Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Sarajevo

GÅ TILL » Hotell Sevärdheter Transport Bilder Bila Parkera Sarajevo

Centrala Sarajevo sett från den österrikiska delen. Gränden bakom Astra-skylten markerar gränsen till den turikiska delen.

SARAJEVO VÄDER

Huvudstaden Sarajevo i Bosnien och Hercegovina är fängslande i sin skrud. Omgärdad av det vackra bergslandskapet Dinariska Alperna. Trots spåren av belägringen av Sarajevo under 90-talet, så känns den pånyttfödd och inbjudande med sin goda service och gemytliga atmosfär. Bosnierna är välkomnande, i Sarajevo står dörren öppen för alla. Staden har cirka 438 000 medborgare. Den grundades på 1460-talet, under dynastin det Osmanska riket. Sarajevo var en av rikets viktigaste städer, den osmanska generalen Isa-beg Isakovic upprättade Kejsarmoskén, en muslimsk helgedom i staden. Och den orientaliska prägeln i Baščaršija (gamla stan) återspeglar den muslimska andan från det forntida Sarajevo. Sarajevoborna består mestadels av bosniaker, men här lever också människor av annan tro så som serber, kroater, judar och andra etniska grupper. Fram till 1878 var Sarajevo en del av det Osmanska riket.

Efter det rysk-turkiska kriget, då tilldelades landet dubbelmonarkin Österrike-Ungern 1908. Något som serbiska nationalister med tiden ville sätta stopp för, då de ansåg att Bosnien och Hercegovina skulle vara en serbisk provins. Detta ledde till Skotten i Sarajevo, där ärkehertige Franz Ferdinand av Österrike var en måltavlorna. Med andra ord sagt så ledde detta så småningom till första världskrigets utbrott 1914. Och med många år av krigshistoria, så är dagens Sarajevo ett modernt och blomstrande centrum där anorna från det Osmanska riket och Österrike-Ungern fortfarande lever kvar i stadens centrala delar. Sarajevo är sannerligen en unik europeiskisk kulturpärla inte minst för sitt kök, men också för sin otroliga gästvänlighet och alla sköna omgivningar.

Välkommen till smakfulla och livsglada Sarajevo!

SÖK & BOKA HOTELL I SARAJEVO

Tre centrala hotell i Sarajevo

Ovo malo duše

Hotel ovo malo duše

Centralt beläget hotell mitt i Sarajevos gamla centrum, på gränsen mellan den österrikiska och turkiska delen av staden.

Europe Hotel

Europe Hotel

Lyxigt hotell i gamla stan med två barer/lounger och spa. Härifrån har du nära till allt i Sarajevs centrala delar.

Hotel President

Rho

4-stjärnigt hotell med restaurang nära Latinska bron. Centralt beläget med restaurang och bar, samt många andra bekvämligheter.

Sevärdheter

Turistindustrin är landets främsta näring, och hit söker sig människor från världens alla hörn för att uppleva Sarajevo sommar som vinter. Här kan man berusas av dofterna från kolgrillarna i den osmanska delen av Sarajevo och njuta av en kall Sarajevsko samt en god kopp kahva bosanska på trevliga utserveringar, shoppa eller upptäcka den bedårande naturen kring staden.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Tunnel DB
Vijećnica
Katedrala Srca Isusova

Tunnel DB

Tunnel DB

Under Bosnienkriget belägrades Sarajevo i fyra år av serbiska styrkor, för att kunna förse stadens invånare och armé med bland annat förnödenheter så byggdes det en tunnel i hemlighet under landningsbanan på Sarajevos flygplats. Tunnel DB som även kallas för Tunel Spasa (frälsningstunneln) har räddat många människor. DB står för stadsdelarna Dobrinja och Butmir. Tunneln länkade samman dessa delar av staden. Arbetet med tunneln påbörjades i mars 1993 och stod klar i maj samma år. Trots det mödosamma arbetet som skedde förhand och som pågick 24 timmar om dygnet, så gav de inte upp. 1 juli användes tunneln för första gången. Då de kunde påbörja transporter av vapen, mat och andra viktiga förnödenheter i den 720 meter långa tunneln. Genom tunneln så kunde även människor fly ut ur Sarajevo, många av dem var sårade soldater. Till en början levererades allt till fots, men så småningom byggdes det en järnväg i tunneln. Den delen av tunneln som byggdes på Butmirsidan är idag ett museum och är uppkallad efter Tunel Spasa. Detta hus tillhörde familjen Kolar och hit söker sig många för att få en inblick i tunnelns historia. Vid Tunel Spasa-museet finns det parkering, och här kan man få en guidad tur samt shoppa i souvenirbutiken.

