Trieste

GÅ TILL » Sevärdheter Bilder Transport Trieste
TRIESTE VÄDER

I nordöstra Italien invid Adriatiska havskusten finner vi Trieste. En vacker hamnstad med gamla anor där vattnet via Canal Grande söker sig in i staden. Trieste ligger nära gränsen till Slovenien och hit söker sig många turister årligen, såväl semesterfirare från närliggande länder såsom övriga världsresande. Trieste bjuder in till en kulturell atmosfär som blir en fest för alla sinnen. Enastående arkitektur, kulinariska upplevelser och sevärdheter kring exempelvis Piazza Unità, där Governo di Trieste finns, det vill säga Triestes stadshus finns. Här kan man också skåda fontänen Fontana dei Quattro Continenti, som är en vackert utsmyckad skulptur. Trieste andas kultur i alla dess slag och här finns det något för alla. Invid Teatro Verdi inte långt från Piazza Unità, ligger Piazza Giuseppe Verdi. Här kan det hända att man plötsligt får uppleva scenkonst på en tillfälligt uppbyggd scen. Avnjuta en jazzkonsert och en Birra Messina i sommarkvällens solnedgång. Eller gå ut på piren Molo Audace med en nyiköpt gelato från en tillfälligt uppställd glassvagn invid piren. Och man får absolut inte missa att av avsmaka den lokala ölen Theresianer. Serveras på restauranger och pubar i och omkring Trieste. Den finns även att köpa i flera butiker.

Välkommen till Trieste - en av Europas vackraste städer!

SÖK & BOKA HOTELL I TRIESTE Trieste

Restauranger vid Canal Grande di Trieste.

Sevärdheter

Staden har varit mångkulturell under lång tid tack vare att den har varit befolkad av människor med olika bakgrund och härkomst. Detta präglar förstås Triestes byggnadskonst och atmosfären i staden. Här har många slovener levt och brukat, då Trieste ligger nära gränsen till Slovenien. Men även folk från Balkan och Österrike har satt sin prägel här.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Castello di Miramare
Cattedrale di San Giusto
Grotta delle Torri di Slivia

Castello di Miramare

Oskar Schindlers fabrik Trieste

Slottet Miramare har anor från 1800-talet. Residenset ligger på en klippa invid Triesteviken med en enastående utsikt över kusten. Uppbyggnaden av slottet skedde mellan åren 1856 till 1860 då norra Italien tillhörde det österrikiska kungadömets kronland Lombardiet-Venetien. Det var ärkehertig Ferdinand Maximilian och hans hustru Charlotte av Belgien som tillhörde kungahuset Habsburg-Lothringen, som upprättade slottet. Ärkehertingen kom till Trieste som ung man och var verksam inom marinen som en officer, men titeln ändras sedan till kejserlig chef och det var då, under en tur kring viken som han bestämde sig för att upprättföra ett slott som var värd hans status. Miramare är därav designat av Ferdinand Maximilian och parken kring residenset är på 22 hektar med en fantastisk växtlighet. På slottet kan man bland annat skåda ärkehertigens säng, en bröllopsgåva från påven Pius IX, som Ferdinand tydligen aldrig har sovit i. Nåväl. För mer information om guidade turer och öppettider samt mer inblick i slottets historia, sök på Castello di Miramares hemsida.

Cattedrale di San Giusto

Cattedrale di San Giusto Trieste

Den romersk gotiska San Giusto basilikan, är stadens viktigaste religiösa byggnad. Den ligger på en kulle ovanför Trieste med en härlig utsikt över staden och vattnet. Den har anor från 1300-talet då biskop Rodolfo Pedrazzani från Robecco förenade två olika kyrkor till en kyrkobyggnad. Basilikan är byggd av romerska fynd, med en vacker stenfasad. Ett så kallat stenrosfönster är signifikant för katedralen, den ser man ovanför kyrkans entré. Klocktornet består av fem klockor och den största av dessa klockor är tillägnad helgonet San Giusto. Basilikan har en interiör som tillkommit något senare, men som ska efterlikna den tidigare. Den är dekorerad i mosaik och inger ett vackert, brokigt intryck i taket. Det finns goda möjligheter till parkering nära San Giusto basilikan om man vill ta bilen hit.

Grotta delle Torri di Slivia

Cattedrale di San Giusto Trieste

Letorridislivia [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Vill man ta en dagsutflykt med bilen så kan man resa norrut till Torri di Slivias grottan. Antingen längs med väg SS14 som sträcker sig längs med kustremsan eller väg E70, den sistnämnda tar något längre tid dock. Visningen av grottan sker genom guidadeturer och den tar cirka 75 minuter. Bergsrummet är en av de äldsta i regionen och är en så kallad karstgrotta, vilket innebär att hålrummen har skapats av vatten med lågt ph-värde som trängt in och löst upp kalksten och dolmit. Denna grotta är mer än hundra meter djup och sagolikt fin. Då det är kallt i Torri di Slivia, så rekommenderas det att man tar med sig en jacka även om det är sommar och varmt ute, i bergsrummet är det inte mer än 6-9 grader varmt. Och glöm inte bra skor då guidningen sker till fots i brant och hal terräng. Fotografering är tillåten under vissa premisser.

Bilder från Trieste

Trieste

Piazza Unità d'Italia.

Trieste

Båt vid piren Molo Audace.

Kollektivtrafik och transporter i Trieste

Att köra i Trieste kan uppfattas som hetsigt om man inte är van vid storstadstrafik med tutande bilar. Vespan är ett mycket populärt färdmedel för lokalbefolkningen. På dessa surrar de fram på gatorna och kör slalom mellan den långsammare biltrafiken. Därför är det viktigt att hålla ett extra öga i backspegeln vid filbyten och när man ska svänga. Många av de centralt belägna gatorna är smala och enkelriktade, vilket gör att man måste runda hela kvarter om man kör fel. En GPS är mycket behjälplig om man tar sig fram med bil.

I Trieste kan dock de flesta sevärdheterna nås till fots. Hursomhelst så kan vädret ställa till det och såväl när fötter och ben börjar strejka så finns det goda möjligheter att färdas med 50 busslinjer, flera taxibolag och en spårvagnslinje. Från Piazza Oberdan i Trieste kan man nå byn Villa Opicina som ligger benägen i bergen ovan. Hit upp går den enda spårvagnslinjen. Många turister tar sig hit upp för att få en utblick över Trieste.

Cattedrale di San Giusto Trieste

Den stora och vältrafikerade hamngatan Riva Tre Novembre.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.