Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Timisoara

GÅ TILL » Sevärdheter Bilder Transport Hamnen i Timisoara
TIMISOARA VÄDER

Rumäniens näst folkrikaste stad Timișoara finner vi i landets västra del och är residensstad i länet (judetet) Timiș. Staden är sannerligen inbjudande med alla historiska byggnader. Timișoara kallas för Lilla Wien tack vare sin kulturella charm och atmosfär, men främst för den byggnadskonst som är sprungen ur sekessionist arkitektur. Året runt blomstrar den av ett rikt kulturliv i form av olika teater och musikföreställningar, konstutställningar samt ett livfullt nattliv. Förutom att staden är en industristad, så är den också en universitetsstad. Då Timișoara ligger 40 km från den ungerska gränsen så finns här en ungersktalande minioritet. Och stadens förflutna sträcker sig långt tillbaka i tiden och den har påverkats av många kulturer sedan den var en del av romarriket. Här har turkar, österrikare, tyskar och serber satt sina historiska spår. Något som fortfarande präglar Timișoara, då avtrycken avspeglas i arkitektur och andra kvarlevor från olika stormaktsvälden. Något som gör staden vida känd är gatubelysningens historia. I Europa var nämligen Timișoara den första staden att använda el för att belysa gatorna och den andra i världen, efter "staden som aldrig sover" New York. Den elektriska gatubelysningen trädde i kraft år 1889 och 20 år dessförinnan lyckades Timișoara vara först i Europa med att introducera spårvagnstrafik dragna av hästar. I den här staden föddes också Hollywoods Tarzan vid namn Johnny Weissmuller.

Stadens anses dessutom vara den plats där Rumänska revolutionen startades i slutet av 80-talet. Den veckolånga revolutionen ledde till hemska våldsamheter där 100 personer dödades under en demostration i Timișoara. I december år 1989 störtades och avrättades den kommunistiska diktatorn Nicolae Ceaușescu. Trots dessa ohyggliga historiska avtryck så uttrycker Timișoara livfullhet idag. En plats som blomstrar av restauranger och caféer och serviceinriktade människor.

Välkommen till Timișoara även kallad Lilla Wien - Rumäniens kulturella pärla invid Begafloden!

SÖK & BOKA HOTELL I TIMISOARA

Sevärdheter

Timișoara har flera sevärdheter att upptäcka. Den fascinerande byggnadskonsten från olika epoker och stilar gör staden i sig till en enda sevärdhet. Flera praktfulla palats, kyrkor och synagogor fänglsar varje förbipasserande med deras specifika arkitektur. Här finns också en botanisk trädgård centralbeläget som många besöker för avkoppling. Och kring Unirii-torget ligger det flera caféer och restauranger med trevliga uteserveringar.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Catedrala Mitropolitană
Piața Victoriei
Piața Unirii

Catedrala Mitropolitană din Timișoara

Catedrala Mitropolitană din Timișoara

På Bulevardul Regele Ferdinand I står den rumänsk-ortodoxa katedralen med sina elva torn, varav den högsta på drygt 90 meter sträcker sig stolt mot skyn. En katedral som med sin guldförgyllda, dekorativa och storslagna interiör lockar många turister. Katedralen är ett säte för Timișoaras ärkebiskop samt Banatregionens metropolit. Den uppfördes mellan åren 1936 och 1941 i neo-moldaviansk stil sprungen ur ett bysantinskt arkitekturelement. I katedralens källare finns det ett museum som innehar flera historiska och religiösa föremål och målningar. Exempelvis drygt 130 helgonbilder och den omfattande samlingen av tidiga rumänska tidskrifter. I källaren finns det nämligen 3000 sällsynta böcker. Och något som också imponerar är katedralens sju kyrkklockar, som vid klockringning tydligen hörs över hela Timișoara. Vid entrén finns det en köpdisk med souvenirer.

