Ljubljana

GÅ TILL » Hotell Sevärdheter Väder Bilder Transport Bila Ljubljana

Prešeren-torget med den rosa Fransiskanska kyrkan (Frančiškanska cerkev Marijinega oznanjenja)

Ljubljana är en av Europas vackraste pärlor, dock en av de mindre men med en storslagen skönhet som man inte får gå miste om att upptäcka. Ljubljana ligger centralt i Slovenien och är landets huvudstad samt den största i nationen med en befolkning på drygt 280 000 invånare. Den här staden andas kreativitet och kultur. Här anordnas festivaler av olika slag och staden är berikad med ögonsköna arkitektoniska bebyggelser i bland annat jugend och barockstil. På kullen uppom reser sig slottet, en mäktig medeltida fästning som blickar ut betryggande över det pittoreska landskapet. Längs med floden Ljubljanica, som är stadens själ, i den gammal delen av Ljubljana, finner man flera uteserveringar dit många Ljubljanabor och turister söker sig för en bit mat, ett gott kaffe eller kanske en kall lokalbryggd öl. Det kulinariska utbudet är varierande i det slovenska köket. Det återspeglar mångfald - med influenser från bland annat nationer som gränsar till Slovenien som till exempel Balkanländerna. Man är också mån om att ta tillvara på ingredienser från gårdar som finns i närområdet kring staden, såsom närodlade frukter och grönsaker samt kött. Något som också är unikt med Ljubljana är dess statyer, som inte är några monument över stridslystna härförare utan faktiskt kända fredliga poeter.

Välkommen att upptäcka den slovenska skattkistan Ljubljana.

SÖK & BOKA HOTELL I LJUBLJANA

Tre centrala hotell i Ljubljana

Hotel Center

Hotel Center Ljubljana

Billigt hotell i centrala Ljubljana. En nackdel är att det sakanas hiss, så man får bära väskorna uppför trapporna.

Emonec Hotel

Emonec Hotel Ljubljana

Beläget mitt i gamla stan på kort avstånd från Trippelbron och Prešerentorget. Dygnet runt-öppen reception och gratis wi-fi.

Hotel Cubo

Hotel Cubo Ljubljana

Hotellet har egen restaurang och bar samt dygnet runt-öppen reception. Beläget några hundra meter från Trippelbron och Prešerentorget.

Sevärdheter i Ljubljana

Det finns ett brett utbud av aktiviteter och sevärdheter i och omkring Ljubljana. Såsom museer, vackra katedraler och kyrkor och parker. Gillar man att upptäcka Ljubljana till fots så är det lätt att promenera i den bilfria staden. Vill man få sig en historisk inblick med hjälp av en guide så finns den möjligheten både till fots och på cykel eller med båt. Det anordnas även dagsturer och sightseeingturer till närliggande utflyktsmål. Ljubljana omgärdas av en fantastisk alpin natur med sjöar och nationalparker inpå staden. Och med drygt en timmas bilfärd når man adriatiska havet.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Ljubljanas slott
Tivoliparken

Stadsvandring i Ljubljana och båtkryssning på Ljubljanica

Båtkryssning på Ljubljanica

På bara två timmar kan man få sig en god kännedom av Ljubljana via en kombinerad vandringstur i staden och båtkryssning på floden Ljubljanica. Med en kunnig guide får man en inblick i stadens historia, i dess arkitektur och konst. Rundturen börjar vid Prešernovtorget intill den franciskanska kyrkan som är ansluten till Trippelbron.

Därefter följer flera minnesvärda sevärdheter längs med stadens gator, torg och gränder. Man får skåda till exempel stadens mest kända byggnader som ritades av Ljubljana arkitekten Jože Plečnik, som levde och verkade här under stor del av sitt liv. Och vid Mestnitorget finns ett av Ljubljanas mest kända barock monument, Robbafontänen som skapades av 1700-tals skulptören Francesco Robba. Stadsvandringen varar i cirka 1,5 timma. Väl på båten får man uppleva Ljubljanas fler sidor. Den 30 minuter långa båtturen bjuder på pittoreska vyer, utblick över medeltida byggnader och promenadstråk som sträcker sig längs med Ljubljanica. Turen tar dig till flodbanken Špica. En samlingsplats med gröna omgivningar som lockar såväl Ljubljanabor som turister när vädret är som bäst. Vid sämre väderförhållanden som vid höga flodnivåer kan båtturerna ställas in. Ljubljana drabbas regelbundet av översvämningar, men vid dessa tillfällen avslutas rundturen med en tur till Ljubljanas slott.

