Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Regensburg

GÅ TILL » Sevärdheter Transporter Regensburg Haidplatz

Torget Haidplatz.

REGENSBURG VÄDER

En av Tysklands äldsta och vackraste städer är Regensburg. Staden ligger fint invid floden Donaus nordligaste punkt. Regensburg finner vi i sydöstra Tyskland, i delstaten Bayern. Denna metropol har mer än 130 000 invånare och är Bayerns fjärde största stad och en av Bayerns grönaste städer. Historiskt sett så omnämns staden i forntida skrift år 80 som en romersk fästning. Mycket av den gamla kärnan finns kvar och Regenburgs utstrålning är historiskt inbjudande. Under andra världskriget förblev staden oförändrad, inga krigsangrepp förstörde den. Det enda anfall som skakade staden var det bombanfall som skedde mot flygtillverkaren Messerschmitt AG. Som tur var så låg flygtillverkningsindustrin en bit utanför Regensburg. Idag är staden bland annat känt som ett livligt centrum för vetenskap, handel och industri.

SÖK & BOKA HOTELL I REGENSBURG

Regensburg har mer än 30 000 studenter inskrivna på sina tre högskolor. Regensburg är också populär tack vare sin stadskärna och all kultur som kretsar kring denna metropol. Här finns det gott om museer, teatrar och mycket mer därtill för den som gillar kulturlivet. Och sedan 2006 har staden funnits med på Unescos världsarvslista med motiveringen att Regensburgs gamla stad tillsammans med stadsdelen Stadtamhof är den bäst bevarade och mest autentiska medeltida staden i Tyskland.

Regensburg Arnulfsplatz

Arnulfsplatz med bryggeriet Kneitingers restaurangpub i det gula huset.

Theater Regensburg, Bismarckplatz

Konstverk utanför Theater Regensburg på Bismarckplatz.

Sevärdheter

De flesta sevärdheter finns i den gamla stadskärnan. Här finns det vackra byggnader och gott om restauranger och dylikt med trevliga uteserveringar. Regensburg har också flera bryggerier så den lokalbryggda ölen får man inte missa att avsmaka när man är här.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Stadtamhof
Steinerne Brücke
St Peterskatedralen

Stadtamhof

Regensburgs minsta stadsdel Stadtamhof ligger på en ö i Donau. Den har tidigare varit en egen stad. Men har sedan 1924 varit en del av Regensburg. Den här stadsdelen har många sevärdheter att bjuda på. Här finns det gott om forntida kvarnlevor. För den som vill uppleva historiska atmosfär så ska man bege sig hit. Ett av Stadtamhof sevärdheter är bland annat det gamla saltlagerhuset Andreasstadel från 1600-talet. Byggnaden används idag som olika kulturella ändamål. Däribland biograf samt ett café. Det finns också religiösa sevärdheter i Stadtamhof. Bland annat en rokokyrka, klostret St Mang samt en sjukhuskyrka.

Koordinater: 49.025138, 12.097356

Steinerne Brücke

En av stadens främsta attraktioner är den välkända stenbron Steinerne Brücke med anor från 1100-talet. Steinerne Brücke är den äldsta bevarade bron i Tyskland. Innan Nibelungenbron byggdes under 1930-talet, så var Steinerne Brücke den enda bron som korsade Donaus båda armar i 800 år. Denna länk var en viktig koppling bland handelsvägar mellan Ulm och Wien. Under 1900-talet började bron ta stryck av tung trafik och andra negativa faktorer som förstörde Steinerne Brückes stenkropp. Pelarna i bron visade sig däribland vara hotade. En stor upprustning av bron skedde mellan åren 2010 och 2018. Steinerne Brücke förbinder idag Regensburgs Altstadt med Stadtamhof. Den används av fotgängare och cyklister. Bron är mer än 300 meter lång, 8 meter bred och har 16 valv varv 14 stycken endast är synliga.

Koordinater: 49.021777, 12.097137

St Peterskatedralen

St Peterskatedralen

Huvudingången till den 105 meter höga St Peterskatedralen.

St Peterskatedralen eller också kallad för Regensburgs domkyrka, finner vi vid Domplatz i stadsdelen Innenstadt. Det är Bayerns enda gotiska katedral och en av stadens främsta sevärdheter. En kolossal byggnad med en imponerande fasad som reser sig högt över Regensburg, den går inte att missa. Detta stift är ett av de äldsta i Tyskland samt den största i Bayern. Här har samtliga Regensburgbiskopar blivit begravda. Den ursprungliga kyrkan Niedermünster var ett kungligt kapell som byggdes omkring 700-talet. Tyvärr brann den ner på 1200-talet. Och det tog några århundraden innan den nya katedralen blev klar. Den öppnade upp sina portar år 1550. Med klocktornet är domkyrkan 105 meter högt.

Koordinater: 49.019533, 12.097585

Kollektivtrafik och transporter

Ett bra sätt att ta sig runt på är till fots. Det är billigt. Men det kan kosta en hel del energi. När kroppen är trött på att röra sig själv så finns det goda möjligheter att resa med Regensburgs kollektivtrafik RVV. Utbudet av biljetter och turlista finns på deras hemsida. Hyra cykel är också möjligt. Rent a bike i Regensburg är ett av de företag som driver cykeluthyrning. Vill man slippa köra sin bil och bege sig utanför stan så finns det goda kommunikationer med tåg från stadens järnvägsstation. Taxitjänster finns också i Regensburg.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.