Koblenz

GÅ TILL » Sevärdheter Evenemang Hotell Bila Koblenz

Vy över Koblenz.

KOBLENZ VÄDER

Med sina historiska byggnader och monument, mysiga gränder och mindre gator, den glada och avslappnade atmosfären, de romantiska torgen och promenadstråken – Koblenz - en stad som får varje gäst att känna sig som hemma. Koblenz är en av de äldsta och vackraste städerna i Tyskland. Staden är den tredje största i regionen Rheinland-Pfalz och har en folkmängd på lite mer än 105 000 människor.

SÖK & BOKA HOTELL I KOBLENZ

Hit kommer turister från hela världen för att få njuta och upptäcka Koblenz rika kulturarv – här har erövringar och händelserik historia ägt rum, här har kejsare, hertigar och kungar bott.

Naturen kring Koblenz är ett skönt landskap som omges av fyra låga bergskedjor såsom Eifel, Hunsrück, Westerwald, Taunus och här sammanflödar floderna Rhen och Mosel - en utmärkt plats för utflykter för den som vill lite mer än bara njuta av statsliv. Varför inte strosa längs med floderna och titta på pråmar och båtar som passerar förbi?

Koblenz, båt vid Rhen

En promenad från Florinsmarkt till Münzplatz och Jesuitenplatz tar dig förbi historiska monument såsom de medeltida kyrkorna Florinskirche samt Liebfrauenkirche. Och kvällstid blommar uteserveringar till liv i Koblenz, men man kan också att avnjuta ett par glas inomhus och att besöka en weinstube (vinstuga) är nästan ett måste för den som vill uppleva lokala vinsorter – varför inte prova till exempel ett ungt eller torrt Riesling. Vin från de branta sluttningarna av Mosel eller från Rhendalen.

Varje år i augusti är det dags för det fantastiska Rehn i lågor, ett spektakulärt fyrverkeri som lockar många turister. Och i juletid kan man besöka den romantiska julmarknaden i den gamla delen av staden. Sugen på att njuta av livet i ett av världens vackraste hörn? Besök Koblenz, du kommer inte att ångra dig.

Koblenz

På udden uppfördes 1897 det 37 meter höga monumentet till minne av kejsar Vilhelm I.

Sevärdheter i Koblenz

Guidad rundvandring, guidade rundturer för grupper, sightseeingtur med buss eller cykel? Låt dig visas runt staden med en av stadens 55 kvalificerade guider. Koblenz turistråd erbjuder varierande turer för individer och grupper. Vill du däremot uppleva Mosel och Rhen så finns det olika båtturer sommar som vinter.

Sightseeing med cykel? Här finns väl utvecklade cykelvägar, platt terräng och möjlighet att hyra cyklar i Koblenz (www.fahrradverleihkoblenz.de)

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Festung Ehrenbreitstein
Kurfürstliches Schloss
Schloss Stolzenfels

Festung Ehrenbreitstein

Festung Ehrenbreitstein

Festung Ehrenbreitstein.

Från Ehrenbreitstein fästning, som reser sig 118 meter över floden Rhen, öppnar en fantastisk utsikt över Koblenz och sammanflödet av Rhen och Mosel – som kallas för Deutsches Eck (det tyska hörnet och Tysklands vackraste dessutom).

Ehrenbreitstein fästning, är Europas näst största bevarade fästning, och byggdes mellan 1817 och 1828 i sin nuvarande utformning, men dess ursprung går tillbaka till det första århundradet efter Kristus. De senaste arkeologiska fynden visar en gammal bosättning i detta område från förkristen tid.

Det inre av "Festung Ehrenbreitstein" (Ehrenbreitstein fästning) inrymmer ett minnesmärke för den tyska armén, vandrarhem och "Landesmuseum" (Koblenz State Museum). Fästningen kan nås med bil, till fots eller med linbana.

Koordinater: 50.364515, 7.613791

Kurfürstliches Schloss

Kurfürstliches Schloss

Kurfürstliches Schloss.

Mellan 1777 och 1786 beordrade kurfursten Clemens Wenzeslaus von Sachsen att bygga "Kurfürstliches Schloss". Han hade beslutat att lämna sitt Ehrenbreitstein, för att flytta till andra sidan floden Rhen. Slottets utformning kom att bli i stil med den franska nyklassicismen.

