Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Carcassonne

GÅ TILL » Sevärdheter Restauranger Parkera Bila Carcassonne
CARCASSONNE VÄDER

Den sydfranska staden Carcassonne med sina medeltida anor i befästningsstaden Cité de Carcassonne attraherar många semesterfirare varje år. Denna stad är med på UNESCOS världsarvslista och den ligger i regionen Occitanien. Hit kommer man för att få uppleva fästningen och dess dubbla ringmurar, men också för den pittoreska atmosfären.

SÖK & BOKA HOTELL I NÄRHETEN AV CARCASSONNE Carcassonne

Carcassonne namngavs Carsac från början, ett keltiskt ortsnamn och därefter Carcasona under visigotisk period och senare för Carchachouna. Men förmodligen döpt efter Julia Carsaco, den koloni som fanns här under gallo-romersk tid eller efter legenden om Dame Carcas. Nåväl. Kärt barn har haft många namn. Carcassonne var ett romerskt administrationscentrum och en viktig handelsstad. Och Cité de Carcassonne har många spännande historiska återspeglar att utforska i stadens arkitektonik. Exempelvis byggnader såsom katedralen Basilique Saint Nazaire, Narbonnaiseporten samt slottet Château Comtal. Men Carcassonne har även en modern touch. På andra sidan av floden Aude som flödar fram här, finner man Ville Basse som är en nyare del av staden med byggnadskonst från 1700 och 1800-talet. Även denna stadsdel hade under en tid ringmur med stadsportar. Men dessa konstruktioner revs i början av 1800-talet. I Ville Basse finns det flera sevärdheter att titta på och en populär turistattraktion är bron Pont Vieux som länkar samma Cité och Ville Basse. På torget Place Carnot är det marknad varje lördag, något som uppskattas av såväl lokalbefolkningen som turisterna.

Välkommen till legendariska Carcassonne!

Hitta hit

Bila resväg till Carcassonne

Carcassonne är beläger i södra Frankrike, strax norr om Pyrineerna och strax väster om Medelhavskusten. Trots att det är hela 194 mil mellan Helsingborg och Carcassonne så behöver man bra köra i totalt tre länder förutom Sverige, nämligen Danmark, Tyskland och Frankrike. Ut ur Sverige rekommenderar vi att du köper en kombinationsbiljett för färjorna Helsingborg-Helsingör och Rödby-Puttgarden, om du inte bor söder om Helsingborg och det blir närmare att först kör bron och därefter Rödby-Puttgarden.

Den snabbaste (och billigaste) vägen är den som visas på kartan och vilket innebär att du kör i Tyskland hela vägen till gränsövergången mot Mulhouse norr om Basel. Genom att undvika Frankrike så långt som möjligt så slipper du betala vägtull för den extra sträckan genom norra Frankrike. Den sista biten i Frankrike är 82 mil lång och går mellan Mulhouse och Carcassonne och du passerar då städer som Lyon och Montpellier.

Parkera

Kommer du till Carcassonne enbart för att besöka citadellet så finns där flera stora parkeringsplatser som är belagda med avgift. Dessa ligger öster om citadellet vilket gör att det är långt till stadskärnan härifrån. Om du planerar att stanna en eller ett par nätter i staden så finns istället mer centalt belägna pakeringar. T.ex. det underjordiska parkeringsgaraget Gembetta i den östliga delen av innerstaden. I den norra delen av innerstaden, nära kanalhamnen, finns ännu ett undergjordiskt parkeringsgarage som heter André Chénier. I den västra delen hittar man utomhusparkeringen Parking des anciens combattants. Den har inte så många parkeringsplatser som garagen, så det kan vara svårt att få plats där.

