TT-Line
TT-Line

Restips inför bilsemestern

Inför en längre bilsemester i Europa är det viktigt med planering, men även att man har rätt packning och utrustning med sig. Det finns en uppsjö av biltillbehör som underlättar din resa. Att införskaffa en bra GPS är väl det mest självklara tipset inför din bilsemester. Men även mindre biltillbehör som vattenkokare, mobiltelefon-laddare och ficklampa är bra att ha med sig i bilen.

Att se över sin bilförsäkring och ha med sig papper som visar på försäkringsskydd är alltid viktigt om olyckans skulle vara framme. Om du saknar hel- eller halvförsäkring på din bil, eller helt enkelt bara är missnöjd med ditt nuvarande förskringsbolag, besök i så fall Insplanet och se vad de har att erbjuda. I flera länder är det dessutom lag på att ha med sig extra säkerhetsutrustning som brandsläckare och reflexdräkt i blen under färd. Kolla upp vad som gäller i de länder ni kommer passera.

Restips inför din bilsemester

Checklista

 • Glöm inte körkort och pass.
 • Ta med registreringsbevis del 1 för bilen.
 • Ta med försäkringsbeviset och/eller det gröna kortet (behövs bl.a. i Bosnien). Undersök om din bilförsäkring gäller i alla länder du tänker besöka.
 • Låt en auktoriserad bilverkstad göra en service av din bil inför resan för att undvika tråkiga överraskningar som kanske kunde förebyggas. Lämna t.ex. in den på en ac-service för att slippa en svettig resa i Sydeuropa.
 • Ta med en internationell skadeanmälan som du kan få av ditt försäkringsbolag.
 • Ta reda på trafikreglerna i de länder du tänker besöka. Det är din skyldighet att informera dig i förväg. Böter måste betalas även i utlandet (vanligtvis kontant) och du kan inte skylla på att du inte visste reglerna.
 • Ta med dig reflexväst som är obligatorisk i några länder.
 • Ta med dig varningstriangel och första hjälpen som är obligatoriska i flera länder och rekommenderas att ha i andra länder.
 • I några länder måste man ha brandsläckare och extra glödlampor med sig.
 • Tänker du köra bil i Tyskland kan det vara nödvändigt att skaffa ett miljömärke.
 • Kom ihåg att det är motorvägsavgift i flera länder.
 • Använd inte mobiltelefonen utan hands free i de andra EU-länderna.
 • Gör en budget och se över din reskassa så att du har utrymme för oväntade utgifter under bilsemestern.
 • Om du ska iväg på bilsemester på vintern är det bra att kolla över dina vinterdäck så att de håller måttet. Är de i dåligt skick så kan du köpa däck online, vilket ofta är billigare.
 • När man reser långt och är många i bilen är det lätt hänt att mindre trevliga odörer börjar sprida sig, t.ex. när någon tar av sig skorna. Ladda därför upp med några olika doftoljor för bilen som förutom att ta bort dålig lukt även verkar uppiggande och avkopplande.

Skador som inträffat utomlands

Under semestern finns det, precis som hemma i Sverige, en risk för att man råkar ut för skador på bilen. Skillnaden mot om det hade hänt på en parkering i Sverige är att det är svårare att lösa ärendet med försäkringsbolaget. Parkeringsskador kan förvisso vara svåra att får ersättning för genom motpartens försäkringsbolag även i Sverige. Det förutsätter ofta att motparten självmant erkänner skadan och tar kontakt med sitt försäkringsbolag. För plåt- eller lackskador som inträffar utomlands krävs nästan alltid att du själv tar den fulla kostnaden en ytbehandling eller omlackering innebär. Kontrollera i förväg med ditt försäkringsbolag om det går att försäkr bilen mot parkeringsskador som inträffar i Sverige eller utomlands.

Gilla oss

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.