Graz

GÅ TILL » Sevärdheter Transporter Bilder Bila Graz
GRAZ VÄDER

I sydöstra delen av Österrike ligger landets näst största stad Graz. En metropol som är kulturellt, arkitektoniskt och kulinariskt fängslande. Ortsnamnet härstammar från det slaviska ordet Gradec som betyder lilla slottet. Staden är ett centrum för kunskap med sina flera högskolor och universitet med fakulteter inom medicin och teknik bland annat. Graz är vackert omgiven av berg och genom staden flödar floden Mura (på tyska Mur) som ger liv med sitt strömmande vatten i de centrala delarna. Vid Schlossbergplatsen i centrum av denna sköna stad reser sig Grazer Schloßberg, det vill säga slottsberget, högt över staden. Schloßberg är en av Graz främsta sevärdheter med sitt urtorn som är stadens symbol. Graz är också en idrottsstad med sina framgångsrika fotbollsklubbar som spelar på högsta nivå. Och årligen i slutet av oktober arrangeras ett Grazer Kulturmarathon. Förutom löpning som är en populär idrottsgren så har en internationell cykeltävling arrangerats i staden.

SÖK & BOKA HOTELL I GRAZ

För den som gillar att shoppa så är Graz en bra shoppingstad. Mellan torgen Hauptplatz och Jakominiplatz finns det gott om parfymerier, klädesaffärer och andra modebutiker. När Graz blev Europas kulturhuvustad 2003 så invigdes Kunsthaus Graz, som är en konsthall. Hit söker sig många för design i olika slag som är något utöver det vanliga.

Sevärdheter i Graz

Graz är en underbar turiststad. Den är inbjudande och levande i sin stadskaraktär. En vacker metropol som har ett gott utbud av sevärdheter och aktiviteter, restauranger, caféer och barer.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Hauptplatz
Schlossberg
Murinsel

Herrengasse och Hauptplatz

Slottet Mainau

Hauptplatz en varm sommarkväll i juli 2019.

Graz huvudgata Herrengasse är en livlig aveny med eleganta, trendiga butiker. Den är omgärdad av dekorativ barock- och senrenässansarkitektur. Det är gamla stans största gata och den sträcker sig från Hauptplatz till Am Eiserner Tor. Herrengasse är en populär plats i staden för såväl turister som Graz-bor. Och längs med sidogatorna finns det ytterligare butiker samt serveringar. På stadens huvudtorg Hauptplatz finns rådhuset och från detta torg avgår spårvagnstrafik. Arkitekturen kring torget är historisk. Ett av husen har anor från 1500-talet. Och på torget finns en 1800-tals fontän med en bronsstaty som är ett minnesmärke av ärkehertig Johann. Från Hauptplatz kan man se Schloßberg.

Koordinater: 47.070813, 15.438330

Schlossberg

Schlossberg Graz

Utsikt från Schlossberg.

Stadens vackraste utsiktspunkt och oas ligger högt beläget och mitt i den centrala delen av Graz. Under medeltiden fanns ingen byggnad på berget, med tiden påbörjades ett uppförande av en fästning som om efter annat blev periodvis tillbyggd och rekonstruerad. Efter att de franska trupperna i början av 1800-talet vunnit över de österrikiska bestämde man sig för att riva fortet. Det enda man behöll var de två tornen som man än i dag kan se. Den parkanläggning som nu där finns anlades cirka 30 år efter rivningen av fästningen. Uppe på Schlossberg finns det mycket att upptäcka. Under sommaren arrangeras friluftsföreställningar och uppe på Schlossberg kommer både turister såväl som ortsbor för att njuta av de olika serveringarna som finns här. En ölträdgård är skön att svalka sig i med de höga träden som skuggar i värmen. Hur tar man sig upp hit? Antingen med hiss eller med slottsbergbanan så kan man ta sig upp till Schlossberg. Och det går alldeles utmärkt att gå också förstås, för den som är stark i benen såklart. Via Schlossbergplatz finns möjligheterna att ta sig upp till fots, eller köpa sig en tur med hissen. Därtill går det linbanetrafik upp och ner från berget.