Ljubljana slott

Ljubljana slott

Ljubljana slott är stadens huvudattraktion. Den har stått där i sin medeltida skepnad på sin kulle i cirka 900 år. Från slottets utkikstorn och vallar får man en fantastisk utblick över stadens röda hustak och i horisonten, gröna bergknallar och alptoppar som reser sig i fjärran. Ljubljana är inbäddat i en vacker omnejd.

Slottet har flera utställningar som till exempel ett marionettmusem. Den slovenska dockteatern har en mångårig historia och i den här permanenta utställningen vill man framställa dess traditionella betydelse. På slottet finns också åtskilliga historiska rum, exempelvis ett fängelse och St: Georges kapell samt ett videopresentationsrum.

För den som vill få en djupare inblick i Sloveniens tvåtusenåriga historia så har slottet en utställning om detta samt guidade rundvandringar. Och för den som gillar mystiken kring drakar så förekommer det en drakutställning i slottets kasematt. Draken som är en av Ljubljanas starkaste förhistoriska symboler. Man lägger märke till Drakbron ner i stan som länkar samman med slottets drake.

Uppe vid slottet finner man dessutom konstutställningar och ett café, en nattklubb och två restauranger. Här anordnas kulturella evenemang av olika slag för hela familjen och slottet är en populär plats för bröllopsevent året om. Från gamla stan vid Krekovtorget når man slottet med en modern linbana. Turerna avgår var tionde minut.

Koordinater: 46.048897, 14.508496

Tivoliparken

Tivoliparken

Tivoliparken i Ljubljana är stadens lummiga hjärta. Detta grönområde är den största parken i staden och den sträcker sig in till Ljubljanas centrum. Här finns det sköna promenadstigar och vandringsleder. Parkens botanisk trädgård är en av Europas äldsta och grundades år 1810. Den botaniska trädgården ligger invid en näckrosdamm och har ett växthus med 4500 olika växtarter. I anslutning till näckrosdammen finns ett mysigt café och därtill en lekplats för dom små. I Tivoliparken förekommer fotoutställningar och den är utsmyckad med statyer och fontäner. Här planteras rosarten Prešeren rosen, som är namngiven efter den slovenska poeten France Prešeren som levde och verkade i Ljubljana under 1800-talets första hälft. En rosafärgad rosart som symboliserar Prešerens romantiska diktanda.

Koordinater: 46.054389, 14.494598

Orangeriet i Tivoliparken

Orangeriet i Tivoliparken

Utflyktsmål

Om du planerar att spendera flera nätter i Ljubljana kan det vara trevligt att ta sig ut från staden till något närliggande utflyktsmål.

Bled

Sex mil från Ljubljana hittar du den vackert belägna sjön Bled och med bil tar det knappt en timma att köra dit. Vid sjöns östra del ligger samhället med samma namn. På sjöns norra strand ligger slottet Blejski grad med utsikt över sjön. I den västra delen av sjön finns en liten ö med en kyrka på. Läs mer om Bled

Väder och klimat

LJUBLJANA VÄDER

Ljubljana har ett oceaniskt klimat som gränsar till en fuktig subtropisk klimatzon som kännetecknas av varma somrar och måttligt kalla vintrar. Juli och augusti är de varmaste månaderna med dagliga maxtemperaturer mellan 25 och 30°C. Januari är den kallaste månaden med temperaturer omkring 0°C. Staden upplever 90 dagar med frost per år och 11 dagar med temperaturer över 30°C. Nederbörden är relativt jämnt fördelad över årstiderna, även om vinter och vår tenderar att vara något torrare än sommar och höst. Årlig nederbörd är ca 1400 mm, vilket gör Ljubljana till en av de regnigaste europeiska huvudstäderna. Åska är mycket vanligt från maj till september och ibland kan åskovädren vara ganska kraftiga. Snö är vanligt från december till februari. Staden är känd för sin dimma som förekommer i genomsnitt på 64 dagar per år, mestadels på hösten och vintern. Dimman kan vara särskilt ihållande vid temperaturinversion, d.v.s. när luften är varmare på högre höjd än vid marknivå. På sommaren påverkas vädret i staden luftströmmar från Medelhavet, vilket gör sommarmånaderna soliga och varma.

