Rutter och resvägar i Europa

På denna avdelning presenteras olika rutter, resvägar och destinationer som brukar vara populära under en bilsemester i Europa. Här tar vi oss både till den Franska rivieran, norra Italien vid Adriatiska havet och Kroatien i forna Jugoslavien.

Att noga planera vilken resväg man ska ta underlättar resandet betydligt. Man kan då i förväg boka hotell utmed den planerade färdvägen och på så sätt vara säker på att ha någonstans att övernatta.

Tre vägar till Medelhavet

Beroende på vart vid Medelhavet resans mål ligger finns tre huvudsakliga altrnativ till rutter. Det handlar framförallt om vilken väg genom Tyskland man bör välja. Här har vi valt att visa på tre alternativa rutter; en västlig, en central, och en östlig. Dessa är skapade för att passa de flesta, men kan såklart förfinas för det specifika resmålet.

Den västliga rutten - franska rivieran

Lämpar sig för dig som ska till franska riveran eller ända ner mot spanska solkusten. Rutten tar sin början på färjan mellan Rödby och Puttgarden i norra Tyskland och följer därefter A1 mot Hamburg. Därefter leder den vidare på A7 förbi Hannover. Strax innan Fulda byter man motorväg till A5 som går i en västligare riktning förbi Frankfurt och ner till den allra sydvästligaste delen av Tyskland där man åker in i Frankrike vid Mulhouse. Därefter går resan vidare på franska A36 ända till man ansluter A7 (Autoroute du Soleil / Solens motorväg) söder om Dijon. Rutten slutar i Lyon, men ska man till Medelhavet fortsätter man på A7 till Avignon där man antingen åker vidare söderut mot Montpellier, eller österut mot Marseille, Nice och Monaco.

Västliga rutten

Den centrala rutten - Italienska rivieran och Toscana

Den rutt vi kallar den centrala tar precis som den västliga sin början med färjan till Puttgarden och följer samma väg som den västliga ner till Fulda, förbi bl.a. Lübeck, Hamburg och Hannover. Därefter fortsätter den på A7 ända ner till Füssen och gränsen till Österrike. Mellan tyska Füssen och Mötz i Österrike färdas man på den enda stäckan som inte är motorväg. Den är knappt 7 mil lån och tar cirka en timma att köra innan man kommer till Inntal Autobahn (A12). Vid Innsbruck tar man av mot Brennerpasset och Italien på Brennerautobahn (A13). Väl i Italien följer man A22 hela vägen till Trento där vår rutt slutar. Därifrån kan man enkelt ta sig vidare mot Italienska riveran men städer som Genova, Rapallo och La Spezia. Eller ännu längre söderut mot Toscana eller till och med Rom.

Centrala rutten

Den östliga rutten - Östra Italien, Slovenien och Kroatien

Den östliga rutten utgår från Rostock vilket innebär att vi rekommenderar färjan mellan Gedser och Rostock. Då hamnar man automatisk i en östligare färdväg och passerar bl.a. Berlin och Leipzig på vägen ner mot Bayern. Från Berlin färdas man på A9 hela vägen till München. Väl vid München tar man av från ringmotorvägen i riktning mot Salzburg och fortsätter på A10 söderut till Villach. Där kan man sedan välja att åka A2 mot Italien och Venedig eller Trieste. För att komma mot Slovenien och Kroatien väljer man lämpligtvis A11 från Villach och passerar då bl.a. Ljubljana. Denna väg går även bra att köra om man ska till Trieste eftersom den är exakt lika lång och tar lika lång tid att köra.

Östliga rutten

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.