TT-Line
TT-Line

Rasta och övernatta under bilsemestern

Ska du längre ner i Europa än nordligaste Tyskland eller Polen krävs det övernattningar. Det går såklart att sträckköra ganska långt, men det är såklart förenat med vissa risker. Trötthet gör att du blir mindre uppmärksam och får sämre reaktionsförmåga vilket ökar risken för trafikolyckor. Dessutom riskerar man att ändå förlora värdefull semestertid eftersom man antagligen är trött flera dagar efter långkörningen.

SÖK & BOKA HOTELL I HELA EUROPA

Ju fler ni är som kan dela på bilkörningen desto bättre är det. Håller du bra tempo med effektiva raster kommer man under första dagen kunna köra ca: 90 mil. Det innebär att du kommer ungefär ner till Hannover eller möjligtvis Kassel i Tyskland om du börjar din resa i höjd med Jönköping.

Det är viktigt att ta regelbundna raster. I Tyskland är det ganska tätt mellan rastplatserna. Dessa är vanligtvis av hög standard med toaletter samt bord och bänkar utomhus. Beroende på servicegrad har dessa olika namn. Rasthof, Autohof eller Raststätte är större rastplatser med en eller flera restauranger, toaletter, telefon, bensinstation med butik samt ofta ett hotell eller motell. Rastplatz är benämningen på mindre rastplatser som är vanligt förekommande och är belägna nära motorvägen. Dessa erbjuder vanligtvis bara picnic-bord och toaletter.

Rastplats i Tyskland

Rastplats söder om Regensburg i Bayern, Tyskland

Det kan kännas som att tiden går långsamt när man sitter några timmar i sträck i bilen. För att få tiden att gå lite snabbare under resan kan det vara en god idé att fylla sin mobil med ljudböcker och offline-material från t.ex. Spotify. Nu för tiden innebär det dock ingen extra kostnad för surf i EU/EES + Schweiz så behover av offline-material är inte längre lika stort, även om det kan vara bra att spara på surfen. Intressanta diskussioner i bilen får också tiden att gå snabbare än om man bara stirrar ut genom bilens fönster.

I dagsläget skriver vi bara om tyska städer som lämpar sig bra för övernattning. Det beror på att Tyskland vanligtis står för en så stor del av övernattningar på väg söderut genom Europa.

Övernatta i Tyskland och Österrike

När du övernattar i Tyskland kan det vara en god idé att välja mindre städer nära motorvägen. Detta gör att du utnyttjar tiden mer effektivt, det tar som bekant lite extra tid att åka in i en storstad och leta reda på ett hotell. Ett alternativ är att boka hotell för övernttningarna i förväg. Det gör du enkelt över nätet via bokningssajter som Booking.com eller Hotels.com

Lübeck

Lübeck

För många svenskar är Lübeck en bra stad för en första övernattning på europasemestern. Denna stad i norra Tyskland och här kan man njuta av en trevlig middag i den gamla medeltida innerstaden som är omgiven av en vallgrav. Lübeck ligger ca: 8 mil från Puttgarden.

Buchholz in der Nordheide

Buchholz in der Nordheide

Cirka 25 kilometer söder om Hamburg finner man staden Buchholz in der Nordheide. Staden tillhör distriktet Landkreis Harburg som förefinns i det tyska förbundslandet Niedersachsen. Buchholz är den största staden i distriktet med en folkmängd på ungefär 40 000 invånare.

Leipzig

Leipzig

Med Leipzigs närhet till Tjeckien har du ett ypperligt läge för den fortsatta resan till Prag eller kanske ännu längre ner i östra Europa. Leipzig är med sina 522 000 invånare den näst största staden i den tyska förbundslandet Sachsen och ligger 19 mil sydväst om Berlin.

Saarbrücken

Saarbrücken

Med Frankrike runt knuten, med Paris till väster – kan man smidigt med bil ta motorväg A6 (= E50) för att besöka grannlandet. Men så även färdas österut på samma väg till tyska Bayern som en rese-eskapad. Saarbrücken har därmed likaså fler bra motorvägsanlutningar.

Hildesheim

Hildesheim

Hildesheim är en lagom stor stad att övernatta i på resan söderut genom Europa. Hildesheim ligger ungefär två mil söder om Hannover i den södra delen av norra Tyskland. Hildesheim ligger 31 mil från Puttgarden i norra Tyskland och ungefär 50 mil från den svensk-danska gränsen.

Göttingen

Göttingen

Göttingen är också en lagom stor stad för en övernattning på resan söderut genom Europa. Även Göttingen passerar man på sin resa utmed motorvägen A7 men staden ligger 8 mil längre söderut än Hildesheim. Göttingen ligger 39 mil från Puttgarden i mellersta Tyskland.

Osnabrück

Osnabrück

Osnabrück ligger i norra delen av Ruhrområdet ungefär 12 mil söder om Bremen. Denna stad lämpar sig bra för de som är på väg mot Nederländerna, Belgien och Frankrike. Osnabrück ligger 36 mil från Puttgarden och ungefär 50 mil från Köpenhamn.

Uttendorf

Uttendorf

Uttendorf ligger i mellersta Österrike där landet är som smalast. Det gör att man härifrån har nära både till Tyskland i norr och Italien i söder. Uttendorf passar ibland bra för övernattning om du har gjort din första övernattning i höjd med Hamburg och ska vidare mot Italien.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.

Hotels.com