Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Bodensjön

GÅ TILL » Stränder Städer Hitta hit Sevärdheter Bodensjön
BODENSJÖN VÄDER

Norr om Alperna finner vi Centraleuropas tredje största sjö Bodensjön, som tillhör länderna Tyskland, Schweiz och Österrike. Sjön är fantastisk. Det finns flera pittoreska pärlor kring sjön att upptäcka i form av sevärdheter och vackra städer med gamla anor. Städer såsom Konstanz, Bregenz och Lindau som bjuder på en skön atmosfär. Bodensjön är också en vinregion. I tyska staden Immenstaad anordnas en vinfestival full av smakupplevelser i augusti varje år.

SÖK & BOKA HOTELL VID BODENSJÖN Bodensjön

Fina stränder vid Bodensjön

Strand vid Bodensjön

Möjligheterna till sol och bad är förstås Bodensjöns största dragplåster. I de många byarna vid vatten erbjuds segling, surfing, vattenskidåkning, uthyrning av båtar och kajak. Även dykning är möjligt, några av de mer kända skolorna är dykskolan i Meersburg, Shark-Friends Bodensee i Aach eller Nautilus i Bodnegg. Här finns alla dykskolor listade efter regioner. Stränderna längs Bodensjön består huvudsakligen av sten, men det finns även sandstränder.

Sipplingen

Sipplingen hör till de äldsta byarna kring Bodensjön. Vid stränderna här vid Überlinger See, som är Bodensjöns nordvästra del, har man en vacker utsikt över sjön och ser tydligt bergsväggarna på andra sidan.

Strandbad Dingelsdorf

Denna badplats ligger i en av Bodensjöns grundare delar. Strandbad Dingelsdorf är en av de största stränderna som inte är belagda med inträdesavgift.

Stranden Schilfhütte

Badestrand Schilfhütte i Unteruhldingen-Mühlhofen är en lugn och stillsam strand. Den är ganska okänd för flertalet turister. Den lilla stenstranden saknar helt kiosker, omklädningsrum och badvakter. Istället kan man njuta av vacker natur och kristallklart, långgrunt vatten. Det är inget inträde till denna strand.

Naturstrandbad Kressbronn

Naturstrandbad Kressbronn räknas som en av de bästa stränderna för familjer längs Bodensjön. Här kan man koppla av i skuggan från något av de gamla träden som växer nära strandkanten. Här är det rent och snyggt men ofta ganska livat och många barn.

Städer vid Bodensjön

Runt om hela sjön finns många småstäder som är väl värda ett ett besök, t.ex. genom att man bilar eller cyklar längsmed sjöns strand. Bland de större städerna återfinns Konstanz, Lindau, Bregenz och Friedrichshafen och Rorschach.

Konstanz

Konstanz

På gränsen mot Schweiz, i det tyska förbundslandet Baden-Württemberg ligger Konstanz. Konstanz är sjöregionens största ort. En stad där Rhenfloden utmynnar i Bodensjön. Här finns ett av de mindre, men dock ett av de bästa universiteten i Tyskland. Konstanz är både historisk med sina charmiga gränder och gamla byggnader i stadsdelen Niederburg, men staden är också modernt inbjudande. Här finns det ett överflöd av restauranger och caféer som bjuder på alltifrån det tyska traditionella köket till exotiska rätter. Härifrån går det båtturer ut på sjön och i Konstanz hittar man sevärdheter med historiska anor som är värda att besöka. En av dessa är "Porten över Rhen" det vill säga Rheintorturm-museet. Ett museum som också lockar är Sea of life, med sitt marina tema. Därutöver finns här katedraler, monument, museer och medeltida byggnader samt Tysklands äldsta teater som tilldrar turister årligen. Läs mer om Konstanz

SÖK & BOKA HOTELL I KONSTANZ

Bregenz

Bregenz

Vid sjöns östra strand finner vi Bregenz som tillhör Österrike, denna ort är huvudstad i förbundslandet Vorarlberg. Staden är bland annat känd för sin kulturella anda, sin medeltida stadskärna och sitt festspel som anordnas varje år. En musikfest som tilldrar många operaälskare och som med sin scen byggd på vattnet är vida känt. Arkitekturen här i Bregenz är både forntida med sina historiska byggnader såsom kyrkor och andra landmärken, men här finns också modern byggnadskonst. Något som också lockar turister till den här staden är berget Pfänder, hit upp tar man sig med linbanan och här kan man få skåda fantastiska vyer över Bodensjön. En av stadens stoltheter finner man på Koplingplatz 1. Här står den katolska och neogotiska basilikan Herz Jesu-kyrkan. Och gamla stan i Bregenz är också en av de turistattraktioner som många semesterfirare vill uppleva när de är här.