Catedrala Mitropolitană din Timișoara

Piața Victoriei

Piața Victoriei i Timisoara

Alldeles i närheten av den ortodoxa katedralen ligger Piața Victoriei. Ett torg som direktöversatt betyder Seger torget. Namnet i sig säger ganska mycket om vad det är för någon plats. Här finns några av stadens märkvärdigaste byggnader i form palats, teatrar och ett operahus samt flera historiska monument som är av betydelse för torget. Framför katedralen så finns det ett minnesmärke för dom som förlorade sina liv under den rumänska revolutionen på 1980-talet. Den 20 december 1989 förkunnades Timișoara, som den första staden i Rumänien, fri från diktaturen och Piața Victoriei var platsen där det hände. Därav det nuvarande namnet på torget, som tidigare har kallats för Operatorget. Här finns också en kopia av Capitolina Lupa-statyn i Rom som tilldelades Timișoara på 1920-talet av den italienska huvudstaden. Den föreställer en valp och två kycklingar som skildrar de två bröderna som grundade Rom. Monumentet på Piața Victoriei heter på rumänska Statuia Lupoaicei vilket betyder Häxestatyn på svenska.

Piața Unirii

Piața Unirii i Timisoara

En av stadens vackraste platser är Unirii torget, som på svenska kallas för Unionstorget. På 1700-talet var detta stadens citykärna och än idag har den en centralroll. Historiskt sett så har det ägt rum många religiösa och militäriska processioner här vid olika tidpunkter. Torget omges av flera forntida byggnader som är praktfulla var för sig. Man blir betagen av hur fint det är på och runtikring Piața Unirii. En av de centrala byggnaderna är den romersk-katolska katedralen som byggdes på 1700-talet, men även här finns det byggnadsverk knutna till den ortdoxa tron. Såsom en katedral samt det ortdoxa samfundets hus och den ortodoxa biskopens palats. De två sistnämnda husen är vackert blå i sin skepnad och är utmärkande stilmässigt vid Piața Unirii. På torget ser man den ståtliga Pest-statyn (treenighetsmonumentet) samt en fontän. Och för den som vill slå sig ner för en bit mat och något att dricka, så finns det flera restauranger här. Piața Unirii är en levande plats och mötesplats tack vare dess utsmyckningar och uteserveringar.

Bilder från Timisoara

Timisoara Timisoara Timisoara Botaniska trädgården

Botaniska trädgården.

Transporter och kollektivtrafik

Catedrala Mitropolitană din Timișoara

Det är inte långt mellan sevärdheterna i den här stan. De flesta kan man se till fots och ligger i stadskärnan. Men för den som tänker resa kollektivt i Timișoara så bör man vara medveten om att det kan vara svårt att hitta information om hur bussar och spårvagnar går på andra språk än rumänska. Även vid köp av biljetter så kan det vara knepigt att göra sig förstådd med främmande språk som till exempel engelska. Dock finns det en app som kan vara till hjälp, det är kolletivtrafikens egna applikation och heter RATT.

En spårvagns/bussbiljett kostar omkring 2 RON (0,5 euro). Resor med expressbussarna kostar 2,5 RON. Det går också att köpa och ladda busskort på de försäljningsställen som finns i Timișoara och i närheten av stationerna. Trafiken med spårvagnarna är den snabbaste då den inte, likt bussarna, delar samma körbanor som den övriga motordrivna trafiken. Kollektivtrafiken går från tidig morgon och fram till midnatt, därefter får man gå till fots eller ta en taxi/Uber.

Resor med Uber är ganska lätt, de flesta chaufförerna är bra på engelska. Däremot är de som kör taxi inte lika säkra på främmande språk. Dock är det relativt säkert att resa med taxibolagen här, skriver en av stadens turistsidor. Men var vaksamma på att en del chaufförer kan få för sig att åka en lite längre sträcka än vad som är tänkt, bara för att möjlighet till att dryga ut dagskassan. Resorna brukar kosta ungefär 0,5 euro per kilometer.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.