Koordinater: 47.073426, 15.437904

Schlossberg Graz

Stationen på toppen för Schlossbergbahn.

Schlossberg Graz

Bergbanans gondol.

Biergarten Schlossberg Graz

Biergarten på toppen av Schlossberg.

Schlossberg Graz

Restaurang med vidsträckt utsikt.

Murinsel

Murinsel Graz

Upplyst Murinsel nattetid.

Den flytande konstön Murinsel finner man såklart i floden Mura. Hit söker sig många för att umgås i en spektakulär miljö. Den har två gångbroar som länkar samman två sidor av floden, så vill man bara ta sig en mysig promenad över det lekande vattnet så är det i sig en upplevelse. I samband med att Graz blev Europas kulturstad 2003 så väcktes idén till Murinsel. Den är skapad av en amerikansk arkitekt vid namn Vito Acconci. Detta konstverk är en 47 meter lång nätformig stålkonstruktion. För den som är sugen på att slå sig ner och vila benen så finns det möjlighet att även fika här om man så vill, en servering är öppen dag som kvällstid. Här finns också en mindre amfiteater m.m. Kvällstid lyser den upp i floden som ett större ljusspel på vattnet.

Koordinater: 47.073168, 15.434562

Kollektivtrafik och transporter

Spårvagn i Graz

Det är fullt möjligt för den som orkar att ta sig mellan de olika sevärdheterna till fots. Men det finns ett flexibelt kollektivstrafiknät som rör sig i och omkring Graz. I staden trafikerar 6 spårvagnslinjer, 24 busslinjer samt 8 nattbusslinjer. Det finns färdbevis från enkelresa till månadsbiljett. Färdbeviset kan köpas av chaufförerna, i biljettmaskinerna på centralstationen och vid Jakominiplatz och Hauptplatz samt i Tabak-affärerna. Sms-biljetter går att köpa via Ticket-App. Under sommaren reser barn upp till och med 15 år gratis. Det finns därtill spårvagnslinjer som trafikerar i gamla stan som erbjuder kostnadsfria turer. De spårvagnshållplatser där dessa linjer stannar är markerade med ett särskilt klistermärke "AltstadtBim gratis free". Det finns också gott om taxibolag och för den som gillar att cykla möjlighet att hyra cykel i Graz.

Bilder från Graz

Graz Statyn Mariensäule Graz

Statyn Mariensäule med fontänen och den lilla parken i bakgrunden.

Trappan upp till Schlossberg

Trappan upp till Schlossberg. Inne i berget finns en hiss och rutschkana som går inne i berget.

Restauranger i Graz

Restauranger i de mysiga gränderna i centrala Graz.

Bila till Graz

Karta - bila till Graz

Graz är beläget i södra delen av Österrike nära gränsen till Slovenien. Mellan Jönköping och Graz är det 157 mil. Vi rekommenderar att du väljer färjorna Helsingborg-Helsingör och Gedser-Rostock, om du inte bor i södra Skåne eller trakten kring Kalmar för då är Öresundsbron ett bättre alternativ.

Genom Danmark färdas du på E47 mellan Helsingör (eller Köpenhamn) och färjan som går från Gedser. I Tyskland åker du på motorväg A19 som börjar precid vid hamnen i Rostock. Denna motorväg följer du till den går samman med Hamburg-Berlin-motorvägen A24 som tar dig till Berlins ringmotorväg, Berliner-Ring (A10). Vidare färdas du på den östliga delen av Berliner Ring förbi Potsdam där du svänger av på A9 mot Leipzig och München. I höjd med Hof i norra Bayern väljer viker du av och tar A93 mot Regensburg och därefter A3 mot Österrike. När du lämnat Tyskland byter motorvägen nummer till A8 och fortsätter mot Wels, där A9 tar vid. På denna motorväg fortsätter du hela vägen till Graz.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.