Bilder från Ljubljana

Prešeren-torget

Prešerentorget (Prešernov trg)

Prešeren-torget

Prešerentorget (Prešernov trg)

Tromostovje

Tromostovje (De tre broarna) är en tredelad bro som leder över floden Ljubljanica i centrala Ljubljana. I bakgrunden syns Ljubljana slott.

Mestni-torget, Robbov-fontänen och stadshuset

Gata i riktning mot Mestnitorget, Robbafontänen och stadshuset som skymtas i änden av gatan.

Mestni-torget åt nordost

Mestnitorget åt nordost.

Mestni-torget åt sydväst

Mestnitorget åt sydväst.

En av många uteserveringar och småbutiker

En av många uteserveringar och småbutiker.

Levstikov-torget med fontän

Levstikovtorget med fontän.

Kollektivtrafik och transporter

Kollektivtrafik i Ljubljana

Det finns gott om möjligheter att transportera sig i Ljubljana, förutom att gå. Ljubljanski Potniški Promet (LPP) ansvarar för stadens kollektivtrafik med buss. Vill man resa med stadsbussarna går det enkelt att köpa sig ett så kallat Urbana-kort på LPP's-biljettkontor, hos närmaste turistinformation och i de flesta av Ljubljanas tidningskiosker och på postkontor.

Kortet kostar cirka 20 kronor och kan återbetalas på turistbyråer om man har införskaffat det där och har kvar sitt kvitto. Det går att ladda busskortet med reskassa på de tidigare nämnda försäljningsställena samt de gröna biljettmaskinerna (så kallade Urbanomater) som finns runtom i staden. Biljettpriset per enkel resa med stadsbussarna kostar cirka 12 kronor och gäller inom zon 1, då har man 90 minuters restid på sig. Vill man resa med gemensam reskassa så vänder man sig direkt till busschaffören.

Hyrcyklar i Ljubljana

Vill man däremot resa med taxi så är tillgången på taxibolag bra. Det finns cirka 13 taxibolag i Ljubljana och i city kan du enkelt hitta en taxi. Och för den som vill resa på egenhand, så finns cykeluthyrning via BicikeLJ-cykeldelningssystemet, med flera dockningsstationer i de centrala delarna av stan. Detta sätt att transportera sig på är gratis om du nyttjar cykeln i en timme, därefter får du vänta i 5 minuter innan du kan låna en ny cykel. Mer information om hur du går tillväga finner du vid dockningsstationerna.

Bila till Ljubljana

Bila till Ljubljana

Som vanligt utgår vi från Jönköping i våra förslag på rutter till olika destinationer. Mellan Jönköping och Ljubljana är det 171 mil. Den kortaste rutten innebär att du väljer färjan Gedser-Rostock och därefter kör via Berlin vidare till München. Åker du från en stad i höjd med Jönköping +/- 10 mil bör Wittstock nordväst om Berlin vara lämpligt för en första övernattning. Från Wittstock till Ljubljana är det 107 mil som tar ungefär 11 timmar att köra. Det går såklart att sträckköra resten av vägen, men vill du ta det lite lugnt kan det vara klokt att planera in ytterligare en övernattning, t.ex. i trakten kring München.

Från München fortsätter resan österut mot Salzburg i Österrike och därefter söderut mot Villach och den slovenska gränsen. Sträckan mellan München och Ljubljana är 4 mil och tar fyra och en halv timma att köra. Gränsövergången till Slovenien sker via Karawankentunneln och avgiften för passagen är 7,40 Euro (2019).

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.