Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Salzburg

GÅ TILL » Sevärdheter Bilder Transporter Salzburg
SALZBURG VÄDER

Salzburg med det enastående bergsområdet Alperna inpå knuten, är en stad som förknippas med klassisk musik och musikalen Sound of Music. Den ligger i förbundslandet Land Salzburg i Österrike och har omkring 150 000 invånare. Wienklassicismens tonmästare W.A Mozart föddes här och till hans ära på 100 årsdagen efter hans död så skapades den välkända och ätbara Mozartkugeln av konditorn Paul Fürst, en chokladkula som än idag tillverkas på samma plats i Salzburg som då på 1890-talet. Men förutom musikens tilldragelse, så bjuder Salzburg på så mycket mer därutöver året om. Den är vacker i sin arkitektoniska framtoning, med sina betagande utsiktsplatser och grönområden och med floden Salzbachs livfulla flöde intill.

SÖK & BOKA HOTELL I SALZBURG

Öster om Salzburg finner vi Salzkammergut, ett område som är känd för sina saltgruvor. Salzburg lockar hit många turister hela året med sitt kulturliv men också tack vare de vackra omgivningarna nära inpå staden. Salzburg är en stad som bjuder in och öppnar upp. Här finns mycket att upptäcka. För den som tycker om öl så har staden en 600 år gammal tradition av öltillverkning. Salzburg är nämligen Österrikes ölhuvudstad med sina ledande öltillverkare som Stieglbryggeriet samt Augustiner Bräu. Därutöver så finns Salzburg med på Unescos världsarvslista sedan 1996/1997.

Sevärdheter i Salzburg

Att strosa runt i Salzburg är en underbar historisk upplevelse. Här finns det anlagda trädgårdar med palats från 1600-talet och på kullen ovanför staden reser sig en magnifik borg med fantastiska vyer över Salzburg. För den som gillar shopping och caféer så finns det gott om serveringar och butiker. Här finns något för alla oavsett om du är kultur och historieintresserad eller söker naturäventyr utanför staden.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Mozarts födelsehus
Mozart Wohnhaus
Mozartplatz
Hohensalzburg
Eisriesenwelt

Sevärdheter i Mozarts spår

Slottet Mainau

Mozarts födelsehus

Den 27 januari 1756 föddes ett av världens mäktigaste musikunder på Getreidegasse 9 i Salzburg. Han fick namnet Wolfgang Amadeus Mozart och han var barn till hovmusikern Leopold Mozart. W.A Mozarts födelseplats i Salzburg är idag ett museum och kallas för Mozarts Geburtshaus eller Hagenauer Haus. Här skildras hans tidiga musikintresse och musikaliska begåvning i form av olika musikinstrument.

På Markartplatz 8 i Salzburg finner vi museet Mozart Wohnhaus, huset som familjen Mozart bebodde från 1773. Huset förstördes under andra världskriget men återuppbyggdes och rekonstruerades såsom Mozart residentet såg ut innan det demolerades. Mozart Wohnhaus har varit öppen för allmänheten sen invigningen av museet 1996. Här får man en djupare inblick i Mozarts liv och tid i Salzburg. På museet finns också hans hammarklaver bevarat, ett så kallat fortepiano som är ett tidstypiskt piano från sjuttonhundratalet.

På torget Mozartplatz i Altstadt står en Mozartskulptur skapad av Ludwig Schwanthaler. Statyn har stått där sedan 1842.

Koordinater Mozarts Geburtshaus: 47.800004, 13.043557

Koordinater Mozart Wohnhaus: 47.802684, 13.043787

Koordinater Mozartplatz: 47.799208, 13.046730

Hohensalzburg

På toppen av Festungsberg i Salzburgs gamla stadsdel ligger fästningen Hohensalzburg. En av de största medeltida slotten som finns bevarade i Europa. Den började byggas 1077 men blev klar på 1500-talet. År 1892 invigdes bergbanan Festungsbahn, vilket resulterade i att fästningen blev en turistattraktion. Slottet användes under tidigt 1900-talet som fängelse under första världskriget. Idag kan man besöka fästningen antingen till fots, som tar cirka 20 minuter, eller med bergbanan. Turerna med Festungsbahn går var tionde minut. Här uppe finns det uteserveringar och flera sevärdheter i form av historiska museer att besöka. För öppettider samt biljettköp och ytterligare information se slottets hemsida.

Koordinater: 49.995482, 8.268517

Hohensalzburg

Fästningen Hohensalzburg.

Eisriesenwelt

Klarar du av att gå långa sträckor? Då kan du utan svårigheter besöka världens största isgrotta Eisriesenwelt. Grottan ligger söder om Salzburg, i Werfen. Det gäller att vara rätt klädd och stark i benen när man besöker grottan. Eisriesenwelt upptäcktes i slutet av 1800-talet. Trots upptäckten och den detaljerade dokumentationen som naturutforskaren Anton von Posselt-Czorich gjorde, så glömdes grottan bort under många år. Omkring 30 år senare läste Alexander von Mörk rapporten som von Posselt skrivit om Eisriesenwelt och så fick grottutforskningen nytt liv igen. Hit har turister vallfärdat sedan 1920-talet. Grottsystemet består av labyrinter och det är en liten bråkdel av grottan som man får se om man besöker den. Grottlabyrinten sägs vara över 40 kilometer lång. Man når första etappen med en linbana, därefter är det god fysik till fots som gäller. Man får skåda bland annat stora isbildningar i form av pelare och sjöar. Fotografering är ej tillåten. I anslutning till Eisriesenwelt finns det möjligheter att parkera nedanför grottan. Andra transportförbindelser som finns är minibuss och linbana, och därefter - lång och svår vandring. Toaletter och restaurang finns bland annat vid den övre linbanestationen.

Koordinater: 47.503050, 13.189842

Eisriesenwelt Werfen Salzburg

Eisriesenwelt i Werfen söder om Salzburg.

Bilder från Salzburg

Salzburg

Getreidegasse är en livlig shoppinggata i det historiska Altstadt i Salzburg.

Kollektivtrafik och transporter

Många av stadens attraktioner når man till fots då Salzburg är en mindre stad och det är lätt att ta sig runt utan transporter. Men det finns kollektivtrafik som är enkel och bekväm att resa med både dag som nattetid om så önskas. Bra kommunikationer finns det även med stadens taxibilar samt pendeltåg som tar dig smidigt till sevärdheter utanför Salzburg. Utöver de här så finns bergbanan Festungsbahn som tar dig upp till Hohensalzburg, cykeluthyrning för den cykelglada turisten, samt Mönchsbergsliften som tar dig upp till berget Mönchsberg som är en populär plats att besöka tack vare sina fina vyer.

Salzburg

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.