Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Österrike

Trafikregler och vägval i Österrike

Österrike är ett land med många grannar. Ska man till Italien är det troligt att man väljer att passera genom just Österrike. Här finns det dock brister i motorvägsförbindelse mellan Tyskland och Italien och man kan på vissa sträckor tvingas färdas på långsammare landsvägar. Men det skadar inte eftersom den vackra naturen gör det trevligt att bila i Österrike. Trafikreglerna i Österrike följer europeisk standard vilket även gäller vägskyltarna.

Snabbfakta

Valuta:
Euro

Medlem i Schengen:
Ja

Vägavgift:
Ja (vignette)

Total längd vägnät:
137 039 km

Längd motorvägar:
1 720 km

Hastighet motorväg:
130 km/h

Hastighet motortrafikled:
100 km/h

Hastighet landsväg:
100 km/h

Hastighet tätort:
50 km/h

Drivmedel:
Bensin = Eurosuper
Diesel = Diesel

Bensinpris:
18.36 kr

Dieselpris:
18.67 kr

Promillegräns:
0,5

Minsta mönsterdjup däck:
sommardäck 1,6 mm
vinterdäck 4 mm

Obligatorisk utrustning:
- Första hjälpen-väska
- Första hjälpen-kit
- Reflexväst

Särskilda regler:
- Husvagn får inte parkeras utan dragbil på allmän p-plats.
- Halvljus måste användas dagtid om sikten är dålig (regn/dimma) eller vid färd i tunnel.

Tysk/svensk olycksrapport:
Ladda ner PDF

Motorvägsavgift

Vignette Österrike

De österrikiska motorvägarna är avgiftsbelagda, och betalas genom att man köper en vignette (ett klistermärke som fästs på insidan av framrutan) som finns i olika varianter; 10 dagar, två månader eller ett år. För bil och lätt lastbil upp till 3,5 ton kostar en 10-dagarsvignette 9,20 euro (2019). För motorcykel kostar motsvarande vignette 5,30 euro (2019). Vignetten måste finnas på insidan v framrutan så fort du kör på en österrikisk motorväg. Du måste därför stanna på ranstplatsen direkt vid gränsöverfarten och köpa klistermärket. Det går även att köpa vignetter i det land du befinner dig i innan du kommer till gränsen. Stanna bara på en rastplats med bensinstation och fråga efter "autobahn vignette Österreich". Alla bensinstationer inom fem mil från gränsen brukar sälja dessa vignetter.

Motorvägar i Österrike

I Österrike finns det 172 mil motorväg. Den högsta tillåtna hastigheten på motorväg i Österrike är 130 km/h. Det har dock experimenterats med en högsta tillåtna hastighet om 160 km/h på en sträcka mellan Salzburg och Klagenfurt.

De österrikiska motorvägarna är inte helt sammanhängande delvis beroende på att det kuperade alplandskapet gör motorvägsbyggen komplicerade. Det finns motorvägar i den västra och den östra delen av Österrike, men i den mellersta delen saknas det. För den som ska från Salzburg till Innsbruck finns visserligen mindre vägar som förbinder dem inom landet, men de rekommenderas inte eftersom de är smala och dessutom tar längre tid. Eftersom det inte finns motorvägar på denna sträcka rekommenderas trafikanterna att ta motorvägen från Salzburg och åka via Tyskland för att sedan åter åka in i Österrike på den motorväg som går från Kufstein till Innsbruck. Nu för tiden är det inga problem då Schengensamarbetet gjort att gränskontrollerna slopats. Förr var det däremot mer komplicerat då det var passkontroll mellan Österrike och Tyskland. Då var det ofta långa köer vid Salzburgs gränskontroll.

