Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Tips på bra GPS:er

Med en bra GPS kommer du smidigt hitta den bästa resvägen under kommande bilsemester. Till din GPS måste du även ha rätt kartor som dessutom är uppdaterade. Här nedan tipsar vi om olika GPS:er och märken som kanske passar just dina behov. Längre ner på sidan tittar vi lite närmare på vad en GPS generellt bör innehålla.

GPS i bil

Urval av olika GPS-navigatorer

Många användare är väldigt vana vid ett speciellt märke. Då känner man ofta igen gränssnittet även om man uppgraderar till en senare modell. Två stora tillverkare av GPS-navigatorer är TomTom och Garmin, men det finns även minsre tillverkare som erbjuder riktigt bra enheter.

Garmin Drive 51 LMT-S 5"

Garmin Drive 51 LMT-S GPS 5 tum

1 490 kr

HANDLA

TomTom Start 52 LTM EU45 5"

TomTom Start 52 LTM EU45 5 tum

1 149 kr

HANDLA

Garmin DriveSmart 61 7"

Garmin Drivesmart 61 LMT-D GPS 7 tum

2 490 kr

HANDLA

Garmin DriveSmart 65 7"

Garmin DriveSmart 65 Full EU MT-D 6,95 tum

2 899 kr

HANDLA

TomTom GO Basic 6"

TomTom GO Basic 6 tum

1 790 kr

HANDLA

TomTom GO Camper 6"

TomTom GO Camper 6 tum

2 990 kr

HANDLA

TomTom GO Essential 6"

TomTom GO Essential 6

2 190 kr

HANDLA

PS GPS-navigator 7"

-PS GPS-navigator 7 tum

1 190 kr

HANDLA

Användningsområde

Generellt kan man säga att det finns fyra kategorier av GPS:er; till bil, båt, motionärer samt de inbyggda i mobiltelefoner. Ska du använda din GPS under bilsemestern är det viktigt att både tekniken och programvaran är anpassad för dessa förhållanden.

Vad ingår?

Att kartor ingår är vanligt och något man ofta förutsätter, men lika viktigt är hur länge man får gratis uppdateringer av dessa. Många GPS-tillverkare har bra webbtjänster där man enkelt kan tanka hem uppdaterade kartor som sedan läggs in på GPS:en via en enkel import- och uppdateringsfunktion.

Nästan lika viktigt som kartorna är det som kallas TMC. Det är en förkortning av Traffic Message Channel och gör att du snabbt får information om trafikolyckor, vägarbeten eller andra hinder som köer och trafikstockningar. TMC är vanligtvis en tillägstjänst men med hårdnande konkurrens bland GPS-tillverkarna är det inte omöjligt att få detta på köpet under en period.

Gränssnittet

Gränssnittet är en mycket viktig faktor för ett lyckat GPS-köp. För att kunna fokusera på bilkörningen ska både menyer och körinstruktioner ska vara lätta att förstå sig på. Testa också så att volymen på berättarrösten är tillräcklig. Tänk på att den kan verka tillräcklig i en tyst butik, men att det kan vara bullrigare i bilen under färd. Lyssna också på hur berättarrösten pratar för att undvika att du stör dig på "människan" i GPS:en. Känn också efter så att du trivs med pekskärmen och att den är tillräckligt känslig för beröring och inte laggar (hakar upp sig) vid svepande rörelser.

Åtkomst till GPS-signaler

Antagligen vill du att din GPS ska ha bra uppkoppling mot de satelliter som pejlar in din position. Billigare GPS:er kan ha problem med satellitkontakten när man kör i städer med höga hus. Om du kör i en främmande stad är det mycket irriterande att helt plötsligt inte veta var man ska för att GPS:en inte hittar tillräcklig signaler.

Priset

Priset är helt klart en viktig faktor. Det kan vara lockande att köpa en billig GPS, men alltför ofta inser man senare att den inte håller måttet i skarpt läge. Den kan verka bra vid första testkörning hemma i trädgården, men visa sig vara nästintill värdelös när man färdas i bilen. Det är inte heller nödvändigtvis den dyraste GPS:en som är bäst. De allra dyraste kan innehålla flashiga funktioner som egentlien inte är nödvändiga eller har med praktikalitet och uppdateringshastighet att göra.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.