Se till att boka i tid

Vi hjälper dig boka färjebiljetter eller hitta hotellrum i hela Europa.

Sevärdheter längs vägen

Här samlar vi tips på sevärdheter som du hittar längsmed färdvägen under din bilsemester i Europa.

Berlin, Tyskland

I och omkring Berlin hittar man många övergivna platser från Nazitysklands och DDR:s dagar. Dessa platser är ofta lite svåra att få tillgång till och det är ibland nödvändigt att gå balansgång på lagen. Se därför till att inte tappa balansen och ramla ner på fel sida.

Här följer några interssanta platser som även kan betraktas på lagligt avstånd:

Militärsjukhuset och sanatoriet Beelitz-Heilstätten

Beelitz-Heilstätten

Söder om Berlin ligger Beelitz-Heilstätten som är ett gammalt sanatorium och sjukhus. Platsens historia börjar år 1898 när Berlins hälsovårdsmyndighet köpte en 140 hektar stor tomt för att bygga ett sanatorium. Tidigt 1902 öppnade sanatoriet med kapacitet för 600 tuberkulospatienter. Den 3 augusti 1914 kastades alla patienter ut från sjukhuset då det istället behövdes för att vårda skadade soldater under första världskriget. Sjukhusets mest kända patient var Adolf Hitler som behandlades för en granatskada han fick under kriget. Även DDR:s ledare Erich Honecker behandlades här en kortare tid precis innan DDR:s sammanbrott.

Läs mer på abandonedberlin.com

Södra Tyskland

Södra Tyskland är fyllt av historiska sevärdheter. Gamla slott och borgar dominerar sevärdheterna i det kuperade landskapet.

Neuschwanstein

Neuschwanstein

Strax utanför Füssen i Bayern ligger det vackra slottet Neuschwanstein. Slottet uppfördes av kung Ludwig II av Bayern med början 1869 och slottet var färdigt 1892. Slottet har varit förebild för Disneys Törnrosaslott. Det är ett av världens mest kända slott och ett vanligt motiv på affischer och pussel. Neuschwanstein är ett så kallat Märchenschloss, det vill säga ett typiskt sagoslott. Inspiration till Neuschwanstein fick Ludwig II från borgen Wartburg.

Läs mer på castle-neuschwanstein.com