Rödby Puttgarden

Med Scandlines färja Rödby-Puttgarden kommer du snabbast till Tyskland och resten av Europa. Överfarten tar cirka 45 minuter vilket gör att du slipper färdas en längre sträcka på en långsam färja och istället kan färdas i över 100 km/h i bil på motorväg. Det går även att lösa en kombibiljett som inkluderar överfarten Helsingborg-Helsingör. Detta är något som särskilt lämpar sig för dig som kommer norrifrån på E4 eller E6. För dig som bor söder eller sydväst om Helsingborg är däremot Öresundsbron ett snabbare alternativ.

Rödby-Puttgarden

Restid: 45 minuter

Pris: 1 012 SEK

Ombord på färjan har man tid att avnjuta en måltid i någon av de två restaurangerna. Det finns även en butik med bl.a. godis, parfym och alkoholhaltiga drycker. Scandlines färja mellan Rödby och Puttgarden är en hybridfärja som drivs av både konventionella dieselmotorer och elmotorer med batteridrift. Det märks faktiskt hur vibrationerna och mullret i färjan minskar när den går på eldrift. Scandlines äger värdens största flotta av hybridfärjor. I hamnen i Puttgarden ligger Scandlines Bordershop där man kan handla billig öl, vin, sprit, läsk och godis m.m.

Betyg och omdöme för Rödby Puttgarden

Betyg: 5 ★★★★★

Pris: 1 012 SEK

Motivering: Snabb överfart och täta avgångar dygnet runt.

Betygsatt av: Bilsemester.net

Rödby-Puttgarden på karta

Ute på däck på Scandlines Rödby-Puttgarden Bildäck Restaurangen Gågatan Butiken Butiken

Färjelinjen historia

Färjeförbindelsen Rödby–Puttgarden invigdes 1963 och mer än 2 mil korsningsfria anslutande vägar byggdes på vardera sida inför detta. Dessutom byggdes Fehmarnsundbron i Tyskland för att på så sätt skapa en fast förbindelse mellan ön Fehmarn och det tyska fastlandet. Innan 1963 gick en färja mellan Gedser och Grossenbrode söder om Fehmarn. Efter att Rödby-Puttgarden öppnades för trafik ändrade Gedserfärjan sin destination till Rostock.

Danmark och Tyskland beslutade den 29 juni 2007 att bygga en fast förbindelse som ska ersätta färjan Rödby-Puttgarden. Tunneln beräknas vara klar 2026, betydligt senare än först planerat, vilket var i slutet av 2021.

Alla färjelinjer till Tyskland

1 340 SEK
3 398 SEK

Vår uträkning baseras på enkelresa och att ni är två vuxna och två barn samt reser med personbil max 6 meter lång. Priserna gäller lågsäsong och vårt riktdatum är den 21 juli 2022 (högsäsong). I de fall där priserna varierar beroende på avgång har vi räknat fram ett medelvärde.

Vägen till Rödby

Motorväg genom Köpenhamn

Mellan Helsingör och Rödby är det exakt 20 mil och det tar ungefär två timmar att köra sträckan. Efter cirka 3,5 mils körning når man första avfarten mot Köpenhamn. Därefter ska man fördas genom hela Köpenhamn från nord till sydväst. Skulle det vara så att man prickar in rusningstrafiken kan restiden förlängas avsevärt, så se till att planera noggrannt för detta. Om möjligt kan det vara bekvämt att helt undvika rusningstrafiken. Kommer man från Öresundsbron är den totala sträckan till Rödby 16 mil från tunnelmynningen på Amanger. Restiden i Danmark är ungefär en timma och fyrtio minuter. Väljer man denna väg behöver man inte oroa sig lika mycket för rusningstrafiken. I varje fall inte under morgonen eftersom de flesta är på väg in till Köpenhamn då, medan du färdas ut från Köpenhamn.

När man passerat Köpenhamn kommer man snart till Köge kors där motorvägen delar sig mot Odense och Rödby. Här ska man ligga i de två filerna längst till höger. Skyltningen är bra, men det kan ändå vara lätt att missa avfarten om man är ouppmärksam och ligger i omkörningsfilerna.

När man svängt av färdas man på den motorvägen E47. Efter en kort stäcka på E47 blir det 130 km/h som högsta tillåtna hastighet. Den hastighetsbegränsningen varar fram till bron mellan Själland och Falster, en sträcka på ungefär 6 mil. Över bron sänks hastigheten till 90 km/h för att därefter höjas till 110 km/h hela vägen till Rödby.

Vägen från Puttgarden och vidare ut i Europa

Väl i Puttgarden väntar cirka 2 mil på landsväg/motortrafikled innan motorvägen A7 tar vid. A7 tar dig först till Lübeck där motorvägskorset Kreuz Lübeck tar dig mot Rostock och Berlin i östlig riktning, Kiel och Flensburg i västlig riktning, eller mot Hamburg om du fortsätter rakt fram. Färjan Rödby-Puttgarden lämpar sig bäst för dig som ska rakt söderut mot Schweiz, Österrike och Italien, eller i en mer sydvästlig riktning mot Nederländerna, Belgien och Frankrike.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.