordinater: 50.090077, 14.407946

Wallensteinpalatset

Wallensteinpalatset i centrala Prag.

Prag

Påfågel vid Wallensteinpalatset.

Karlsbron

Vackra Karlův most med anor från 1300-talet, ligger centralt i Prag. Den sträcker sig över Moldau och är en länk mellan stadens centrum och den gamla stan. Uppförandet av bron skedde i samband med att den tidigare bron, Judithbron rasade samman 1342. Karlsbron öppnades upp 60 år senare. Bron har dekorativa utsmyckningar i form av religiösa monument och en relief av ett nationalhelgon som är populärt att vidröra. Denna sevärdhet är en av stadens främsta turistattraktioner och här samlas många hantverkare, konstnärer och försäljare längs med båda sidorna av bron för att sälja sina verk. Om man så vill kan, så kan man slå sig ned invid en konstnär och bli porträtterad.

Koordinater: 50.086496, 14.411548

Karlsbron Prag

Karlsbron.

The Beer Guide to Prague

Prag är en ölmetropol. Här finns det ölhak i nästan varje hörn. Ölen är prisvärd såäven om man gästar en finare pub. Med sina 35 bryggerier levererar Prag en fantastisk lokalbryggd öl. Staden har 30 bryggeripubar och ett av dom är Zlý Časy som erbjuder 48 tappkranar med lager och ale från Tjeckiens alla hörn samt andra europeiska öltillverkningsfabriker. Och Vinohradský Pivovar-bryggeriet i Prag framställer en personlig öl med högkvalité bryggt på tjeckisk malt och humle av bästa sort. Bryggeriet och restaurangen U Fleků som är 519 år, är den största i hela andet och sägs vara världens äldsta bryggeripub. Här serveras 2 000 glas öl varje dag. Hit kommer flera kändisar för att avsmaka deras U Fleků Dark Lager. Tjeckiens minsta mikrobryggeri U Medvídků, tillverkar nationens starkaste öl X-BEER. Blir du sugen på att veta mer? Läs mer i The Beer Guide to Prague.

Väder och klimat

PRAG VÄDER

Prag har ett fuktigt kontinentalt klimat. Vintrarna är relativt kalla med medeltemperatur omkring noll grader med lite solsken. Det är inte ovanligt med snö från mitten av november till sena mars. Det kan dock förekomma milda perioder under vintermånaderna. Sommaren innebär oftast mycket solsken och medeltemperaturer dagtid på 24 grader. Nätterna kan däremot vara ganska kalla även på sommaren. Nederbörden i Prag är ganska begränsad p.g.a. att staden skyddas av bergskedjan Sudeterna i norra delen av landet.

Den torraste årstiden är vanligtvis vintern, medan vår och tidig sommar kan ge ganska stora mängder regn. Särskilt i samband med åskoväder. Prag är också en blåsig stad med ihållande västliga vindar och en medelvindhastighet på 4,5 m/s.

Bilder från Prag

Sankt Nikolauskyrkan

Sankt Nikolauskyrkan.

Hradcany-torget och trappan upp till Toskánský-palatset

Hradcany-torget och trappan upp till Toskánský-palatset (Toskánský palác).

Prag från Toskánský-palatset

Vy över Prag från Toskánský-palatset.

Čertovka-kanalen Prag

Čertovka-kanalen från Karlsbrons brofäste på Lilla sidan.

Italiensk restaurang vid Mánesův-bron i Prag

Flytande italiensk restaurang vid Mánesův-bron.

Prag Prag Karlsbron Prag

Karlsbron.

Kollektivtrafik och transporter

Spårvagn i Prag

Prag är ingen stor stad till ytan, men man blir ändå trött i kroppen efter allt promenerande fram och tillbaka mellan sevärdheterna. Då kollektivtrafiken i Prag är smidig, så är det ett alternativ för den utmattade turisten.

Dopravní podnik hlavního města Prahy a.s är det transportföretag som sköter trafik med offentliga kommunikationsmedel såsom spårvagn, stadsbuss och tunnelbana. All kollektivtrafik med detta bolag har ett gemensamt biljettsystem oavsett färdmedel.

Kollektivtrafiken utgörs av Tramvajová Doprava som består av 25 spårvagnslinjer, Pražské Metro av 3 t-banelinjer samt 18 stadsbussar i trafik och därutöver pendeltågssystemet Esko Prag med sina 15 trafikleder. Det finns två spårvagnslinjer som kör historiska rutter till Prags mest sevärda turistmål. En av dessa linjer heter Nostalgická linka č. 23 och går mellan Prags slottskvarter och Vinohrady. Spårvagnstågen är dessutom av en äldre årgång och den nostalgiska linje 23 körs endast sommartid.

Därtill finns Nostalgická linka č. 41 som endast är i trafik under helger och helgdagar från april till november. Därutöver så finns det taxibolag och möjlighet att hyra cykel.

Bila till Prag

Bila till Prag

När du ska bila till Prag lämnar du förslagsvis Sverige med färjan som går mellan Trelleborg och Rostock, eller alternativt den mellan Trelleborg och Sassnitz. Om du tar färjan till Rostock så fortsätter du rakt söderut på A19 till Dreieck Wittstock där du kör på A24 mot Berlin. Efter att du rundat Berlin fortsätter färden på A13 mot Dresden. Wittstock kan förövrigt vara en lämplig stad för en övernattning. Börjar du din resa i höjd med Jönköping som i vårt exempel innebär det en restid på cirka 8,5 timmar till Wittstock. Resterande resväg till Prag tar ungefär fem timmar.

När du kör in i Tjeckien gör du det lämpligtvis norrifrån via Dresden, oavsett om du tagit färjan till Rostock eller Sassnitz. Tänk dock på att betala motorvägsavgiften genom att köpa ett klistermärke på någon av bensinmackarna vid gränsen. Det bensinbolag som dominerar vägsträckan mot Prag är det tyska Aral.

Kör du E55 (tjeckiskt vägnummer: 8) så närmar du dig bergsområdet vid Zinnwald som ligger på 800 meters höjd. Därefter går vägen rakt igenom staden Teplice som visar upp olika sidor beroende vilket tid på dygnet du kommer passerar orten. Teplice är Tjeckiens äldsta kurort, men du får ingen del av detta från vägen. Passerar du under dygnets mörka timmar så får du se hur världens äldsta yrke bedrivs längs delar av denna väg.

Köra och parkera i Prag

Prag är ett måste att besöka när du är i Tjeckien. Trafiken är hetsig och stökig vilket kan avskräcka många regeltrogna svenskar. Staden vars effektiva tunnelbanenät mätt i avgångar per timme och punktlighet gör dock bilen ganska överflödig. Som turist finns det få anledningar att köra omkring i staden. Den snabba och effektiva tunnelbanan gör att Prag utvidgar sin hotellarea för sina turister, vilket kan vara skönt om man kommer in till staden efter en hel dags körning. Det är alltså ingen katastrof om du inte lyckas få tag i ett centralt beläget hotell. Studera gärna tunnelbanan och de olika linjerna i förväg. De låga respriser lär inte drabba reskassan särskilt hårt och du får chansen att uppleva Prag som sig bör, nämligen till fots.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.