Motorvägar i Österrike

Fortfarande är de internationella motorvägssträckorna i Österrike bristfälliga. Det finns motorvägar till Slovakien, Italien, Slovenien, Tyskland och Ungern. Till Tjeckien och Schweiz saknas dock motorvägssträckor. Till Tjeckien är detta däremot inget större problem eftersom det inte finns några motorvägar på den tjeckiska sidan att ansluta till. Den senaste internationella förbindelsen började byggas 2004 och blev klar 2007. Det var motorvägen A6 mellan Wien och Bratislava. Motorvägsförbindelsen mot Schweiz har fördröjts av schweizarna som hänvisat till miljöskäl. Där är det bara 2 kilometer som skiljer motorvägarna på vardera sida gränsen. Det är ganska konstigt att de inte lyckats förbinda de båda länderna med motorväg eftersom den österrikeiska A14 går parallellt med den schweiziska A13 i över 2,5 mil.

A2 i Österrike, riktning Villach.

A2 i Österrike, riktning Villach.

Ska man åka i nordsydlig riktning över Alperna, d.v.s. mellan Tyskland och Italien är vägen förbi Kufstein och Innsbruck det enda alternativet om man vill köra på motorväg hela sträckan. Nära den italienska gränsen ligger Brennerpasset, som är en del av denna motorvägsförbindelse. Tauernmotorvägen är ett alternativ för trafik som ska från Tyskland till sydöstra Italien eller Slovenien och Kroatien. Då är det A10 i Österrike som gäller, men den är inte motorväg i tunnlar. En motorvägssträcka över Alperna som nästan är komplett är A13 i Schweiz som går via Sankt Gotthard-tunneln. Här är det bara den tunneln som inte är motorväg.

Huvudvägar i Österrike

En av de viktigare huvudvägarna i Österrike är den som går mellan Radstadt vid motorvägen A10, via Zell am Zee, Uttendorf och Zell am Ziller, till Jenbach vid motorvägen A12. Detta är den största vägen som förbinder motorvägarna i väster med dem i öster.

Precis öster om föregående sträcka ligger ytterligare en viktig huvudväg. Det är väg 320 mellan Radstadt och Liezen. Den går via Schladming och Mitterberg och förbinder motorvägarna A10 och A9.

På österrikiska landsvägar är 100 km/h bashastighet. Om inget annat skyltas, eller om skylten hastighetsbegränsning upphör visas är det 100 km/h som gäller. Skylten för hastigetsbegränsning upphör liknar till stor del den som visas för fri fart på tyska motorvägar.

A2 i Österrike, riktning Villach.

Landsväg i Österrike.

Rekommenderade färdvägar i Österrike

Ska du passera Österrike rekommenderas de nord-sydliga motorvägarna som beskrivs under rubriken motorvägar i Österrike. Det vill säga den som går från Kufstein via Innsbruck och tar dig till Bolzano i Italien via Brennerpasset. Denna väg är bra om du ska till Gardasjön eller till Toscana ännu längre söder ut. Alternativt den som inte går genom Österrike, utan genom Schweiz några kilometer från den österrikiska gränsen. Det går även bra att åka in i Österrike vid Salzburg och sedan fortsätta mot Villach. Därefter fortsätter man mot Udine i nordöstra Italien.

Snabbfakta Österrike

  • Högsta hastighet på motorväg: 130 km/h (160 km/h på teststräcka)
  • Bensinpris: 18.36 kr
  • Dieselpris: 18.67 kr
  • Vägavgifter: Ja, på alla motorvägar och motortrafikleder. Du köper ett klistermärke vid gränsen eller på bensinstationer som fästs på vindrutan.
  • Gräns för rattonykterhet: 0,5 promille
  • Prata i mobil: Endast med handsfree
  • Särskilda regler: Husvagn får inte parkeras utan dragbil på allmän p-plats. Första hjälpen-kit och reflexväst måste finnas i bilen. Halvljus får bara vara på dagtid då sikten är dålig, annars ska det vara släckt.
  • PDF: Vid trafikolycka, skriv ut denna tysk/svenska olycksrapport innan resan. Ladda ner PDF

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.