Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Belgrad

GÅ TILL » Hotell Sevärdheter Bilder Transport Bila Tgr Republik Belgrad

Trg Republike (Republiktorget) i centrala Belgrad.

BELGRAD VÄDER

Staden där floderna Sava och Donau möts heter Belgrad och denna livfulla hamn och -huvudstad finner vi i Serbien. Det här är en stad som har mycket att bjuda på, både historiskt sett med sin forntida anda men också med sin nutida och medryckande storstadsrytm. "Den vita staden" eller den "Vita borgen" betyder Belgrad på serbiska och det är ett slaviskt namn som omnämns i ett brev år 878 mellan Bulgariens härskare Boris I Michail och påven Johannes VIII. Staden är en av Europas äldsta metropoler. En stad vars namn har skiftat likasom härskare genom dess historia. Dess skiftesrika styre har satt sin prägel på staden och återspeglar sig i byggnader såsom 1600-tals moskén, då Belgrad under denna tid var en turkisk stad och hette Dar-ul-Jihhad. Sedan 1878 har Belgrad varit en självständig huvudstad i Serbien.

Under de båda världskrigen utsattes Belgrad för angrepp. Under andra världskriget massanföll tyskarna staden med bombplan och tusentals människor förlorade livet. Därutöver förstördes 10-20% av stadens byggnader, som med tiden återuppbyggdes. Belgrad skulle därtill komma att bli en judefri stad i Europa. Och utrotningen av stadens 20 000 judar trädde i kraft under andra världskriget. I oktober 1944 befriades äntligen Belgrad från tyskarna av de ryska och jugoslaviska trupperna. 55 år senare flög bombplanen över Belgrad igen av NATO-styrkor. Detta var under Kosovokriget. Idag känns det som om staden aldrig sover, den är full av liv och lust och har så mycket att bjuda på. Vackra byggnader, trevliga människor och ett fantastiskt kök.

Välkommen till nöjsamma och sköna Belgrad!

SÖK & BOKA HOTELL I BELGRAD

Tre centrala hotell i Belgrad

One Luxury Suites

One Luxury Suites Belgrad

Centralt beläget nära Trg Republike mitt i innerstaden. Snyggt och modernt inredda rum, Netflix på TV:n och trevlig personal.

Hotel Capital

Hotel Capital Belgrad

Beläget ett kvarter från den stora shoppinggatan Kneza Mihaila och fem minuters promenad till fästningen. Restaurang och bar.

Hotel Moskva

Hotel Moskva Belgrad

Belgrads äldsta hotell som bl.a. är byggt med svensk granit. Härifrån har du fem minuters promenat till shoppinggatan Kneza Mihaila.

Sevärdheter

Man får inte missa det gastronomiska Belgrad när man är här. Dessutom så bubblar nattlivet i takt med flodernas flöden. En stad med flera sköna parker, intressanta museum samt minnesmärken och byggnader. För den som gillar shopping är Belgrad en perfekt stad för detta. Shoppa loss längs med Knez Mihailova. Kring republikanska torget finns det flera sevärdheter som prins Michael-statyn samt nationalmuseet och nationalteatern.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Belgrads fästning
Botaniska trädgården
Tesla-museet

Belgrads fästning

Belgrads fästning

Vid parken Kalemegdan finner vi Belgrads fästning. Denna historiska borg finner man centralt i nordvästra Belgrad. En borg som under sin tid har byggts i etapper, ändrat skepnad, raserats och återuppbyggts flera gånger. För här har många slag utspelat sig under dess historia. Denna borg har haft många innehavare och varit händerna på olika herravälden. Nedanför fästningen ser man flodsammanloppet mellan Sava och Donau. Här finns det flera utsiktspunkter och parken samt borgen är prydd med flera statyer och monument. Till exempel det imponerande bronsmonumentet segraren Pobednik som med sina 14 meter sträcker sig upp mot skyn sedan 1928. En figur som ofta står som symbol för Belgrad. Kring fästningsområdet finns det också mycket annat upptäcka, ett militärmuseum, idrottsplatser, en djurpark samt ett café och en restaurang.

