Mainz

GÅ TILL » Sevärdheter Bilder Transporter Bila Mainz
MAINZ VÄDER

I västra Tyskland vid sammanflödet av floderna Rhen och Main, där finner vi staden Mainz. Mainz är huvudstad i delstaten Rheinland-Pfalz och den här orten är såäven Tysklands vinhuvudstad. Landets största vinodlingsområde Rheinhessen ligger omkring Mainz och många av regionens producenter har vunnit priser. Staden är också en vetenskapsstad med sitt universitet, sina yrkeshögskolor samt forskningsinstitut. Mainz har en befolkningsmängd på 200 000 invånare. Stadens historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Den blev en boplats för 2 000 år sen. Mainz tillhörde den provins som styrdes av det romerska imperiet som kallades för Germania Superior, staden var då även huvudstad för den här provinsen och år 13 f.Kr uppfördes här en romersk borg. På 400-talet var staden ett förfall på grund av alla de plundringståg som återkom under folkvandringstiden. Det tog flera hundra år innan Mainz var stabilt igen. Under medeltiden blev Mainz en del av boktryckarkonstens historia och i samband med det trettioåriga kriget så kom den svenska kungen Gustav II Adolf hit med sina trupper. Gustavborg i Mainz är den fästning som den svenska kungen lät uppföra under invasionen av staden. Stora delar av Mainz är rekonstruerat eftersom staden blev utsatt för bombräder under andra världskriget.

SÖK & BOKA HOTELL I MAINZ

Idag är Mainz en levande stad som bland annat är omtalad för sin karneval. Här finns det gott om restauranger och caféer samt ett brett utbud av butiker för den gillar att shoppa. Och för den som gillar att strosa runt så finns det fina korsvirkeshus att vila ögonen på i gamla stan. Eller så kan man räkna alla de fontäner som pryder stadens alla torg. Det sägs att det är hundra stycken.

Sevärdheter i Mainz

En stad vid vatten känns alltid levande. Mainz har flera aktiviteter och sevärdheter som lockar turister hit, en av dessa är flodkryssningar. Vintertid bjuder Mainz in till en traditionell julmarknad, något som tilldrar folk från när och fjärran.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Gutenberg-museet
St. Stephankyrkan
Adenauer Ufer

Gutenberg-museet

Slottet Mainau

Ingången till Gutenberg-museet

Ett av världens äldsta museum är Gutenberg-museet. Den är tillägnad Johannes Gutenberg, mannen som är känd som boktryckarkonstens uppfinnare. I mitten av 1400-talet utvecklade han sin typografmetod. Johannes Gutenbergs rekonstruerade verkstad är ett av museets populäraste sevärdheter. Här kan man se hur utskriften såg ut på Gutenbergs tid. Ett av museets skatter är de två biblar som Johannes har tryckt. Gutenberg-museet guidar dig genom trycktekniken och bokkonstens historia. Här finns det mycket att upptäcka och lära sig för den som är intresserad av typografi och dess utveckling genom flera århundraden.

Koordinater: 49.999645, 8.275472

Byst av Johannes Gutenberg

Byst av Johannes Gutenberg.

St. Stephankyrkan

En av stadens främsta attraktioner ligger i Altstadt, det vill säga gamla stan. Det är Mainz näst största kyrkobyggnad St Stephan. En gotisk bebyggelse uppförd mellan åren 1260-1340. På 990-talet byggdes här en basilika som idag ligger som grund för självaste kyrkobyggnaden. Denna katolsk kyrka blev kraftigt förstörd under andra världskriget, men den har åter rekonstruerats. Något som tilldrar tusentals med turister årligen är de berömda fönster som är helt unika för denna byggnad. Konstnären Marc Chagalls blå glasfönster. Skapades under åren 1978 till 1985. Det första fönstret monterades när Chagall var 91 år. St Stephan har nio Marc Chagall fönster, alla speglar bibliska budskap. Mästerverket har ytterligare nitton konstnärliga ljusöppningar som är skapat som vägledare fram till Chagalls. Dessa fönster är gjorda av Charles Marq, en konstnär som arbetat nära Marc Chagall.

Koordinater: 49.995482, 8.268517

Adenauer Ufer

En av stadens skönaste oaser är parken Adenauer Ufer och därtill Rhenpromenaden. Promenadstråket sträcker sig längs med floden från tullhamnen till gamla stan. Mainz skönaste promenadplats, här finns det uteserveringar och gott om bänkar och grillplatser om man så önskar att fixa sitt eget käk. För den som råkar ha med sig skateboarden på semestern så finns här möjlighet att utöva denna aktivitetet i skateboardparken längs med stråket. Vid Rheinstrand, som är promenadens strandområde, kan man koppla av med en god drink och något att äta i en skön miljö. Här brukar även flera evenemang hållas.

Koordinater: 50.011509, 8.266930

Bilder från Mainz

Mainz

Markt i Mainz.

Mainz

Markt med Mainzer Dom i bakgrunden.

Mainzer Dom

Mainzer Dom.

Kollektivtrafik och transporter

Bor man inne i centrala Mainz så går de flesta sevärdheter att nå inom gångavstånd. Men det finns kollektivtrafik. Kollektivtrafiknätet drivs av MVG (Mainzer Verkehrs Gesellschaft). Som de flesta moderna biljettsystem så går det enkelt att ladda ner en app där man kan köpa det färdbevis som passar en bäst. Det finns alltifrån enkelbiljetter till flerdygnsbiljetter. Man kan också hyra cykel i Mainz om så önskas. Men allt går att nå till fots för den som vill slippa vara beroende av olika färdmedel.

Mainz

Bila till Mainz

Karta - bila till Mainz

Mainz är beläget i västra delen av Tyskland, sydväst om Frankfurt am Main. Mellan Jönköping och Mainz är det 147 mil. Vi rekommenderar att du väljer färjorna Helsingborg-Helsingör och därefter Rödby-Puttgarden. Bor du däremot i sydligaste Sverige, södra eller östra Skåne eller Kalmar är Öresundsbron ett bättre alternativ till färjan mellan Helsingborg och Helsingör.

Genom Danmark färdas du på E47 mellan Helsingör eller Köpenhamn och Rödby varifrån färjan till Puttgarden avgår. I Tyskland åker du först mot Hamburg på motorväg A1 och byter därefter till A7 som tar dig förbi Hannover och Kassel. Söder om Kassel, i höjd med Bad Hersfeld, byter du motorväg till A5 mot Frankfurt. Den sista förbi genom Frankfurt svänger du av A5 och kör du på A66 norr om staden. Detta innebär inga motorvägsbyten och någon mil norr om Mainz svänger du av motorvägen och tar den motorvägsliknande B455 (Bundesstrasse 455) mot Mainz.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.