Nürnberg

GÅ TILL » Sevärdheter Bilder Transport Nürnberg
NÜRNBERG VÄDER

I sydöstra Tyskland, i förbundslandet Bayern hittar vi delstatens näst största metropol -Nürnberg med en spännande historia som sammanflätas i en nutida anda. Staden omnämns först i dokument från 1050 och den ursprungliga staden blommade ut kring slottet Kaiserburg. Ett imperalistiskt slott som byggdes av den tyska kungen Henry III, hertig av Bayern. Kaiserburg är en av Nürnbergs främsta sevärdheter och förutom denna turistattraktion så är ihågkommen för de årliga möten i staden som det nazistiskt politiska partiet höll under tredje rikets tid. Nürnberg blev därmed också en måltavla under andra världskriget och den eliminerades nästan helt. Mycket av det man ser idag är återuppbyggt, och rekonstruktionen går knappast att åtskilja från dåtidens ursprungliga skapelser. Hursomhelst så är staden traditionellt ingivande med fin arkitektur och skön atmosfär. Och för den som gillar att shoppa så finns det goda möjligheter med stor variation av butiker. Restaurang och pubkulturen är som i många tyska städer, livfull och inbjudande. Och detta tack vare den folkmängd som berikar staden. Nürnberg har över en halv miljon invånare och ett invånarantal som ständigt ökar. Själva Nürnbergområdet består därtill av många orter och hit pendlar folk för utbildning och arbete samt nöjen.

SÖK & BOKA HOTELL I NÜRNBERG Nürnberg

Vy över Nürnberg från Kaiserburg.

Sevärdheter

Denna bayerska metropol lockar hit turism tack vare sina sevärdheter och historia. Exempelvis Altstadt som ligger i stadens centrum, som är ett Nürnbergs dragplåster med sina anrika byggnader och anda. Invid Altstadt genomflyter floden Pegnitz. Grönområdet Bürgermeistergarten är en populär oas för både turister som lokalbefolkningen.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Kaiserburg
Nürnberg Prozesse
Lorenzkirche

Kaiserburg

Kaiserburg Nürnberg

Det gäller att man är stark i ben och muskler när man ska ta sig upp till Kaiserburg. Backen är brant och lång. Men väl uppe vid det storslagna slottsområdet så finns det en hel del att upptäcka. Kaiserburg är symbol för Nürnberg. Det kan man förstå när man tittar på denna magnifika medeltida byggnad. Den representerar något mäktigt och storslaget. Historiskt viktig i sin imperatoriska roll för nationen Tyskland under romarrikets tid. Och än idag sträcker den sig ovanför staden kraftfullt och tryggt. Trots detta så tillintetgjordes nästan hela Kaiserburg under andra världskriget, men de viktigaste gotiska samt romanska delarna av slottet förblev intakta. Idag kan man besöka slottets utställningar och uppleva fantastiska vyer över staden i Sinwelltornet. Bra att tänka på är att slottsmiljön är ej handikappsanpassad, dessutom så krävs det att man orkar promenera upp och ner för den branta backen.

Kaiserburg Nürnberg Kaiserburg Nürnberg Kaiserburg Nürnberg Kaiserburg Nürnberg

Memorium Nürnberger Prozesse

Nürnberg Prozesse

I ungefär ett års tid, mellan hösten 1945 och 1946 ägde Nürnbergprocessen rum på Bärenschanzstraße 72. Denna process var den första internationella rättsprocess där de förbundsallierade makterna ställde tyska nazister som politiskt och militäriskt varit aktiva under andra världskriget. Nürnbergprocessen var den domstolsförhandling som var först ut i ledet av flerfaldiga rättegångar mellan åren 1945 och 1949, men den är också den mest kända då högprofilerade nazister såsom Rudolf Hess, Hermann Göring och Joachim von Ribbentrop ställdes inför rätta. Det var i rättegångssal 600 som processen pågick. Även idag används denna domstolssal, men det finns möjlighet att besöka den under vissa dagar. Utställningen är rekommenderad från 14 år och uppåt.

Lorenzkirche

Lorenzkirche Nürnberg

Den gotiska kyrkan Sankt Lorenzkirche i Nürnberg finner vi i hjärtat av Altstadt. Den är från 1200-talet men har återskapats efter andra världskriget. Kyrkan nästintill total förstördes under kriget. Idag sträcker den sig vacker och stolt upp med sina två torn och i sin medeltida, rekonstruerade skrud. Den 700 år gamla damen tilldrar sig omkring 750 000 besökare varje år. Här finns en orgel som är en av de största i Europa. Kyrkan har många tillställningar som lockar både turister och stadsbor till Sankt Lorenz. Exempelvis konserter och konstuställningar. Ett av de främsta konstverken i kyrkan, är den som skulptören Veit Stoß (1447-1533) har skapat. Stoß snidade verk av ärkeängeln Gabriel, är en av kyrkans stoltheter. Det kostar cirka två euro att gå in, men de allra flesta tycker att det är värt pengarna. Den är enastående och arkitektoniskt imponerade både till det yttre och det inre.

Bilder från Nürnberg

Nürnberg Nürnberg Nürnberg Nürnberg

Biergarten mellan Nürnberg Prozesse och innerstaden.

Kollektivtrafik och transporter i Nürnberg

För den som inte vill ta sig till fots så finns det goda möjligheter att åka med stadens bussar, spårvagnar och tunnelbana. Från tidig morgon till midnatt går lokaltrafiken varm, alla dagar i veckan dessutom. Och under helgerna går det extra bussar nattetid mellan 01:00 och 05:00. Med kollektivtrafikmedeln kan man också resa smidigt med det så kallade Nürnberg-kortet. Två dagar av fria resor och entréer till alla museer och turistattraktioner. Utöver detta alternativ så finns det flera olika typer av biljetter att välja på beroende på vilken resa man vill göra. Med VGN appen så kan man smidigt köpa biljetter i mobilen. Där finns det också information om hållplatser och avgångar.

Är man mer sugen på att rulla längs med stadens cykelbanor så finns det 300 tillgängliga hyrcyklar vid 20 olika stationer. Ladda bara ner appen VAG RAD. Kostar cirka 5 cent i minuten. Därtill så finns det flera taxibolag att resa med i och kring Nürnberg.

Nürnberg U-bahn

Tunnelbanestationen vid Lorenzkirche.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.