Bratislava

GÅ TILL » Sevärdheter Väder Bilder Bila Bratislava

Bratislava är Slovakiens huvudstad sedan delningen av Tjeckoslovakien 1992. Staden har omkring 460 000 invånare och är belägen vid floden Donau bara sju mil från Österrikes huvudstad Wien. Stadens centrum består av den gamla stadskärnan som blivit ordentligt upprustad sedan östblockets kollaps. Kommer man däremot utanför de gamla delarna möts man av en ganska nedgången stad med tydliga öststatsvibbar. Anländer man till staden från söder färdas man troligtvis över bron Most SNP (Slovak National Uprising). Högst upp på en av pylonerna finns en roterande restaurang med utsikt över hela centrala Bratislava.

SÖK & BOKA HOTELL I BRATISLAVA

Sevärdheter i Bratislava

Bratislava är en av Europas mindre huvudstäder sett till befolkning, men har ändå många sevärdheter att bjuda på. En naturlig sevärdhet är floden Donau.

Staden bjuder på underhållning för en bred publik. Det går rundresor med båt till slottet Devín, beläget utmed Donau, norr om stadskärnan. Nära bron Most SNP hittar man den gamla ungerska kröningskyrkan, S:t Martinskatedralen, där många österrikiska kejsare kröntes till ungerska kungar. Most SNP förbinder innerstaden med stadsdelen Petržalka och är sovjetarkitektoniskt intressant.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Bratislava slott

Bratislava slott

Bratislava slott som på slovakiska heter Bratislavský hrad började byggas redan på 800-talet, men har genom århundadena byggts ut och byggts om. Det nuvarande slottet är från 1700-talet men genomgick en renovering och ombyggnad 1956-1964. På 1000-talet hade slottet redan hunnit bli ett av de mest betydande i Ungerska kungariket under kung Stephen I av Ungern. 28 maj 1811 borbarderades slottet av Napoleons kanoner och förstördes till stora delar efter att trupperna satt eld på det.

Koordinater: 48.141757, 17.100041

Bratislava slott

Bratislava slott sommaren 2017

Bratislava slott

Bratislava slott sommaren 2017

Bratislava slott

Bratislava slott sommaren 2017

Väder och klimat

BRATISLAVA VÄDER

Bratislava ligger i den nordliga tempererade zonen och har ett måttligt kontinentalt klimat med genomsnittlig årstemperatur på cirka 10,5°C, en genomsnittstemperatur på 21°C under den varmaste och -1°C under den kallaste månaden. Bratislava har fyra årstider och nederbörden sprids ganska jämnt under hela året. Det är ofta blåsigt med en märkbar variation mellan heta somrar och kalla, fuktiga vintrar. Staden ligger i en av de varmaste och torraste delarna av Slovakien.

Nyligen har övergångarna från vinter till sommar och sommar till vinter varit snabba, med korta höst- och vårperioder. Snö är mindre vanligt än tidigare. Extrema temperaturer förkommer med uppmätt värmerekord på 39,4°C och köldrekord på -24,6°C. Vissa områden, särskilt Devín och Devínska Nová Ves, är sårbara för översvämningar från Donau och Morava och ett nytt översvämningsskydd har byggts på båda flodbankerna.

Bilder från Bratislava

S.t Elisabets kyrka

S:t Elisabets kyrka (Kostol svätej Alžbety)

S:t Martinskatedralen

Utsikt över Bratislava och S:t Martinskatedralen (Dóm sv. Martina)

Bratislava

Lite mer nedgångna delar av centrala Bratislava

Bratislava

Lite mer nedgångna delar av centrala Bratislava

Hviezdoslav-torget och Ganymedesfontänen

Hviezdoslav-torget och Ganymedesfontänen

Bratislava, Donau och Most SNP

Vy över Bratislava, Donau och Most SNP (den Nya Bron på svenska eller översatt som Bridge of the Slovak National Uprising på engelska). Most SNP går också under namnet UFO-bron på grund av det den tefatsliknande restaurangen högst upp på bropylonerna.

Bratislava

Bila till Bratislava

Att bila till Bratislava innebär en resa på 120 mil mätt från Helsingborg. Snabbaste vägen är att antingen välja Öresundsbron eller ta färjan mellan Helsingborg och Helsingör, för att därefter ta färjan mellan Gedser och Rostock. Väl i Tyskland kör du A19 följt av A24 mot Berlin. När Berlin har passerats fortsätter färden på A13 mot Dresden, följt av A17 som tar dig till den tjeckiska gränsen. I Tjeckien följer du A8 mot Prag och därefter A1 som förbinder Prag med Brno. När du kommer fram till Brno återstår bara 13 mil till Bratislava.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.