Denna byggnad var det sista kungliga residentet som uppfördes innan den franska revolutionen. Kurfursten var därpå förtjust i det franska hovet och tillät dem söka fristad i Koblenz under revolutionen. År 1792 fick kurfursten själv fly från de franska trupperna. Därefter har slottet varit i händerna på kejsar Wilhelm I och hans preussiska militär samt till vissa delar förstörts på grund av krig, men återuppbyggts.

Koordinater: 50.355572, 7.602172

Schloss Stolzenfels

Schloss Stolzenfels

Schloss Stolzenfels.

Stolzenfels är ett slott som har anor sedan mitten på 1200-talet. Byggnaden byggdes för att skydda en tullstation invid Rhen. Under trettioåriga kriget ockuperades slottet av svenska samt franska trupper.

År 1689 ödelades Stolzenfels av den franska armén under det nioåriga kriget och därefter var det bara en ruin fram till början av 1800-talet. I 150 år hade Stolezenfels legat som en ruin ovanför Rhen. Återstoden av slottet blev därefter en gåva till kronprinsen och därpå lät Fredrik Vilhelm IV av Preussen återuppbygga Stolzenfels. År 1826 påbörjades ombyggnaden som sedan användes som en sommarbostad.

Med stöd av den berömda nyklassisk arkitekten Karl Friedrich Schinkel, blev slottet helt nyskapad i dåvarande fashionabla nygotisk stil, som syftar till att skapa en romantisk plats som representerar idén om medeltida riddare. Stolzenfels slott var ett sommarresidens fram till år 1873.

Koordinater: 50.303096, 7.592188

Evenemang och happenings

Koblenz har mycket att erbjuda när det kommer till festivaler och tillfälliga evenemang. Här går vi igenom några av dem.

Koblenz sommarfestival - Rhen i flammor

Koblenz sommarfestival vid Rhen

Andra helgen i augusti är Koblenz en färgsprakande stad på alla sätt och vis. Då målas himlen över Rhen av ett fyrverkerispel, som är en av årets höjdpunkter i Koblenz. Man kallar den för "Rhen i flammor" och den är den största och äldsta fyrverkerishowen i Tyskland och är en 200-årig tradition.

År 1756 hedrade man den kurfurstlige prinsen Johann-Philipp von Walderdorf med att avfyra detta kulörknaster, och sedan dess har det varit en återkommande show i Koblenz. Men förutom den pyroteknisk uppvisningen så infaller den sedvanliga båtparaden med omkring 75 båtar som glider längs med floden och är därmed den största båtparaden i hela Europa. Båtarna passerar romantiska platser, slott och herrgådar som belyses av ”Bengal Lights” det vill säga fyrverkerier. Åtta stycken ljusshower avfyras under resan på 17 mil mellan Spay och Koblenz, och avslutningsvis den sista – men kanske mest underbara – fyrverkerierna över Ehrenbreitstein fästning i Koblenz.

Denna helg bjuder även på tre dagar av massor med happenings – levande musik, utomhus bio, barnaktiviteter, och diverse andra extravaganta upplevelser. Detta får man inte missa!

Julmarknad i Koblenz

Under fyra veckor före jul besöker fler än 300 000 människor Koblenz, besökande från hela världen kommer för att uppleva en gemytlig julmarknad i en unik atmosfär. Den gamla delen av staden förvandlas till ett julparadis där mer än 100 marknadsstånd dukar upp till försäljning. Här kan man inhandla traditionella pepparkakshjärtan, dricka Glühwein och lyssna till julsånger som framförs a capella av duktiga musikanter. Midnattsshopping även kallad för ”Star Shopping” - inträffar den 15 december, då detaljhandeln i Koblenz har öppet extra länge för besökare som vill handla i lugn och ro.

Hotell i Koblenz

SÖK & BOKA HOTELL I KOBLENZ

TOP CityLine Diehls Hotel Koblenz

TOP CityLine Diehls Hotel Koblenz är ett fyrstjärnigt familjehotell med 57 smakfullt stajlade rum och med Rhen inpå knuten. Här kan man njuta i trivsam miljö och ha en härlig vistelse då det finns inomhuspool och bastu. Hotellet har en egen restaurang och alla rummen är utrustade med minibar. I badrummen finns kostnadsfria toalettartiklar som varje gäst kan ta del av och städning erbjuds varje dag. TOP CityLine Diehls Hotel är en rökfri plats.

