The White Plot
The White Plot

Hamburg

Rådhuset i Hamburg

Hamburg (Freie und Hansestadt Hamburg) är både ett tyskt förbundsland och Tysklands näst största stad. Invånarantalet är 1,7 miljoner invånare, med förorter bor här 3,2 miljoner. Hamburg är en av Tysklands viktigaste städer, inte minst genom stadens containerhamn som är en av Europas största. Ekonomiskt och kulturellt utgör staden ett centrum för hela nordvästra Tyskland.

SÖK & BOKA HOTELL I HAMBURG

Sevärdheter i Hamburg

Den tyska storstaden Hamburg erbjuder en stor mängd sevärdheter, restauranger och attraktioner. Oavsett om du gillar shopping, botaniska trädgårdar eller restaurang- och museibesök så har Hamburg mycket att erbjuda.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Miniatur Wunderland
Speicherstadt

Speicherstadt

Speicherstadt Hamburg

På en 1,5 kilometer lång ö i floden Elbe och Hamburgs hamnområde ligger Speicherstadt. Området med lagerhus i tegel i nygotisk stil började byggas 1883 som en del av Hamburgs frihamn. Området stod klart 1888, samma år som Hamburg förlorade sina tullrättigheter gentemot övriga Tyskland. Speicherstadt fick utsår kraftiga bombningar under andra världskriget men började återuppbyggas efter kriget. Återuppbyggnaden var färdig 1967. Messberg och Baumwall är de tunnelbanestationer som är närmast. Speicherstadt museum är ett av de populära turistmålen.

Koordinater: 53.542801, 9.986103

Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland är ett stort modelljärnvägslandskap uppbyggt kring den fiktiva staden Knuffingen, men även andra verkliga städer och länder finns representerade. Däriblend det evigt snötäckta Sverige. Modelljärnvägens räls mäter hela 10 kilometer och trafikeras av 800 tåg som tillsammans drar 10 000 vagnar. Minitur Wunderland har över 200 000 invånare. Genom utplacerade knappar kan besökare interagera med och styra händelser i landskapet. Miniatur Wunderland hittar du på adressen Kehrwieder 4, 20457 Hamburg.

Koordinater: 53.543815, 9.988498

Bilder från Hamburg

Alsterarkaden

Alsterarkaden och kanalen som leder vatten från Alstersjöarna till Elbe.

Hamburgs handelskammare

Hamburgs handelskammare.

Gatubile Hamburg

Gatubild från Hamburg.

Kanal i Hamburg som leder vatten från Alstersjöarna

En kanal som leder vatten från Alstersjöarna till floden Elbe.

Bila till Hamburg

För de flesta svenskar tar det inte mer än en dag att bila till Hamburg. Bor du i Stockholm eller söder därom så tar resan under cirka 11 timmar. för de flesta bilresenärerna är det E4 eller E6 som är de snabbaste vägarna genom Sverige. Därefter tar man antingen förjan mellan Helsingborg och Helsingör eller Öresundsbron i Malmö för att komma till Danmark. Genom Danmark är det ungefär 20 mil som man vanligtvis klarar av på lite under två timmar. Danmark lämnar man lämpligen bakom sig i Rödbyhavn på den syddanska ön Lolland. Resan går sedan med Scandlines färja till Puttgarden i Tyskland. När du kommer till Tyskland återstår ungefär 17 mil till Hamburg som skyltas tillsammans med Lübeck direkt när du kommer i land.

När du närmar dig Hamburg byter skyltarna karaktär en aning. Istället för Hamburg står det då HH följt av stadsdel eller förstad till Hamburg soom avfarten avser. För att smidigt komma till de centrala delarna kör du av vid antingen HH-Jenfeld eller HH-Zentrum.

Hamburgs centralstation

Hamburgs centralstation.

Köra och parkera

I Hamburg är tempot i trafiken högt. Hamburgarna är ofta stressade bakom ratten och gillar inte sega förare som tar tid på sig vid trafikljusen. Var därför på alerten och se till att veta var du ska. En bra GPS är ett mycket användbart och rekommenderat hjälpmedel för bilförare som inte hittar i Hamburg.

I centrala Hamburg finns det gott om parkeringshus som dessutom är väldigt billiga om man jämför med priserna i t.ex. Stockholm. Det finns även gott om parkeringar utmed gatorna, men se till att du har koll på reglerna. I Hamburg används både hjullås och bortforsling av felparkerade bilar.

Gilla oss

TwitCount
Hotels.com