Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Wismar

GÅ TILL » Sevärdheter Bilder Transporter Wismar
WISMAR VÄDER

Vid Wismarbukten i södra Östersjön ligger den tyska hansestaden och världsarvstaden Wismar. Staden finner vi i förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern och här bor det omkring 43 000 invånare. Wismar har en gammal stadskärna. Den medeltida byggnadskonsten med gavelhus i tegelgotik och den nästintill oförändrade gamla hamnen lockar hit turister som gillar historia. Här finns mycket att se och uppleva. I slutet av trettioårigakriget fram till början på 1800-talet så tillhörde Wismar Sverige, med undantag för de år då Danmark hade makten över staden. Samhörigheten med Sverige märks av på flera sätt i Wismar. I augusti varje år firas Schwedenfest då man högtidhåller när Wismar återigen blev "tyskt", det vill säga 1903, efter att Sverige pantsatt Wismar hundra år tidigare. Varför gjorde Sverige det? Jo, den svenska kungen Gustav IV Adolf hade brutit förlovningen med den "tyska" prinsessan Luise Charlotte och var tvungen att kompensera hennes far storhertigen Fredrik Frans I av Mecklenburg-Schwerin. Wismar blev åter en del av storhertigdömet Mecklenburg-Schwerin. Idag firas Schwedenfest i militärisk anda och det är ett populärt event varje år. Vid marknadstorget som är norra Tysklands största marknadsplats finner man värdshuset Alter Schwede.

SÖK & BOKA HOTELL I WISMAR

Alter Schwede är en sengotisk byggnad från 1380 och den är torgets äldsta hus. Det är marknadstorget samt den gamla hamnen som har satt Wismar på världsarvlistan. Sedan 2002 så är Wismar tillsammans med Stralsund med på Unescos världsarvslista. Båda städerna är historiskt representativa för Hansan då de var viktiga hamnstäder och idag är de stadsbyggnadsmässigt nästintill oförändrade från den perioden. Men trots att staden känns välbevarad så utsattes Wismar för tolv flyganfall under andra världskriget och flera forntida byggnader ödelades. Endast en av stadens tre centrala kyrkor klarade sig. En bombräd jämnade det gotiska kvartret med marken, en stadsdel som ansågs vara en av de vackraste i Östersjöregionen. Idag är Wismar en levande stad året runt. Det finns gott om restauranger och pubar samt caféer. Sommartid står Schwedenfest i centrum, vintertid lockar julmarknaden turister till marknadstorget.

Sevärdheter i Wismar

Det finns flera trevliga historiska sevärdheter i och omkring Wismar. I Wismars gamla hamn ligger skeppsvrakfyndet Poeler Kogge och vid marknadstorget den välkända vattenreservoaren Wasserkunst. För den som gillar att promenera i en avkopplande miljö besök den gröna oasen Lindengarten med anor från 1800-talet. Här låg en gång i tiden ett svenskt citadell. På Brauhaus am Lohberg, en bryggeripub med anor från 1400-talet, kan man uppleva smaken av lokalbryggd öl.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

St Nikolaikyrkan
Schabbellhaus
Poel

Wismars gotiska kyrkor

St Nikolaikyrkan i Wismar

St Nikolaikyrkan i Wismar.

Under andra världskriget klarade sig stort sett bara St Nikolaikyrkan från bombanfall, medan St Georgen och St Marien ödelades nästan helt. Alla tre är uppförda i tegelgotik, en arkitekturstil som är typisk för många hansastäder. St Nikolai (1381-1487) uppfördes som en kyrka för fiskare och sjömän, byggnaden är ett arkitektoniskt mästerverk och är ett av Wismars främsta sevärdheter. Och St Georgenkyrkan (1270-1594) tilldrar många turister årligen. Kyrkan har helt restaurerats sedan 90-talet och västra tornet med dess hiss upp till utsiktsplatsen är en lockande attraktion. St Marienkyrkan byggdes i samband med att staden grundades på 1200-talet och ligger i närheten av marknadstorget. En byggnad som sargats hårt under sin historia, en byggnad som idag endast består av ett 80 meter högt torn. Sen 2002 finns här en utställning som miljontals besökare har begrundat.

Koordinater: 53.895567, 11.464874

Orgeln i St Nikolaikyrkan i Wismar

Orgeln i St Nikolaikyrkan.

Schabbellhaus

I Wismars gamla stadsdel, på gatan Schweinsbrücke, ligger det stadshistoriska museet Schabbellhaus. En vacker röd renässansbyggnad i trappgavelarkitektonik. Här man kan fördjupa sig i stadens 800-åriga historia i museets permanenta utställning. Byggnaden uppfördes år 1569 som ett bryggeri och köpmansbostad av den holländska byggherren Philipp Brandin (som också är arkitekten bakom marknadstorgets vattenreservoar Wismarer Wasserkunst). Här i Schabbellhaus bodde och verkade Wismarprofilen vid namn Hinrich Schabbell (1531–1600). Schabbell var rådman, affärsman, borgmästare och bryggmästare. Om Hinrichs liv i Wismar speglas i museets Schabbellutställning. Schabbellhaus museum visar också Carl Canows samlade verk, Carl Canow som var en Mecklenburgskmålare under 1800-talet. På museet kan man därutöver skåda den enda ursprungliga bysten Schwedenkopf, som är en slags Sverige-symbol. Flera liknande huvuden går att hitta i Wismar. Bland annat ovanför porten in till världhuset Alter Schwede.

Koordinater: 53.894910, 11.466722

Ön Poel

Norr om Wismar ligger ön Poel. Med sina långa välskötta stränder, naturskyddsområden, sitt fiske och sina tre hamnar och flera roliga utflyktsmål samt sevärdheter, är ön Poel ett uppskattat resmål för sommarturister. Ön har femton orter och omkring 3 000 bofasta invånare och den största orten är Kirchdorf. För de badsugna semesterfirarna rekommenderas de fina stränderna Timmendorf strand, Schwarzen busch och Gollwitz. På Poel finns det också gott om vandrings samt cykelleder och vill man testa på vindsurfing och segling så finns det möjlighet till det. Från Wismar tar det cirka 20 minuters bilresa till ön, men det går även båtresor till och från Wismar. Under sommartid går båtarna dagligen mellan Wismar och Kirchdorf.

Koordinater: 53.996988, 11.439530

Wismar ön Poel

Strand på ön Poel.

Timmendorf på ön Poel

Timmendorf på ön Poel.

Bilder från Wismar

Wismar Wismar

Kollektivtrafik och transporter

Med bussbolaget NAHBUS är förbindelserna bra i Wismar men också mellan de närliggande orterna. De har flera busslinjer och ett brett utbud av biljetter. Biljetterna går att köpa direkt på bussarna eller på busscentralen ZOB i gamla stan. Inte långt från busscentralen finns järnvägsstationen med sina tre perronger. Med Deutsche Bahn når man bland annat städer som Schwerin, Rostock och Berlin. För den som är intresserad av att hyra cykel så finns det flera cykeluthyrare i Wismar. Taxiresor är också möjliga.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.