Koordinater

Parkeringsgaraget Gembetta: 43.212504, 2.356293

Parkeringsgaraget André Chénier: 43.216477, 2.351397

Parking des anciens combattants: 43.211953, 2.347526

Sevärdheter

Som redan nämnt så finns här en hel del att utforska historiskt sett. Med sin forntida anda attraherar den nämligen turister från världens alla hörn. Cité är allmänt omtyckt att besöka och för att fotografera då medeltidsstaden oftast är målet med Carcassonne. Och för de som är trötta efter mycket rundvandring rekommenderas Place Carnot, torget i Ville Basse med sina uteserveringar, caféer och restauranger.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Cité de Carcassonne
Cathédrale Saint-Michel
Canal du Midi

Cathédrale Saint-Michel de Carcassonne

Den katolska katedralen Saint-Michel i Carcassonne är en av de främsta turistattraktioner då kyrkan kan uppfattas som trång när den är som mest välbesökt. Men hursomhelst en fängslande byggnad inifrån och ut och anses till och med vara en av Carcassonnes dolda pärlor. Katedralen är byggd i sydgotisk stil och upprättades i mitten på 1200-talet. Den har ett torn med en enastående utsikt som kan vara värt att besöka.

Koordinater: 43.210964, 2.350946

Cité de Carcassonne

Cité de Carcassonne

Den gamla medeltidsstaden är som sagt är stadens turistmagnet. Här finns det flera sevärdheter såsom redan nämnda Basilique Saint Nazaire, Narbonnaiseporten samt slottet Château Comtal. Men här finns det också gott om butiker, caféer samt restauranger och flera museer som kan vara intressanta att besöka. Exempelvis Maison de La Chevalerie (Riddarhuset) och Musée de l'Ecole (Skolmuseum). Men ett museum vars utställning som förmodligen väcker kalla kårar och känns kanske inte så värst barnvänligt är Musée de l'Inquisition. För den som finner inkvisition intressant så är detta tortyrmuseum sannerligen värt ett eller kanske flera besök. När man väl är vid Narbonnaiseporten så finner man begravningsplatsen Cimetière de la Cité alldeles i närheten. En unik kyrkogård med vackra gravstenar. Missa dessutom inte den mäktiga utomhusteatern Théâtre Jean-Deschamps.

Koordinater: 43.206415, 2.363943

Kryssa på Canal du Midi

Den 24 mil långa vattenleden Canal du Midi som funnits som en förbindelseväg i Frankrike sedan 1600-talet är idag en populär led att åka turistbåt på. Den sträcker sig från Atlanten till Medelhavet och passerar flera orter, bland annat Carcassone. På Canal du Midi kan man kryssa med Carcassone Cruises. Deras turer avgår från Port de Carcassonne och resorna tar cirka 1½ timme till 2 timmar och 45 minuter. Med båtarna Lou Gabaret och Helios får du uppleva panoramautsikt. Det finns fem olika resvägar att välja på. Och Carcassone Cruises erbjuder även temakryssningar utöver dessa guidade båtturer.

Koordinater: 43.217628, 2.350178

Restauranger

Restauranger i Carcassonne

Franska crêpes får man absolut inte undgå att äta när man är i Frankrike. Crêpes som betyder pannkakor på svenska, kan tyckas fantasilöst då man vet hur pannkakor smakar. Men de här är rullade med fyllning! Och franska crêpes är franska crêpes! Nåväl. Dessa är väldigt goda på Le Blé Noir. Detta utmärkta crêperie finner man på 15 Rue de Verdun i Carcassone.

På Place Auguste Pierre Pont i Cité finns restaurangen La Barbacane. Ett matställe med en högstandard och fantastisk atmosfär. Maten är något dyrare här, men mycket god. Den ligger i anslutning till Cité Hôtel. Restaurangens uteterass har härlig utsikt över slottet Château Comtal.

För den som gillar kötträtter rekommenderas Au lard et au cochon. En liten restaurang som är omåttligt populär, främst av lokalbefolkningen. Bäst att boka bord om man funderar på att äta här. Matstället bjuder på en mysig stämning, god mat och trevlig personal. Au lard et au cochon hittar du i Ville Basse på 2 rue Denisse.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.