SÖK & BOKA HOTELL I BREGENZ

Lindau

Lindau

Den tyska staden Lindau med sin stadskärna beläget på en ö, tillhör förbundslandet Bayern. En pittoresk ort med en mysig, historisk känsla. På Maximilianstrasse och längs med hamnpromenaden finner man flera restauranger som bjuder på den bayerska kokkonsten. Många älskar Lindau tack vare det mångsidiga utbudet på aktiviteter och sevärdheter. Ung som gammal. Vacker natur, historiska byggnader, bra shoppingmöjligheter samt mysiga caféer och hippa barer därtill. Lindau kallas även för den bayerska rivieran. I mitten av 1800-talet sökte sig många hit tack vare sjön, därav många eleganta villor längs med kustremsan. Populära turistattraktioner är bland annat stadens casino, det gamla rådhuset, Lindaus fyr och St Peterkyrkan. Läs mer om Lindau

SÖK & BOKA HOTELL I LINDAU

Hitta hit

Bodensjön ligger i den allra sydligaste delen av Tyskland och den totala sträckan mellan Jönköping och Bodensjön är ungefär 150 mil. Oavsett till vilken del av sjön du ska så är färjan Rödby-Puttgarden bästa alternativet. Därefter fortsätter färden på A1 till Hamburg. Efter Hamburg byter du till motorväg A7 mot Hannover och Kassel.

Östra delen av sjön

Ska du till östra Bodensjön och trakten kring Lindau och Bregens så fortsätter du på A7 hela vägen genom Tyskland. Några kilometer från gränsen till Österrike skyltas Lindau som ligger någon mil från motorvägen. Fortsätter du vidare in i Österrike kommer du till Bregenz.

Västra delen av sjön

Ska du istället till västra Bodensjön och trakterna kring Konstanz så byter du till motorväg A81 vid Würzburg. Denna motorväg tar dig hela vägen till Konstanz och sjöns västra delar.

Koordinater: 46.850096, 17.765563

Sevärdheter vid Bodensjön

Kring sjön ligger det flera orter med slott och kyrkor samt museer och andra sevärdheter som attraherar många turister varje år. Hamnstäder tilldrar sig såväl båtfolk som andra semesterfirare. Bad, fiske och båtliv är typiska sommaraktiviteter. Och här finns det ett gott utbud av kuriositeter kring sjön. Såäven sensommarens äppleveckor i bland annat Immenstaad som pågår in i oktober är populära fastän turistsäsongen är ganska så vilande under höst och vinter. Och är man i närheten av Konstanz och Kreuzlingen är det värt att se Rhens vattenfall vid Neuhausen.

Mainau

Mainau

Norr om Konstanz ligger häpnadsväckande Mainau som är Bodensjöns tredje största ö på hela 45 hektar. Ön är känd för sitt slott och sin vackra växtlighet i form av odlingar, planteringar och trädgårdar. Denna vackra oas till ö ägs sedan 1930 av svenskättlingarna Bernadotte. Det var under tiden som storhertigdömet Baden regerade som slottet och ön tillkom under 1740-talet. Innan Mainau blev en del av familjen Bernadottes ägor var denna plats förfallet. Idag kan man inte se ett spår av bristande underhåll, ön tilldrar sig miljontals besökare varje år. Familjen bor fortfarande i slottet och vissa delar av byggnaden är öppen för allmänheten året runt. Under våren kan man njuta av den fantastiska tulpanträdgården och i Palmhuset en häpnadsväckande visning av 3 000 orkidéer. Sommarens 12 000 dahlior är som ett fyrverkeri av färger och former. Här är det paradis av exotiska växter och träd. Cypresser, palmer samt vackra blomsterplanteringar och fjärilshus. Mainau är en njutbar upplevelse!

Reichenau

Reichenau

Den 430 hektar stora ön Reichenau är Bodensjöns största ö och ligger väster om Konstanz. Främst berömd för sina fantastiska grönsaksodlingar därav smeknamnet "grönsaksön". Här finns det också vingårdar och lokala fiskproducenter som kan erbjuda färsk fisk. De som besöker ön får uppleva en fest för sinnena. Förutom den fantastiska utsikten så möts man av en explosion av dofter från de obegränsade odlingarna av örter. Och här råder ett lugn i form av tystnad. Ön kallas också för "klosterön". År 724 grundades här ett benediktinerkloster och Reichenau är med på UNESCOs världsarvslista. Här finns det flera sevärdheter däribland klosterkyrkan med sina berömda muralmålningar samt naturreservatet Wollmatinger Ried.

Båtturer på Bodensjön

Det finns ett brett utbud av kryssningar. Däribland ångbåten Hohentwiel som utgår från Bregenz och som totalt har 24 destinationer. Detta fartyg inger en historisk känsla och erbjuder båtturer utöver det vanliga. Alltifrån lunchkryssningar till kvällskryssningar med live musik samt temakryssningar. Båten är i fantastiskt skick och här kan man avnjuta lyxiga middagar i Hohentwiels flera stilfulla salonger. För mer information, se deras hemsida.

Båtturer på Bodensjön

Med rederiet Bodensee-Schiffsbetriebe (BSB) kan man åka på dagsturer till de olika städerna och utflyktsmålen kring sjön bland annat Mainau och Reichenau. Väl ute på vattnet kan man få uppleva fantastiska vyer över snötäckta berg och de välbevarade orterna kring sjön. De anordnar också temakryssningar. Båturerna med BSB är aktuella från mars fram till oktober och de går dagligen och erbjuder servering av mat och dryck vid specifika rutter. Varför inte avnjuta en frukost på sjön? Det finns nämligen frukostkryssningar. Företaget har totalt 30 passagerarfartyg och 3 bilfärjor som rör sig mellan Schweiz, Österrike och Tyskland. Destinationerna är många och turerna går från de större orterna såsom Konstanz och Bregenz med flera stopp på vägen. För mer information, se deras hemsida.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.