Broavgifter och färjebiljetter

För att komma bort från Sverige och ner till kontinenten krävs att man betalar för sig, antingen i form av broavgift eller färjebiljett. Det kan tyckas vara lite orättvist att vi svenskar p.g.a. geografi tvingas betala för att lämna landet i söder medan våra vänner i Europa helt kostnadsfritt kan passera kors och tvärs över landgränser.

Här hittar du de vanligaste vägarna till Europa, vare sig det är med båt eller över broar. Vilken som är bäst beror helt och hållet på var du ska resa och var i Sverige du bor. Vi hoppas kunna hjälpa dig att välja den bästa vägen till just ditt resmål.

Boka färja till Tyskland, Danmark, Polen eller Lettland

Nedan har du möjlighet att boka färja till Tyskland, Danmark, Polen och Lettland. Hitta den färja som passar dig bäst och köp färjebiljetter i förväg för att garantera en smidig resa utan onödiga väntetider, stress och orosmoment.

Tyskland Trelleborg-Świnoujście
1 350 SEK
Litauen Trelleborg-Klaipeda
1 060 SEK

Vår uträkning baseras på enkelresa och att ni är två vuxna och två barn samt reser med personbil max 6 meter lång. Priserna gäller lågsäsong och vårt riktdatum är den 21 juli 2022 (högsäsong). I de fall där priserna varierar beroende på avgång har vi räknat fram ett medelvärde.

Karta över färjelinjer

 • Trelleborg-Travemünde
 • Helsingborg-Helsingör
 • Rödby-Puttgarden
 • Gedser-Rostock
 • Trelleborg-Rostock
 • Trelleborg-Świnoujście
 • Trelleborg-Sassnitz
 • Halmstad-Grenå
 • Göteborg-Fredrikshamn
 • Göteborg-Kiel
 • Karlskrona-Gdynia
 • Nynäshamn-Ventspils
 • Trelleborg-Travemünde
 • Helsingborg-Helsingör
 • Rödby-Puttgarden
 • Gedser-Rostock
 • Trelleborg-Rostock
 • Trelleborg-Świnoujście
 • Trelleborg-Sassnitz
 • Halmstad-Grenå
 • Göteborg-Fredrikshamn
 • Göteborg-Kiel
 • Karlskrona-Gdynia
 • Nynäshamn-Ventspils

Helsingborg-Helsingör

Färjan mellan Helsingborg och Helsingör är en kortaste sträckan av alla de färjelinjer vi har med på denna sida. Överfarten med denna färja till Danmark varar i 20 minuter, så det är ingen risk att man får det långtråkigt. För er som kommer från E4 eller E6 norr om Helsingborg är detta den kortaste vägen till kontinenten. Prismässigt står den sig bra mot Öresundsbron. Om man inte bara ska passera Danmark lämpar sig denna färjelinje bäst om du ska till öarna Själland, Fyn, Falster eller Lolland.

Restid: 20 minuter

Rödby-Puttgarden

Denna färja till Tyskland är som gjord för dig som ska vidare ner i Europa, och då framförallt söderut genom Tyskland mot Italien eller västra Europa. Ska du mot Nederländerna går det även att köra Stora Bältbron, men det innebär c:a 15 mil extra bakom ratten.

Restid: 20 minuter + 45 minuter

Gedser-Rostock

Precis som för föregående färjelinje lämpar sig denna färjelinje mycket bra för dig som ska passera Danmark. Särskilt passande är den om du har Berlin eller Prag som mål för resan, alternativt om du ska ännu längre söder ut men via en östligare rutt.

Restid: 20 minuter + 2 timmar

Trelleborg-Travemünde

Direktfärja till Tyskland. Färjelinjen Trellborg-Travemünde är bra för den som vill klämma in en övernattning under färd. Om du startar din resa lite längre norrut i Sverige och hinner till Trelleborg lagom till 20-snåret på kvällen kan du effektivisera resan genom att välja nattfärjan till Tyskland. Travemünde ligger norr om Lübeck, och denna färjerutt lämpar sig bäst för dig som ska mot Italien eller Frankrike.

Restid dag: 7-8 timmar

Restid natt: 9-10 timmar

Trelleborg-Rostock

Denna stäcka trafikeras både av TT-Line och Stenaline. Detta gör att du har bra möjligheter att välja den avgång som passar dig bäst. Rostocks östligare läge gör att denna rutt passar bäst för dig som t.ex. ska till östra Tyskland, Tjeckien, Österrike eller Kroatien.

Restid dag: 6 timmar

Restid natt: 7 timmar

Trelleborg-Świnoujście

Den polska staden Świnoujście liger precis vid gränsen till Tyskland. Trelleborg-Świnoujście kan vara ett reservalternativ för dig som ska till Berlin, Prag eller Wien. Den är ocks ett bra altenativ om du ska uppehålla dig i västra Polen.

Restid dag: 7 timmar

Restid kväll: 6 timmar

Halmstad-Grenå

Grenå ligger på Jyllands östkust och en bra bit söder om Fredrikshamn. Detta gör att Halmstad-Grenå är det bättre alternativet för dig som ska till Legoland eller mellersta och södra Jylland. Ska du vidare ner i Europa är det dock bättre att förtsätta E4 eller E6 en bit till i Sverige och välja kombibiljett för rutten Helsingborg-Helsingör + Rödby-Puttgarden.

Restid: 4 timmar 35 minuter

Göteborg-Fredrikshamn

Fredrikshamn på norra Jylland är ett bra alternativ för Göteborgare eller för dig som har norra Jylland som slutmål. Det kan också vara ett bra alternativ för dig som ska vidare till Tyskland eftersom du bara behöver ta en färja, för att sedan köra rakt söderut på Jylland för att komma till tyska gränsen.

