Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Celle

GÅ TILL » Sevärdheter Restauranger Bilder Bila Parkera Celle
CELLE VÄDER

Invid floden Aller i den södra kanten av Lüneburgheden (Lüneburger Heide) ligger den pittoreska staden Celle. Celle tillhör det tyska förbundslandet Niedersachsen och har cirka 70 000 invånare. Staden grundades under 1290-talet och var residens för hertigarna av Braunschweig-Lüneburg från 1300-talet fram till 1705. Celle känd för sitt slott som är en av stadens främsta turistattraktioner. Under högmedeltiden omkring 1290-1380 uppfördes en borg på den plats där slottet står idag och någon gång under hundraårsperioden 1500-1600 skedde en ombyggnation och därav uppstod det slott man kan se idag när man besöker Celle. Den östra delen av staden präglas av korsvirkeshus från 1500 - och 1600-talet och tycks ha klarat sig från andra världskrigets fördärv. Däremot Celles nyare stadsdelar, som i synnerhet låg i väst, drabbades dock. Här låg nämligen ett utbildningscentrum för gaskrig. Den 12 april 1945 stormade skotska trupper Celle. I staden finns två synagogor som klarade sig från kristallnatten 1938. Förutom dessa religiösa byggnader så är stadens kyrka Stadtkirche en av Celles främsta sevärdheter, två gånger dagligen hör man den spela en trumpetfanfar.

SÖK & BOKA HOTELL I CELLE Celle

Sevärdheter

Celle är en brokig och fängslande ort med sevärdheter som ligger på gångavstånd. Längs med gågatan Schuhstraße i gamla stan finns det gott om butiker och mysiga uteserveringar där man kan slå sig ner för att ta en skön paus i en vacker historisk miljö.

Slottet Celle

Slottet Celle

Det går inte att undgå att se det vackra slottet i sin vita fyrvingarbyggnad resa sig invid Aller som en stolt representant för staden klädd i praktfull renässans och barockskrud. Här finns också en av Europas äldsta teatrar, ett museum och ett kapell som är vacker med alla sina målade renässansutsmyckningar. Kring slottet ligger en skön park med mycket grönska. För den som är intresserad av att besöka slottet så anordnas det guidade turer.

Bomannmuseet

Bomannmuseet bjuder på sju permanenta historiskautställningar som speglar Niedersachsens, Celles stadshistoria och historien om Hannover. En populär del av expositionen återberättar hur viktigt jordbruket är och har varit kring Celle-trakten. I denna visning så illustreras en lågtysk bondgård där slakt och matlagning var en del av det dagliga arbetet.

HUTH'S Kaffee und Feinkost

Ja, ett kafferosteri med anor sedan lång tid tillbaka kan vara en sevärdhet i sig. Åtminstone för den som älskar kaffe. En mysig miljö och en fest för luktsinnet. Här doftar det ljuvligt från de nymalda bönorna. I mer än 110 år har HUTH'S erbjudit kaffe av högsta kvalitet. Förutom kaffe finns här honung, sylt och godis samt kakao och teer och mycket andra godsaker därtill. Butiken hittar ni på Großer Plan 7 i Celle. Helt klart värt ett besök!

Restauranger

Celles kokkonst består av ett brett utbud i café- och restaurangväg. Här finns det något gott för alla, vare sig det är det traditionella tyska köket som erbjuds eller andra kulinariska rätter såsom medelhavs - och exotiska rätter.

Baxmann Konditor und Chocolatier

Konditoriet och chokladtillverkaren Baxmann är ett modernt café som ligger där apoteket Löwen tidigare låg. Här finns det utsökta bakverk att avnjuta i en härlig caféatmosfär. De har ett fantastiskt urval av tårtor, praliner, tryfflar och kakor samt andra läckerheter i form av pajer och kex. Och deras specialitet är deras chokladdrycker samt handgjorda chokladkakor. Baxmann ligger intill kyrkan på An der Stadtkirche 1.

Historischer Ratskeller

En genuin tysk restaurang med mysiga källarvalv och historisk rådhuskällarmiljö där man bland annat kan äta schnitzel och dricka tysk öl. Personalen är trevlig och maten är vällagad. Historischer Ratskeller finns med i 2018 upplaga av den tyska Michelinguiden och den ligger på Markt 14 i Celle.

Karta över Celle

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Slottet Celle
Bomannmuseet
HUTH'S Kaffee
Baxmann
Ratskeller

Bilder från Celle

Celle Celle Celle Celle

Bila till Celle

Karta - Bila till Celle

Mellan Jönköping och Celle är det 73 mil och färjelinjerna Helsingborg-Helsingör och Rödby-Puttgarden är både den snabbaste och kortaste resvägen. Att köra de 20 milen genom Danmark tar vanligtvis två timmar, förutsatt att du inte hamnar i rusningstrafiken genom Köpenhamn. I Tyskland kör du mot Lübeck och motorvägen A1. Söder om Hamburg byter du till motorväg A7 mot Hannover. Cirka sju mil norr om Hannover, i höjd med Soltau, svänger du av motorvägen och följer därefter lndsvägen Bundesstrasse 3 till Celle.

Parkera

Delar av centrala Celle är bilfria zoner, men det går att hitta parkeringsplats utmed gatorna, även om de är begränsade till antal. Istället rekommenderar vi att du väljer något av parkeringshusen som finns runtomkring innerstaden. Mittemot slottet finns en utomhusparkering på adressen Stechbahn 9. Parkhaus Südwall och Karstadt Parkhaus är belägna i innerstadens södra del medan Parkhaus Nordwall är beläger i nordväst.

Parkhaus Südwall och Nordwall kostar 0,7 euro/timme mellan 07:00 och 19:00 (kvälls- och nattetid 0,3 euro/timme). Maximal dygnskostnad är 12 euro. Priser maj 2019.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.