Köpa bra däck till din bil

Oavsett om du ska iväg på en lång bilsemester i Europa eller kör till och från arbetet är det viktigt att dina däck är i gott skick. Slitna däck innebär ett mindre mönsterdjup vilket ökar risken för vattenplaning. Låter man däcken slitas alltför mycket så riskerar de att spricka sönder under färd, vilket kan orsaka en allvarlig olycka och stora skador på fälgen, bromsskivan och hela hjulupphängningen. Här hittar du olika butiker där du kan köpa däck. Istället för att handla dem i fysisk butik går det ofta att hitta riktigt billiga däck på nätet.

Däck på bil

Däckbutiker på nätet

Autodoc
Med en enkel däckväljare hittar du enkelt bra däck.
★★★
Bythjul
Snabba leveranser från eget lager i Norrköping.
★★★
Däckonline
1000+ monteringspartners och 30 dagars returrätt.
★★★★
Däckline
Däck, fälg och hjul till pressade priser.
★★★★
Tirendo
Tirendo erbjuder montering, gratis frakt och retur.
★★★
Svenska Gummihuset
Har den mest avancerade däckväljaren på marknaden.
★★★★★

Sommardäck

Sommardäck slits vanligtvis ut fortare än vinterdäck eftersom säsongen för sommardäck är längre än vintersäsongen. Slits sommardäcken under 3 millimeter ökar bromssträckan och risken för vattenplaning vid vått väglag betydligt. Slits de så att mönsterdjupet understiger 1,6 millimeter är det olagligt och farligt att köra med dem.

Vinterdäck

Regler för vinterdäck. Mellan 1 december och 31 mars är det krav på vinterdäck om vinterväglag råder. Dubbdäck får användas mellan 1 oktober och 15 april oavsett väglag. Dubbfria vinterdäck får användas året om, men eftersom det försämrar väghållning och bränsleförbrukning rekommenderar vi att man inte använder dem i onödan.

Definitionen av vinterväglag

Vinterväglag råder då det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Däckguide

  1. Använd inte dubbfria vinterdäck på sommaren eftersom de är väsentligt sämre vid sommarväglag. Vinterdäckens gummiblandning är gjord för att vara mjuk när temperaturerna är låga, men vid höga sommartemperaturer blir de alldeles för mjuka vilket försämrar väghållningen avsevärt.
  2. Välj med omsorg när du ska köpa däck. Valet av sommardäck är minst lika viktigt som valet av vinterdäck, om de ska vara dubbade eller ej. Originalmonterade däck brukar ofta vara bäst anpassade för den aktuella bilmodellen. Andra däckmodeller är utvecklade för eftermarknaden och trots att de ser likadana ut behöver inte det betyda att de har samma vägegenskaper. Kontrollera vilka däck som är lämpliga för just din bil, vissa modeller kan vara långt ifrån optimala. Rådfråga din lokala däckverkstad för att få reda på vilka däck som passar bäst till din bil.
  3. När du monterar sommardäck som körts en eller flera säsonger tidigare, kontrollera hur slitaget ser ut och montera alltid de minst slitna däcken bak. Detta gäller oavsett om bilen är framhjulsdriven, bakhjulsdriven, eller fyrhjulsdriven.
  4. Kontrollera lufttrycket i däcket ofta. Ta för vana att kontrollera lufttrycket varje gång du tankar. Felaktigt lufttryck gör att däcken slits ojämnt samt försämrar väggreppet och köregenskaperna. För högt lufttryck kan göra att däcket får en rundare form och därmed slits mer mitt i kontaktytan med vägen. För lågt lufttryck gör att däcket "säckar ihop" och det slits då mer i kanterna.
  5. Montera hjulen rätt. Många däck är rotationsbundna och är utvecklade för att rotera åt ett visst håll. Det finns ofta en pilmarkering på däcksidan som visar rotationsriktningen.
  6. För att enklare upptäcka slitage och skador är det viktigt att ofta rengöra såväl däck som fälgar. Tvätta också däck och fälgar noggrant i samband med skifte från sommar- till vinterdäck och vice versa. Har du dina däck på ett däckhotell så ingår vanligtvis tvätt av däck och fälg, men säger även till om däcken börjar bli så slitna att de inte klarar av nästkommande säsong.
  7. Rätt förvaring. Under tiden du inte använder dina sommar- eller vinterdäck är det viktigt att förvara dem på rätt sätt. Stapla inte däcken ovanpå varandra så att däcksidorna trycker mot varandra. Det bästa är att hänga däcken separat på t.ex. garageväggen, så att de hänger i hålen som är avsedda för hjulbultarna. Alternativt kan man köpa en ställning som gör att man kan stapla däcken ovanpå varandra, men så att det skapas ett mellanrum som gör att tyngden vilar på fälgen istället för däcksidorna.
  8. På alla däck finns produktionsdatum angett. Däck som förvarats på rätt sätt kan vara lika bra som nya efter flera år. Om du ska köpa däck som är begagnade, kan det vara bra att låta en fackman kontrollera dem om du känner dig osäker på kvaliteten.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.