Se till att boka i tid

Vi hjälper dig boka färjebiljetter eller hitta hotellrum i hela Europa.

Rutter och städer i Europa

På denna avdelning presenteras olika rutter och destinationer som brukar vara populära under en bilsemester i Europa. Här tar vi oss både till den Franska rivieran, norra Italien vid Adriatiska havet och Kroatien i forna Jugoslavien.

Till vänster hittar du dessutom en meny med information om hur man enkelt bilar till olika städer i Europa samt en beskrivning av trafiksituationen i den aktuella staden.

Att noga planera vilken resväg man ska ta underlättar resandet betydligt. Man kan då i förväg boka hotell utmed den planerade färdvägen och på så sätt vara säker på att ha någonstans att övernatta.

Tre vägar till Medelhavet

Beroende på vart vid Medelhavet resans mål ligger finns tre huvudsakliga altrnativ till rutter. Det handlar framförallt om vilken väg genom Tyskland man bör välja. Här har vi valt att visa på tre alternativa rutter; en västlig, en central, och en östlig. Dessa är skapade för att passa de flesta, men kan såklart förfinas för det specifika resmålet.

Den västliga rutten - franska rivieran

Lämpar sig för dig som ska till franska riveran eller ända ner mot spanska solkusten. Rutten tar sin början på färjan mellan Rödby och Puttgarden i norra Tyskland och följer därefter A1 mot Hamburg. Därefter leder den vidare på A7 förbi Hannover. Strax innan Fulda byter man motorväg till A5 som går i en västligare riktning Förbi Frankfurt och ner till den allra sydvästligaste delen av Tyskland där man åker in i Frankrike vid Mulhouse. Därefter går resan vidare på franska A36 ända till man ansluter A7 (Autoroute du Soleil / Solens motorväg) söder om Dijon. Rutten slutar i Lyon, men ska man till Medelhavet fortsätter man på A7 till Avignon där man antingen åker vidare söderut mot Montpellier, eller österut mot Marseille och Nice.

Västliga rutten

Den centrala rutten - Italienska rivieran och Toscana

Den rutt vi kallar den centrala tar precis som den västliga sin början med färjan till Puttgarden och följer samma väg som den västliga ner till Fulda, förbi bl.a. Lübeck, Hamburg och Hannover. Därefter fortsätter den på A7 ända ner till Füssen och gränsen till Österrike. Mellan Tyska Füssen och Mötz i Österrike färdas man på den enda stäckan som inte är motorväg. Den är knappt 7 mil lån och tar cirka en timma att köra innan man kommer till Inntal Autobahn (A12). Vid Innsbruck tar man av mot Brennerpasset och Italien på Brennerautobahn (A13). Väl i Italien följer man A22 hela vägen till Trento där vår rutt slutar. Därigrån kan man enkelt ta sig vidare mot Italienska riveran men städer som Genova, Rapallo och La Spezia. Eller ännu längre söderut mot Toscana eller till och med Rom.

Centrala rutten

Den östliga rutten - Östra Italien, Slovenien och Kroatien

Den östliga rutten utgår från Rostock vilket innebär att vi rekommenderar färjan mellan Gedser och Rostock. Då hamnar man automatisk i en östligare färdväg och passerar bl.a. Berlin och Leipzig på vägen ner mot Bayern. Från Berlin färdas man på A9 hela vägen till München. Väl vid München tar man av från ringmotorvägen i riktning mot Salzburg och fortsätter på A10 söderut till Villach. Där kan man sedan välja att åka A2 mot Italien och Venedig eller Trieste. För att komm mot Slovenien och Kroatien väljer man lämpligtvis A11 från Villach och passerar då bl.a. Ljubliana Denna väg går även bra att köra om man ska till Trieste eftersom den är exakt lika lång och tar lika lång tid att köra.

