Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Restips inför bilsemestern

Inför en längre bilsemester i Europa är det viktigt med planering, men även att man har rätt packning och utrustning med sig. Det finns en uppsjö av biltillbehör som underlättar din resa. Att införskaffa en bra GPS är väl det mest självklara tipset inför din bilsemester. Men även mindre biltillbehör som vattenkokare, mobiltelefon-laddare och ficklampa är bra att ha med sig i bilen.

Restips inför din bilsemester

Att se över sin bilförsäkring och ha med sig papper som visar på försäkringsskydd är alltid viktigt om olyckans skulle vara framme. Om du saknar hel- eller halvförsäkring på din bil, besök i så fall ditt försäkringsbolag och se vad de har att erbjuda. I flera länder är det dessutom lag på att ha med sig extra säkerhetsutrustning som brandsläckare och reflexdräkt i blen under färd. Kolla upp vad som gäller i de länder ni kommer passera.

Checklista

 • Glöm inte körkort och pass.
 • Ta med registreringsbevis del 1 för bilen.
 • Ta med försäkringsbeviset och/eller det gröna kortet (behövs bl.a. i Bosnien). Undersök om din bilförsäkring gäller i alla länder du tänker besöka.
 • Låt en auktoriserad bilverkstad genomföra en service av din bil inför resan för att undvika tråkiga överraskningar som kanske kunde förebyggas. Lämna t.ex. in den på en ac-service för att slippa en svettig resa i Sydeuropa.
 • Ta med en internationell skadeanmälan som du kan få av ditt försäkringsbolag.
 • Kom ihåg att låsa dörrar och garageport i ditt hem innan du rullar ut på vägen. Det kan verka självklart men att bocka av detta från checklistan kan ggöra att du slipper oroa dig för olåsta dörrar eller öppna fönster under resan.
 • Ta reda på trafikreglerna i de länder du tänker besöka. Det är din skyldighet att informera dig i förväg. Böter måste betalas även i utlandet. Vanligtvis direkt på plats och ibland endast med kontanter. Du kan inte skylla på att du inte visste reglerna.
 • Ta med dig reflexväst. Det är obligatorisk utrustning i flera europeiska länder.
 • Ta med dig varningstriangel och första hjälpen som är obligatoriska i flera länder och rekommenderas att ha i andra länder.
 • I några länder måste man ha brandsläckare och extra glödlampor med sig.
 • Tänker du köra bil i Tyskland kan det vara nödvändigt att skaffa ett miljömärke.
 • Kom ihåg att det är motorvägsavgift i flera länder. Vid vägtullar år det attbetala med kort och kontanter, men i de länder som har vignette-system kan det vara lätt att glömma att köpa det där klistermärket som ska sitta i framrutan.
 • Använd inte mobiltelefonen utan hands-free.
 • Gör en budget och se över din reskassa så att du har utrymme för oväntade utgifter under bilsemestern.
 • Om du ska iväg på bilsemester på vintern är det bra att kolla över dina vinterdäck så att de håller måttet. Är de i dåligt skick så kan du köpa däck online, vilket ofta är billigare.
 • När man reser långt och är många i bilen är det lätt hänt att mindre trevliga odörer börjar sprida sig, t.ex. när någon tar av sig skorna. Ladda därför upp med några olika doftoljor för bilen som förutom att ta bort dålig lukt även verkar uppiggande och avkopplande.
 • Införskaffa ett ordentligt reseapotek med allt som kan behövas under resan. Bl.a. huvudvärkstabletter, plåster, bandage/gasbinda, vätskeersättning, solskyddsmedel, necessär. Du hittar mycket av detta på Apoteket.
 • Tillhör du den grupp som reser med husbil eller husvagn kan det vara väldigt bekvämt att hyra förråd till all extrautrustning i form av förtält, camingmöbler och dynor m.m. under den del av året du inte är iväg på resa. På så sätt frigör du plats hemma om du har dåligt med lagringsutrymme hemma i bostaden.
 • En urinflaska är bra att ha lättillgängligt i bilen om kissnödigheten smyger sig på när det är som minst lägligt. T.ex. om ni sitter fast köer på motorvägen.
 • Ha alltid några flaskor vatten i bilen utifall ni blir stående flera timmar i kö på motorvägen. I t.ex. Italien är det extra fördelaktigt att bunkra flaskvatten eftersom det vanligtvis inte kostar mer än några kronor per halvlitersflaska. De större flaskorna har ännu lägre literpris.
 • Det är alltid skönt att komma hem till ett städat hem. Innan resan är det mycket annat som ska göras och då kan det vara skönt att slippa städa. Kontakta en städfirma för hemstädning och låt dem städa när ni är iväg på resa.

Praktisk extrautrustning

 • Takbox: En takbox kan vara bra att använda för att frigöra utrymme i bagaget. Reser man med full bil så fyller man snabbt upp bagaget med resväskor, kuddar och badmadrasser m.m. Tänk på att lasta det lättaste bagaget i takboxen eftersom den annars riskerar att förskjuta bilens tyngpunkt och göra den instabil.
 • Cykelhållare: Ska man ha med sig egna cyklar på resan är en bra cykelhållare att föredra. En cykelhållare som låter dig öppna bagaget att behöva koppla bort alla cyklar är väldigt praktiskt eftersom övernattningar innebär flera i och urlastningar av bagage per dag. Tänk också på att det i många länder är förbjudet att dölja bilens registreringsskylt med en cykelhållare. Det finns cykelhållare med plats för en extra registreringsskylt som kan monteras dit.
 • Kylbox: En kylbox som kopplas till cigarettuttaget låter er fylla på med kylvaror varje dag under resan. Det kan vara praktiskt och dessutom spara pengar genom att handla lättare lunch och mellanmål i en vanlig livsmedelsbutik istället för att ära varej mål mat på restaurang.

Skador som inträffat utomlands

Under semestern finns det, precis som hemma i Sverige, en risk för att man råkar ut för skador på bilen. Skillnaden mot om det hade hänt på en parkering i Sverige är att det är svårare att lösa ärendet med försäkringsbolaget. Parkeringsskador kan förvisso vara svåra att får ersättning för genom motpartens försäkringsbolag även i Sverige. Det förutsätter ofta att motparten självmant erkänner skadan och tar kontakt med sitt försäkringsbolag. För plåt- eller lackskador som inträffar utomlands krävs nästan alltid att du själv tar den fulla kostnaden en ytbehandling eller omlackering innebär. Kontrollera i förväg med ditt försäkringsbolag om det går att försäkra bilen mot parkeringsskador som inträffar i Sverige eller utomlands.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.