Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Rostock

GÅ TILL » Sevärdheter Bilder Transporter Bila Rostock
ROSTOCK VÄDER

Universitets- och hansestaden Rostock finner vi i nordöstra Tyskland invid floden Warnows mynning till Östersjön. I Rostock finns Tysklands tredje största hamn och här kryssar fartyg till och från städer som Trelleborg, Gedser och Gdynia. Staden är och har varit en viktig hamnstad sedan den hanseatiska handelns tid. Spåren från hansatiden märks av arkitektoniskt i Rostock med gamla gavelhus och historiska byggnader som St Marien och St Petrikyrkan som är uppförda i tegelgotik. Under 1800-talets industralisering uppkom det flera viktiga industrier i Rostock, däribland Neptunvarvet som än idag är verksamt. Det var delvis på grund av Neptunvarvets tillverkningen av krigsfartyg som staden utsattes för bombningar under andra världskriget. Under dessa attacker skadades Rockstocks forntida prägel då många historiska byggnader och andra betydelsefulla platser ödelades.

SÖK & BOKA HOTELL I ROSTOCK

Tiden efter andra världskriget tillhörde Rostock Östtyskland (DDR). I viss mån investerade man i att återuppbygga det som förstörts under kriget, och hamnen och varsvindustrin utvecklades. Men mycket stod still under många år. Det var inte förrän Väst och Östtyskland återförenats och blivit Tyskland på 90-talet, som staden blomstrade på riktigt. Idag lever mer än 200 000 invånare i Rostock. En stad som bland annat är känd för de årliga evenemangen Hanse Sail, en maritim folkfest, och Rostocks traditionella julmarknad. Staden har också en 760-årig bryggtradition. Ur den medeltida traditionen uppstod Brauerei Rostock och deras öl Rostocker, år 1878. En öl som sannerligen satt Rostock på kartan.

Sevärdheter i Rostock

En stad vid vatten är en stad som (nästan) aldrig sover. Hit kommer turister sommar som vinter. Staden bjuder på flera kulturella höjdpunkter i form av årliga evenemang, aktiviteter, utflyktsmål och sevärdheter, men också ett lugn och avkoppling i form av sköna badorter och kustnära naturområden.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Warnemünde/
Kröpeliner Tor

Warnemünde

Småbåtshamnen i centrala Warnemünde

Småbåtshamnen i centrala Warnemünde.

Den gamla kurorten Warnemünde, den mest kända badorten i Rostocktrakten, tilldrar människor med sin 14 kilometer långa sandstrand. Det är Tysklands längsta Östersjöstrand och i Warnemünde finns en populär kryssningshamn som vidare kan ta med dig ut på äventyr till havs. Utmed Alter Strom finns det gott om trevliga serveringar och butiker och längs med hamnplatserna ligger stora som små segelbåtar, yachter och fiskebåtar förankrade. Besök piren Westmole och den stora fyren Leuchtturm Warnemünde för vidunderlig utsikt. Vid foten av Leuchtturm ligger den välbesökta restaurangen Teepott, som är en av de mest unika byggnaderna i Warnemünde. Vill man slippa ta bilen till och från Warnemünde så går det pendeltåg från Rostocks resecentrum.

Koordinater: 54.174137, 12.087957

Warnemünde

Inloppet till Rostocks hamn passerar Warnemünde.

Kröpeliner Tor

Kröpeliner Tor i Rostock

Det historiska monumentet Kröpeliner Tor är ett av Rostocks landmärken. Tornet är en tegelgotisk stadsport från 1200-talet. Det ursprungliga Kröpeliner Tor bestod av två våningar och byggdes som ett försvarstorn intill stadsmuren. På 1400-talet rekonstruerades tornet och ytterligare våningar tillkom. Därefter följde flera förändringar genom olika epoker. På grund av andra världskrigets bombningar så förlorade Rostock stora fragment av sin stadsmur och dess portar. Men Kröpeliner Tor var en av dem som i princip förblev intakta. Efter flera år av renoveringar så öppnades det kulturhistoriska museet här i juni 1969. 20 år senare tvingades de att stänga tornet på grund av brister i konstruktionen och det återställdes under några år. Idag är det möjligt att besöka Kröpeliner Tor. Stadsporten har både hiss och trappor till toppen och utsikten härifrån är fin.

Koordinater: 54.088487, 12.129139

Rostocks stadsmur

Sen 1200-talet låg Rostock bekransad av en stadsmur. Tre städer hade vuxit samman och blivit Rostock och därmed byggdes ett tre kilometer långt fästningsverk år 1265. Innanför stadsmuren låg bland annat stadens rådhus, fyra kyrkor och fyra kloster. Muren hade 20 portar och de var uppdelade i olika typer av stadsportar beroende på om de vette mot land eller vatten. Delar av stadsmuren finns fortfarande kvar trots att den fått genomlida förödelse vid flera tillfällen genom sin historia. Andra världskriget och efterkrigstiden ledde till att stora delar försvann. Men redan på 1800-talet när portarnas betydelse hade sjunkit revs många av dom. Idag kan man skåda följande historiska monument - Steintor, Kuhtor, Kröpeliner Tor och Lagebuschturm i närheten av delar av stadsmuren. Tornet Lagebuschturm var ett försvarstorn som på 1800-talet användes som ett fängelse. Porten Mönchentor som man finner nere vid hamnen tillkom, så som den ser ut idag, på 1800-talet och byggdes där en tidigare port hade legat.

Bilder från Rostock

Rostock Rostock

Kollektivtrafik och transporter

I och omkring Rostock kan man ta sig runt med pendeltåg, spårvagnstrafiken och stadsbussarna samt färjelinjerna över Warnow. Det finns sex spårvägslinjer, 22 busslinjer och två färjelinjer. Rostocker Straßenbahn AG driver buss och spårvägstrafiken samt pendeltågen av idkaren S-Bahn Rostock. Till och från Rostock kan man resa med det tyska järnvägsbolaget DB. Med Deutsche Bahns olika typer av tåg kan man resa till städer som Berlin och Hamburg, men också mindre städer såsom Schwerin och Wismar. Rostocks resecentrum ligger på Konrad-Adenauer-Platz. Runt om i Rostock finns det också möjlighet att hyra cykel och elsparkcykel. Vill man kunna ta sig mellan västra och östra Rostock med bilen så finns Warnowtunneln. Det finns också gott om taxitjänster i Rostock.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.