Koordinater: 43.819746, 18.337209

Sarajevo Tunnel Sarajevo Tunnel

Vijećnica

Vijećnica

I gamla stan finner man Sarajevos rådhus Vijećnica med anor från Österrike-Ungern eran. Byggnaden är ett av stadens främsta sevärdheter. Den designades 1891 av en tjeckisk arkitekt vid namn Karel Pařík och öppnades i april 1896. Stadshuset användes som ett nationalbibliotek efter andra världskriget och förstördes i en katastrofal eldsvåda under belägringen av Sarajevo i slutet av augusti 1992. Denna brand slukade historiska monument, samlingar och andra kulturella klenoder. En stor förlust då även universitetsbiblioteket låg i denna byggnad. Så mycket av värde som gick upp i rök. Återuppbyggnaden av Vijećnica påbörjades 1996 och renoveringen pågick fram till 2014. Idag används stadshuset ofta för festliga event och diverse utställningar.

Koordinater: 43.859124, 18.433408

Katedrala Srca Isusova

Katedrala Srca Isusova

I stadens gamla distrikt reser sig den 43 meter höga katolska Scra Isusova katedralen invid en av Sarajevos större gator. Exakt när katedralen uppfördes är osäkert, men mellan åren 1887-1889 var den färdigställd. Arkitekten bakom den neogotiska byggnaden var Josip Vancaš. Den byggdes till ära av Jesu Hjärta, ett centralt koncept inom katolicismen. Scra Isusova katedralens romanska torn finns med i Sarajevos stadsflagga och vapensköld, därav är byggnaden en viktig symbol för staden. Och utanför katedralen hölls en fredsdemostration 1991, detta var innan Bosnienkriget bröt ut och under belägringen av Sarajevo förstördes delar av Scra Isusova. Idag är katedralen ett av stadens mest besökta sevärdheter.

Koordinater: 43.859146, 18.425474

Kollektivtrafik och transporter i Sarajevo

Sarajevo

Sarajevos kollektivtrafik drivs av företaget KJKP GRAS Sarajevo. Med KJKP GRAS Sarajevo kan man resa med trådbussar, bussar och spårvagnar. Spårvagnstrafiken fungerar som länk mellan östra och västra Sarajevos stadsdelar från stadens centrum och är Sarajevos enklaste transportmedel för den som vill ta sig runt smidigt. Spårvagnsnätet består av sju linjer och trafikerar i stort sett samma väg. Man finner flera hållplatser längs med floden Miljacka och vid bland annat sevärdheter som stadhuset. Det går att köpa biljetter i automaterna ombord.

Utöver kollektivtrafiken så finns det flera taxibolag och taxiresorna i Bosnien och Hercegovina är något billigare än i Sverige. Är man sugen på att cykla finns det möjlighet att hyra cykel, i Sarajevo finns det flera företag som har cykeluthyrning och det finns gott om stationer för lånecyklar.

Vill man få sig en vacker utblick över staden så finns det linbana upp till Trebevićka žičara. Det sägs dock att det kostar mer för turister än vad det gör för lokalbefolkningen att ta sig upp hit med linbanan. Men det är helt klart värt det. En fantastisk utsiktsplats som bjuder på en bedårande vy över Sarajevo.

Bilder från Sarajevo

Sarajevo Sarajevo Sarajevo Sarajevo Sarajevo Sarajevo

Bila till Sarajevo

Närmaste vägen till Sarajevo mätt från Malmö är 186 mil och då passerar man städer som Berlin, Prag, Bratislava och Budapest. Vägen består av motorväg hela vägen från Malmö till gränsen mellan Ungern och Kroatien, en sträcka på 165 mil. Därefter är det huvudsakligen landsväg, undantaget en kortare sträcka i Kroatien samt den sista biten innan Sarajevo.

Köra och parkera

Trafiken i Sarajevo är lik den i restan av Balkan och södra Europa, lite hetsig och med ganska högt tempo. Bosnierna har dock ganska mycket överseende med medtrafikanter och tutar inte stup i kvarten. I de centrala delarna av Sarajevo är gatorna ganska trånga och det är vanligt att de är enkelriktade. Det kan bli trångt här och var p.g.a. dåligt parkerade bilar.

I de centrala delarna kan det vara svårt att hitta parkering men ofta har hotellet tillgång till parkeringsplatser. Parkeringen kan dock ligga en bit från hotellet, så se till att lasta av allt bagage vid hotellet innan du parkerar bilen.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.