The White Plot

Budapest

Vy över Budapest från citadellet

Budapest är en stor stad med en lång historia. Staden var unger tiden för dubbelmonarkin Österrike-Ungern huvudstad i landet tillsammans med Wien. Gatunätet och arkitekturen påminner mycket om Paris med breda avenyer som bildar en typ av ringleder genom staden. Floden Donau flyter rakt genom staden och de båda sidorna förbinds av flera broar.

Shoppinggata i centrala Budapest

I Budapest bor det cirka 1,7 miljoner människor, och storstadsområdet har en befolkning på 2,5 miljoner. Här finns ett stort utbud av affärer, museer, restauranger och sevärdheter. Ett bekvämt sätt att se staden är att köpa en dagsbiljett till "hop on hop off"-bussarna som trafikerar hela innerstaden med regelbundna turer. Det går också att åka båtturer på Donau där vissa båtar låter resenärerna stiga av och ta nästa båt tillbaka, medan andra båtturer enbart åker fram och tillbaka på floden.

Budapest besöks av turister året runt, men sommaren innebär högsäsong. Sommartid går temperaturen ofta över 30 grader och värmen känns extra tryckande i stadsbebyggelsen. Vill man åka på en dagsutflykt ut från Budapest går det att ta tåget till Balatonsjön, en tågresa som tar cirka tre timmar. Tåget går från stationen Deli palyaudvar (södra stationen).

SÖK & BOKA HOTELL I BUDAPEST

Sevärdheter i Budapest

Budapest är en europeisk storstad med gamla anor. Här finns ett stort utbud av sevärheter för den vetgirige turisten. Här skriver vi om några av Budapests alla sevärdheter.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Stora saluhallen
Stora synagogan
Terrorns hus

Stora synagogan

Stora synagogan i Budapest är Europas största och är världens näst största synagoga efter Belz Great Synagogue i Jerusalem. I synagogan finns sittplats för cirka 3 000 människor. Den byggdes mellan 1854 och 1859. Under andra världskriget utgjorde synagogan ett av hörnen av det judiska ghettot i Budapest. Eftersom det inte fanns någon begravningsplats inom ghettot begravde man över 3000 människor på alldeles intill synagogan. Här finns även en minnsplats tillägnad den svenska diplomaten Raoul Wallenberg som hjälpte många judar att fly undan nazisterna, bl.a. genom att utfärda svenska pass åt dem.

Stora synagogan i Budapest

Stora synagogan i Budapest

Stora synagogan i Budapest

Inne i synagogan

Stora saluhallen

Stora saluhallen på Fővám tér är den största saluhallen i Budapest. Hallen ritades av arkitekten Samu Pecz år 1897. Vid ett stort antal stånd erbjuds en stor mängd livsmedel, däribland grönsaker, frukt, ost och kött. På det övre planet hittar man mestadels souvenirer och kläder, men det finns också restauranger där. Saluhallen är öppen alla dagar utom söndagar.

Koordinater: 47.487218, 19.058219

Stora saluhallen i Budapest

Stora saluhallen i Budapest

Terrorns hus

Terrorns hus är en byggnad i centrala Budapest som användes som fängelse av de tyska nazistiska trupperna under som ockuperade staden under andra världskriget. Efter att de tyska trupperna drivits tillbaka av Röda armén tog Sovjet över byggnaden och fortsatte fängelseverksamheten under flera decennier.

Terrorns hus i Budapest

Terrorns hus (Terror Háza)

Museet är uppbyggt som en slinga där man går genom rummen och samtidigt får följa husets historia. Turen tar sin början under den nazistiska perioden där rummen är möblerade med föremål från den tiden. Allt förstärkt av musik, inspelade röster från förr, samt filmsekvenser som projiceras på skärmar och väggar. Efter några rum kommer man in i den sovjetiska epoken. Rummen får nya möbler och symboler. Tavlor föreställande Stalin och kommunistsymboler pryder väggarna.

I slutet av vandringen kommer man ner i källarens fängelsehåla med celler och avrättningsrum. Det tiotalet celler är belägna i nära avslutning till avrättningsrummer vilket gjorde att fångarna troligtvis hörde när deras medfångar avrättades genom en form av hängning. De placerades vid ett träplank och fick en snara kring halsen. På andra sidan stod en eller flera bödlar och drog i repet så att fången hissades upp längs planket och ströps till döds.

Den mest kända fången för oss svenskar är Raoul Wallenberg som satt fängslad här efter krigsslutet. Cell där han var inlåst finns fortfarande kvar och kan besökas. Raoul Wallenberg överlevde terrorns hus och förflyttades till KGB-högkvarteret Lubjanka i Moskva där spåren efter honom försvinner.

Koordinater: 47.506747, 19.065309

Bila till Budapest

Att bila till Budapest innebär en resa på 140 mil mätt från Helsingborg. Resterande sträcka får du addera beroende på var i Sverige du bor. Snabbaste vägen är att antingen välja Öresundsbron eller ta färjan mellan Helsingborg och Helsingör, för att därefter köra på ytterligare en färja, nämligen den mellan Gedser och Rostock. Väl i Tyskland kör du A19 följt av A24 mot Berlin. När Berlin har passerats fortsätter färden på A13 mot Dresden, följt av A17 som tar dig till den tjeckiska gränsen.

I Tjeckien följer du A8 mot Prag och därefter A1 som förbinder Prag med Brno. Väl framme i Brno återstår bara 32 mil till Budapest. På vägen passerar du Slovakiens huvudstad Bratislava. När du kommer in i Ungern färdas du en kort bit på motorvägen M15 för att därefter ansluta till M1 som tar dig hela vägen till Budapest.

Gilla oss

TwitCount
Hotels.com