Österrike

Trafikregler och vägval i Österrike

Österrike är ett land med många grannar. Ska man till Italien är det troligt att man väljer att passera genom just Österrike. Har finns det dock brister i motorvägsförbindelse mellan Tyskland och Italien och man kan på vissa sträckor tvingas färdas på långsammare landsvägar. Men det skadar inte eftersom den vackra naturen gör det trevligt att bila i Österrike. Trafikreglerna i Österrike följer europeisk standard vilket även gäller vägskyltarna.

Motorvägar i Österrike

I Österrike finns det 168 mil motorväg. De är avgiftsbelagda, och betalas genom att man köper ett klistermärke som finns i olika varianter. Ett år, två månader eller 10 dagar. Den högsta tillåtna hastigheten på motorväg i Österrike är 130 km/h. Det har dock experimenterats med en högsta tillåtna hastighet om 160 km/h på en sträcka mellan Salzburg och Klagenfurt.

Motorvägar i Österrike

De österrikiska motorvägarna är inte helt sammanhängande delvis beroende på att det kuperade alplandskapet gör motorvägsbyggen komplicerade. Det finns motorvägar i den västra och den östra delen av Österrike, men i den mellersta delen saknas det. För den som ska från Salzburg till Innsbruck finns visserligen mindre vägar som förbinder dem inom landet, men de rekommenderas inte eftersom de är smala och dessutom tar längre tid. Eftersom det inte finns motorvägar på denna sträcka rekommenderas trafikanterna att ta motorvägen från Salzburg och åka via Tyskland för att sedan åter åka in i Österrike på den motorväg som går från Kufstein till Innsbruck. Nu för tiden är det inga problem då Schengensamarbetet gjort att gränskontrollerna slopats. Förr var det däremot mer komplicerat då det var passkontroll mellan Österrike och Tyskland. Då var det ofta långa köer vid Salzburgs gränskontroll.

A2 i Österrike, riktning Villach.

A2 i Österrike, riktning Villach.

Fortfarande är de internationella motorvägssträckorna i Österrike bristfälliga. Det finns motorvägar till Slovakien, Italien, Slovenien, Tyskland och Ungern. Till Tjeckien och Schweiz saknas dock motorvägssträckor. Till Tjeckien är detta däremot inget större problem eftersom det inte finns några motorvägar på den tjeckiska sidan att ansluta till. Den senaste internationella förbindelsen började byggas 2004 och blev klar 2007. Det var motorvägen A6 mellan Wien och Bratislava. Motorvägsförbindelsen mot Schweiz har fördröjts av schweizarna som hänvisat till miljöskäl. Där är det bara 2 kilometer som skiljer motorvägarna på vardera sida gränsen. Det är ganska konstigt att de inte lyckats förbinda de båda länderna med motorväg eftersom den österrikeiska A14 går parallellt med den schweiziska A13 i över 2,5 mil.

Ska man åka i nordsydlig riktning över Alperna, d.v.s. mellan Tyskland och Italien är vägen förbi Kufstein och Innsbruck det enda alternativet om man vill köra på motorväg hela sträckan. Nära den italienska gränsen ligger Brennerpasset, som är en del av denna motorvägsförbindelse. Tauernmotorvägen är ett alternativ för trafik som ska från Tyskland till sydöstra Italien eller Slovenien och Kroatien. Då är det A10 i Österrike som gäller, men den är inte motorväg i tunnlar. En motorvägssträcka över Alperna som nästan är komplett är A13 i Schweiz som går via Sankt Gotthard-tunneln. Här är det bara den tunneln som inte är motorväg.

Huvudvägar i Österrike

En av de viktigare huvudvägarna i Österrike är den som går mellan Radstadt vid motorvägen A10, via Zell am Zee, Uttendorf och Zell am Ziller, till Jenbach vid motorvägen A12. Detta är den största vägen som förbinder motorvägarna i väster med dem i öster.

Precis öster om föregående sträcka ligger ytterligare en viktig huvudväg. Det är väg 320 mellan Radstadt och Liezen. Den går via Schladming och Mitterberg och förbinder motorvägarna A10 och A9.

På österrikiska landsvägar är 100 km/h bashastighet. Om inget annat skyltas, eller om skylten hastighetsbegränsning upphör visas är det 100 km/h som gäller. Skylten för hastigetsbegränsning upphör liknar till stor del den som visas för fri fart på tyska motorvägar.

A2 i Österrike, riktning Villach.

Landsväg i Österrike.

Rekommenderade färdvägar i Österrike

Ska du passera Österrike rekommenderas de nord-sydliga motorvägarna som beskrivs under rubriken motorvägar i Österrike. Det vill säga den som går från Kufstein via Inspruck och tar dig till Bolzano i Italien. Alternativt den som inte går genom Österrike, utan genom Schweiz några kilometer från den österrikiska gränsen. Det går även bra att åka in i Österrike vid Salzburg och sedan fortsätta Villach. Därefter fortsätter man mot Udine i nordöstra Italien.

Snabbfakta Österrike

  • Högsta hastighet på motorväg: 130 km/h (160 km/h på teststräcka)
  • Bensinpris: 13,38 kr
  • Dieselpris: 12,85 kr
  • Etanolmackar: Ett fåtal stationer
  • Vägavgifter: Ja, på alla motorvägar och motortrafikleder. Du köper ett klistermärke vid gränsen eller på bensinstationer som fästs på vindrutan.
  • Gräns för rattonykterhet: 0,5 promille
  • Prata i mobil: Endast med handsfree
  • Särskilda regler: Husvagn får inte parkeras utan dragbil på allmän p-plats. Första hjälpen-kit och reflexväst måste finnas i bilen. Halvljus får bara vara på dagtid då sikten är dålig, annars ska det vara släckt.
  • PDF: Vid trafikolycka, skriv ut denna tysk/svenska olycksrapport innan resan. Ladda ner PDF

Gilla oss

TwitCount