Östliga rutten

Marseille på franska rivieran

Marseille är Frankrikes näst största stad med ungefär 850000 invånare. Storstadsområdet är med sina 1,6 miljoner invånare är landets tredje folkrikaste, efter Paris och Lyon. Staden ligger i Provence på Franska rivieran i sydöstra Frankrike. Den grundades på 600-talet f.Kr. under namnet Massalia kolonisatörer från Fokaia (Jonien) i Grekland och är därmed Frankrikes äldsta stad. Marseille har medelhavsklimat och här ligger Frankrikes största medelhavshamn för civilt ändamål, med färjetrafik till Nordafrika, Italien och Spanien. Invånarna här kallas Marseillais.

Resväg till Marseille och franska rivieran

Vi börjar vår resebeskrivning i Köpenhamn på gränsen mellan Sverige och Danmark. Härifrån kan vi enas om en färdväg genom Europa utan att behöva ta hänsyn till var i Sverige man bor. Resan går söderut genom östra Danmark på öarna Själland och Lolland där slutdestinationen för danmarksbiten är Rödbyhavn. Därifrån tar du Scandlines färja till Tyskland. I Tyskland börjar resan i Puttgarden där man fortsätter söderut mot Lübeck och Hamburg. Vid Heiligenhafen, 2,5 mil söder om Puttgarden, börjar motorvägen A1 som du ska följa hela vägen till Hamburg. Därefter byter du til motorväg A7 som du fortsätter på till och en bit förbi Kassel i mellersta Tyskland. Därefter kor du mot Frankfurt am Main och Mainz och vidare mot Karlsruhe på motorväg A5 hela vägen till franska gränsen vid Mulhouse. I Frankrike följer du A36, och därefter A39 mot Lyon. Därefter fortsätter du på A7 hela vägen till Marseille. Nu är du på den franska rivieran!

Det totala avståndet mellan Helsingör och Marseille är 185 mil.

Venedig och Trieste i nordöstra Italien

Veneto är en region i nordöstra Italien som är belägen mellan Alperna och Adriatiska havet. Veneto består av provinserna Belluno, Padova, Rovigo, Treviso, Venedig, Verona och Vicenza, som i sin tur är indelade i totalt 581 kommuner. Regionen motsvarar det historiska området Venetien. Öster om Veneto ligger regionen Friuli–Venezia Giulia där Trieste är huvudort. Friuli-Venezia Giulia består av de fyra provinserna Gorizia, Pordenone, Trieste och Udine som i sin tur är indelade i totalt 219 kommuner. Huvudstaden Rom är belägen 35 söder om Veneto.

Mellan Venedig och Trieste finns det många bad- och semesterorter, t.ex. Caorle och Bibione

Resväg till nordöstra Italien

Här följer en beskrivning av en resa till Italien, den nordöstra delen av landet för att vara exakt. Denna beskrivning börjar i Köpenhamn och härifrån fortsätter vi söderut genom östra Danmark på öarna Själland och Lolland där slutdestinationen i Danmark är är Rödbyhavn. Därifrån tar du Scandlines färja till Tyskland. I Tyskland börjar resan i Puttgarden där du fortsätter söderut mot Lübeck och Hamburg på motorväg A1. I Hamburg byter du till motorvägen A7 som du följer förbi Hannover, Kassel och Fulda ända ner till Schweinfurt. Där fortsätter du på motorväg 70 och senare 73 mot Nürnberg. Framme i Nürnberg byter du till A9 som går söderut mot München, där du följer skyltningen mot Salzburg i Österrike via motorväg A8. Framme i Salzburg kör du på A10 mot Villach och därefter A2 mot den italienska gränsen. I Italien förljer du motorvägsskyltningen mot Udine och sedan Venedig (Venezia). Det går även att köra över Brennerpasset. Då kör man mot Innsbruck vid München och fortsätter sedan mot Bolzano och Verona i Italien.

Det totala avståndet mellan Köpenhamn och Venedig är 153 mil.