Restid: 3 timmar 30 minuter

Göteborg-Kiel

En bra färjelinje för den som inte gillar att köra bil. Detta är en av de längre färjelinjerna i Norden och du kommer till Kiel som har bra kommunikationer söderut mot Hamburg, men även via en ny motorväg mot Lübeck varifrån du enkelt kan ta dig vidare österut mot Berlin.

Restid natt: 14 timmar 30 minuter

Karlskrona-Gdynia

Denna färja till Polen är den hittils mest östliga rutten i ordningen. Gdynia är belägen i mellersta Polen och härifrån har du bra kommunikationer till Warszawa och Lodz. Vi rekommenderar däremot inte denna färjelinje om du ska längre söderut än Polen, t.ex. till Tjeckien eller Slovakien. Då är det bättre att ta Trelleborg-Rostock och köra via Berlin och Prag.

Restid dag: 10 timmar 30 minuter

Restid natt: 10 timmar 30 minuter

Nynäshamn-Ventspils

Ska du semestra i Baltikum sparar du många mils körning genom att ta färjan direkt dit. Denna färja till Lettland och Ventspils innebär att du har bra kommunikationer med huvudstaden Riga genom väg E22.

Restid dag: 11 timmar

Restid natt: 12 timmar

Trelleborg-Klaipeda

Ska du semestra i Baltikum sparar du många mils körning genom att ta färjan istället för att runda Östersjön genom Tyskland och Polen. Denna färja till Klaipeda i Litauen innebär att du enkelt kan resa vidare mot Vilnius, Kaliningrad eller söderut i Östeuropa.

Restid: 17 timmar 30 minuter

Broavgift Öresundsbron och Stora Bältbron

Sedan Öresundsbron färdigställdes kan vi svenskar numera komma ner i Europa utan att behöva köra ombord bilen på en färja. Genom att välja Öresundsbron och därefter Stora Bältbron i Danmark kan man åka utan avbrott till resten av kontinenten. Öresund och Stora Bält som tidigare varit ganska stora hinder för bilresenärer på väg till Tyskland är nu ingen match.

Priser Öresundsbron och priser Stora Bältbron.

Öresundsbron

Med bil kostar Öresundsbron 565 kr enkel resa, medan Stora Bältbron är betydligt billigare och kostar ungefär 330 kr (240 DKK) för bil upp till 6 meter. Med släp eller husvagn, husbil över 6 meter, eller minibuss 6-9 meter, kostar överfarten på Öresundsbron 1130 kr. För husbil eller bil med husvagn/släp (totallängd över 6 m) kostar en överfart på Stora Bältbron 510 kr (365 DKK). Bil med släp/husvagn där totallängden understiger 6 meter betalar samma pris som personbil utan släp.

Öresundsbron är ett smidigt sätt att ta sig över till Danmark, men för de flesta svenskar blir det faktiskt en omväg på ungefär fyra mil. Man sparar med andra ord inte så mycket tid på att åka över Öresundsbron. Man sparar inte heller några pengar eftersom den kostar lika mycket som färjan mellan Helsingborg och Helsingör. Det är främst de som bor i Skåne och Blekinge som tjänar på att köra över Öresundsbron.

Spara pengar - betala med tid

Att köra Öresundsbron och Stora bältbron till kontinenten är betydligt billigare än att välja Scandlines färjor via Danmark. En enkel resa över Öresundsbron och Stora Bältbron kostar 845 kr, medan resan med färjorna Helsingborg-Helsingör och Rödby-Puttgarden kostar 1195 kr. Det vill säga nästan hala kostnaden.

Resan mellan Helsingborg och Hamburg är 35 mil och tar 4 timmar och 40 minuter att köra inklusive färjor. Samma resa men via Malmö och Odense (Fyn) är 58 mil och tar 5 timmar och 37 minuter att köra. Om ni kör en modern dieselbil hamnar bränsleförbrukningen vid jämn körning omkring 0,55 liter/mil. Det betyder att omvägen på 23 mil kostar 190 kr vid ett dieselpris på 15 kr/l.

Jämförelse

Helsingborg-Hamburg med färja kostar: 1485 kr (290 kr diesel + 1195 kr färjebiljetter)

Helsingborg-Hamburg med broar kostar: 1325 kr (480 kr diesel + 845 kr broavgifter)

Skillnad: Broarna är 160 kr billigare men tar 57 minuter längre tid.

Färja till Tyskland

Färja till Tyskland

Från Sverige kan du åka färja till Tyskland från flera hamnar. Den längsta rutten går från Göteborg och slutar i Kiel. Nästa stora färjehamn är den i Trelleborg. Härifrån går det flera färjor till Tyskland. Trelleborg har färjeförbindelse med Travemünde (Lübeck), Rostock och Sassnitz. Dessa färjor tar olika lång tid beroende på om du väljer daglig eller nattlig rutt. Natturen anpassar hastigheten så att du som passagerare kan sova på färjan och fortsätta utvilad dagen därpå.

Färjebiljetter (Scandlines, Stenaline och TT-Line)

Bilfärjor har sedan länge trafikerat linjer mellan Sverige, Danmark och Tyskland. De vanligaste färjorna för svenska bilresenärer är Helsingborg-Helsingör, Rödby-Puttgarden, Trelleborg-Travemünde, Trelleborg-Rostock, Trelleborg-Sassnitz och Göteborg-Kiel. Här hittar du nyttig information om färjor till Danmark och färjor till Tyskland. Vi ger dig tips på hur man kan tjäna en slant när man köper färjebiljetter.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.