Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Waren (Müritz)

GÅ TILL » Sevärdheter Bilder Bila Hamnen i Waren

Hamnen och hamnpromenaden i Waren

WAREN VÄDER

Den pittoreska och sköna sjöstaden Waren finner vi i norra Tyskland i förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern. Den ligger invid Tysklands största sjö Müritz som till storleken är 117 km². Staden har 22 000 invånare och här blomstrar båtlivet sommartid. Fastän man knappt kan tro det till det yttre, så har denna stad blivit ärrad på grund av diverse historiska strider. Under trettioåriga kriget på 1600-talet blev Waren förstörd många gånger och därefter följde det oroligheter som också drabbade stadens byggnationer. Men den är fint rekonstruerad. Hit söker sig många för avkoppling vid sjön samt för aktiviteter såsom segling, kryssning, fiske och olika slags vattensporter. Tack vare att Müritz hänger samman med fler vattendrag så blir det en bra länk mellan flera hamnstäder, vilket är en av många anledningar till turister söker sig hit.

Förutom alla härliga livligheter kring sjön så finns det så mycket att upptäcka i Waren förstås. Trevliga caféer, glassbarer, marknader och restauranger samt pubar, museer och historiska byggnader. Det är dessutom en bra shoppingstad med många butiker som håller öppet även under söndagar, det finns en slags undantagsregel tack vare att det är en hamnstad, vilket är speciellt då handeln annars hålls stängd i Tyskland under söndagarna.

Välkommen till mysiga Waren (Müritz)

SÖK & BOKA HOTELL I WAREN

Sevärdheter

Det finns en hel del att upptäcka i och kring Waren. Som vi redan nämnt så söker sig många för att uppleva sjön, men här finns också en vacker nationalpark alldeles intill. Waren har även flera museer och historiska byggnader att besöka.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Müritz-Nationalpark
Müritzeum
Weisse Flotte

Müritz-Nationalpark

Müritz-Nationalpark ligger ganska nära Waren, cirka 1,7 mil sydost om staden. Till ytan är landområdet 318 kvadratmeter stort och nationalparken har funnits sedan i början av 90-talet. Här finns det gott om insjöar och dammar, mossar och ängar. I reservatet kan man få skåda flera sjöfåglar såsom rovfåglar och snäppor. Nationalparken är känd som en perfekt häckningsplats för många fåglar. Därtill finns här också sällsynta gräsarter. 2016 tilldelades Müritz-Nationalpark en plats på en lista över Tysklands 100 bästa sevärdheter av The German National Tourist Board, det vill säga den Tyska Turistbyrån. Nationalparken har bra vandrings och - cykelleder för den som gillar att motionera.

Müritzeum

Müritzeum i Waren

De 1000 sjöarnas hus Müritzeum, bjuder på en fascinerande utställning. Upplevelseanläggningen har funnits sedan 2007 och här kan man bland annat se Tysklands största akvarium för sjövattenfiskar. Huset är skapat av den svenska arktitekten Gert Wingårdh. På bottenvåningen i Müritzeum kan man studera fiskarna i sjön genom en glasvägg. Och hela undervåningen består av olika akvarium med varierande vattenlevande djur. En spännande, lärorik och vacker naturutställning för hela familjen, gammal som ung. Här finns det även ett historiskt expo från istid fram till idag, samt en visning om de fågelarter som finns i Müritz-Nationalpark och andra tema- utställningar som rör natur och djur kring Müritz. Müritzeum är öppet dagligen från 10.00 till 19.00 (april till oktober).

Fisk i akvarium Müritzeum Souvenirshopen Müritzeum

Weisse Flotte Müritz

Waren ligger så fint invid Müritz, och i hamnen finns det goda möjligheter till att följa med turistbåtarna ut på sjön och/eller att hyra båt. Ett av de bolagen som erbjuder dagsturer är Weisse Flotte Müritz och de har flera avgångshamnar kring sjön. Det finns turer som sträcker sig över flera vattendrag om man så vill upptäcka mer än bara Müritz. För i den här trakten så finns det en labyrint av sjöar och kanaler. Weisse Flotte Müritz har nio olika skepp som är i drift. En av de populäraste heter Europa och är ett ångfartyg som avgår från Waren ofta. För mer information, se deras hemsida.

Bilder från Waren

Hamnen med de många restaurangerna och serveringarna i Waren

Hamnen med de många restaurangerna och serveringarna.

Waren Warener Hof Hamnen med fritidsbåtar

Bila till Waren

Waren är belägen i Mecklenburg-Vorpommern, 12 mil nordväst om Berlin och 18 mil rakt öster om Hamburg. Närmaste stad av större storlek är Rostock som ligger 8 mil åt nordväst.

Mellan Jönköping och Waren är det 62 mil. Den kortaste och snabbaste vägen är att ta färjan mellan Helsingborg och Helsingör och köra genom Danmark. Mellan Danmark och Tyskland är färjan Gedser-Rostock den kortaste vägen. Från Rostock kör du på motorvägen A19 som börjar strax utanför hamnområdet. Det är inga problem att hitta, följ bara motorvägsskyltningen mot A19. Du följer A19 i 6,5 mil och svänger av mot Waren (Müritz) vid trafikplats Linstow. Därefter följer tre mil på landsväg innan du är framme i Waren.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.