Koordinater: 44.822257, 20.451163

Belgrads botaniska trädgård Jevremovac

Botaniska trädgården Jevremovac

Botaniska trädgården i Belgrad

Den botaniska trädgården i Belgrad, det vill säga Jevremovac, finner man i stadsdelen Stari Grad invid universitetet. Denna trädgård grundades 1874 av botanikern, professorn och läkaren Josif Pančić. Här finns det ett spännande arboretum av olika växtarter och planteringar att studera. Förutom den japanska trädgården och det vackra växthuset, så lockar den 150 år gamla eken besökare till parken. I det viktorianska växthuset finns det över 1 000 tropiska, subtropiska och medelhavsarter att titta på. Jevremovac är ett skönt grönt stadsrum för den som vill ta en paus från citystressen. Det är inträde till den botaniska trädgården, men det är helt klart värt ett besök. Trädgården är öppen från 9:00 och fram till 19:00.

Koordinater: 44.815855, 20.473173

Belgrads botaniska trädgård

Orangeriet i Belgrads botaniska trädgård.

Botaniska trädgården Belgrad

Tropisk värme inne i orangeriet.

Belgrads botaniska trädgård

Nikola Tesla-museet

Nikola Tesla-museet Belgrad

I den ljusa villan på Krunska 51 i centrala Belgrad finns Tesla-museet. En permanent utställning om Serbiens största uppfinnare och forskare, det vill säga maskin- och elektroingenjören Nikola Tesla. Främst verksam i Frankrike och USA under sina ingenjörsår. I USA tillverkade han asynkronmotorn, som han sedan tog patent för. 1951 flyttades hans arv till Belgrad då den testamenterades hit. Och här finner man en värdefull samling från hans tid som forskare. Utställningen består bland annat av tidningar, böcker och ursprungliga dokument, fotografier och skisser. En enorm samling på 160 000 originaldokument. Museet är öppet tisdag till söndag från klockan 10:00 till 20:00.

Koordinater: 44.805098, 20.470721

Bilder från Belgrad

Shoppinggatan Kneza Mihaila i Belgrad

Shoppinggatan Kneza Mihaila.

Shoppinggatan Kneza Mihaila i Belgrad

Shoppinggatan Kneza Mihaila.

Shoppinggatan Kneza Mihaila i Belgrad Centrala Belgrad

Kollektivtrafik och transporter

Spårvagn i Belgrad

Belgrads kollektivtrafik drivs av trafikbolaget GSP Beograd. Med GSP kan man resa med bussar, trolleybussar och spårvagnar. Biljetterna finns till försäljning via ombud, i kiosker eller av chaufförerna. Det finns även en applikation att ladda ner för biljettköp. GSP Beograd har 170 linjer och drygt 1 600 fordon.

Det är också smidigt att ta sig runt med taxi i Belgrad. Finns flera taxibolag och bilarna finner man lätt i närheten av sevärdheterna och turistattraktionerna.

Vill man däremot slippa motortrafik och är trött på att traska runt, så finns det möjlighet att hyra cykel via I bike Belgrade. De anordnar även guidade turer på cykel. Det finns alltifrån vanliga barn och - vuxencyklar till tandem och elcyklar.

Och är du sugen på att flyta fram? Du kanske vill uppleva flodlivet? Så finns det alternativa båtturer både dagtid samt kvällstid. Ett tips är populära Belgrad Boat Tour, se deras hemsida för vidare information.

Bila till Belgrad

Bila till Belgrad

Avståndet mellan Jönköping och Belgrad är exakt 200 mil. Den kortaste och snabbaste vägen går via färjan Gedser-Rostock och vidare mot Berlin. Därefter kör du mot Dresden och vidare in i Tjeckien mot Prag. Efter Prag fortsätter resan mot Brno och vidare förbi Bratislava i Slovakien och Budapest i Ungern. Efter Budapest återstår 38 mil söderut innan du är framme i Belgrad. I stort sett hela sträckan mellan Jönköping och Belgrad är på motorväg. De enda undantagen är några mil förbi Ljungby i Sverige, samt mellan Nyköbing och Gedser i Danmark.

Om vi utgår ifrån att du bor i höjd med Jönköping +/- 10 mil så rekommenderar vi att första övernattningen görs i Wittstock mellan Rostock och Berlin. Det innebär en resa på 65 mil som tar cirka 8,5 timmar att göra. Wittstock ligger precis där motorväg A19 från Rostock sammanstrålar med Hamburg-Berlin-motorvägen A24.

Nästa övernattning tycker vi är lämpligt att ta i Bratislava, Slovakiens huvudstad. Mellan Wittstock och Bratislava är det 83 mil som tar cirka 8 timmar att köra.

Den sista etappen mellan Bratislava och Belgrad är 57 mil lång och tar cirka sex timmar exklusive raster och lunch.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.