HR Hotel Scholz

Lättillgänglig från motorvägen, men ändå nära till Mosel, centrum eller gamla stan - HR Hotel Scholz, ett trestjärnigt hotell på Moselweißer Strasse 121 i Koblenz.

Här kan man avnjuta den fantastiska frukostbuffén varje morgon och rummen på hotellet är ljust inredda. Internet är avgiftsfritt här och så även finns det gratis parkering för hotellets gäster. För den som gillar att aktivera sig så erbjuder HR Hotel Scholz cykeluthyrning.

Hotel Haus Morjan

Hotel Haus Morjan är ett 80 bäddars hotell som är utrustat med fräscha faciliteter. Dessutom nära till sevärdheter som Deutsches Eck och minnesmärket över kejsar Wilhelm I, som ligger bara en kort promenadstäcka bort. Hotel Haus Morjan företer hotellgästerna med en fantastisk utsikt över flodlandskapet och här är frukosten inkluderad i rumspriset. Hotel Haus Morjan är trestjärnigt och erbjuder både fri parkering samt gratis internet.

Hotel Trierer Hof

Vad sägs om att bo på ett hotell med anor från 1700-talet? Då är Hotel Trierer Hof något för er. Detta trestjärniga hotell ligger inte långt bortom Mosel och Rhen, endast fem minuters promenadväg. Rummen är stilfulla och hotellet förser sina gäster med 24 timmarsreception. Trier Hof är kulturminnesmärkt och ligger intill Koblenz stadsteater. Hotellet har avgiftsfri internetuppkoppling.

Kulturhotel Koblenz

Kulturhotel Koblenz ligger i den historiska stadsdelen Ehrenbreitstein, nära Ehrenbreitsteins fästning och en färjeterminal. Vill du ta dig in till Koblenz centrum utan att köra din egen bil, så finns det busshållplats i närheten av hotellet. Med lokaltrafiken tar det cirka tio minuter. Ett minus kan dock vara att hotellet saknar nätanslutning för den som är i behov av uppkoppling – däremot ett plus i kanten för den som vill slippa.

Häcker's Grand Hotel

11 kilometer från Koblenz finner vi det fyrstjärniga Häcker's Grand Hotel i Bad Ems. Detta är känt för sin gemytlighet och hotellets alla 106 rum har balkong. Häcker's Grand ligger vackert invid Rhen och förser gästerna med 24-timmars reception, inomhuspool, jacuzzi, kasino med mera. Vill du att semestern ska bestå njutning till det yttersta, då är detta hotell något för er.

Bila till Koblenz

Karta - bila till Koblenz

Koblenz är beläget i västra delen av Tyskland. Mellan Jönköping och Koblenz är det 114 mil, vilket kräver en övernattning om man inte har väldigt bra körkondition. Bor du i västra Skåne kan du helt klart klara det på en dags körning, medan om du bor norr om Jönköping så krävs det garanterat en övernattning på vägen dit och hem. Utgår vi från att du bor i ungefärlig höjd med Jönköping så lämpar sig Lübeck bra för en övernattning. Sträckan Jönköping-Lübeck är 56 mil och tar knappt åtta timmar att köra. Vi rekommenderar att du väljer färjorna Helsingborg-Helsingör och Rödby-Puttgarden, såvida du inte bor i södra eller östra Skåne och Kalmar för då är Öresundsbron ett bättre alternativ.

Efter övernattningen i Lübeck återstår 58 mil till Koblenz. Det finns två likvärdiga vägar att välja mellan när du kommer fram till Hamburg. Antingen väljer du den västligare vägen som går på motorvägen A1 förbi Bremen och Münster. Eller så väljer du den östligare vägen på A7 och A2 via Hannover och Bielefeld. Den senare erbjuder ett vackrare och mer böljande landskap än den västliga vägen som mestadels går över slättlandskap. Båda dessa alternativ sammanstålar strax norr om Dortmund där man fortsätter på A1 i riktning mot Köln. Därefter är det A3 som tar dig den sista biten till Koblenz.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.