Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Lyon

GÅ TILL » Hotell Sevärdheter Väder Transport Bilder Lyon

Torget Place Saint-Jean med basikikan i bakgrunden.

I sydöstra delen av Frankrike, där Saôneflodens mynning löper ut i Rhône, där finner man den krogtäta staden Lyon. En matkonstens metropol och världens främsta. Lyon är efter Paris Frankrikes näst största storstadsområde med sina drygt 1,7 miljoner människor, men den är landets tredje största stad om man räknar på antalet invånare som lever i tätorten. Staden tillhör Auvergne-Rhône-Alpes regionen och är omgiven av två kända vindistrikt, i söder Côtes du Rhône och i norr Beaujolais.

Under romartiden var Lyon en viktig hamnstad och hette vid den tiden Lugdugnum. Därefter följde stridigheter mellan olika germanska stammar under 400-500 talet, varpå Lyon tillföll Frankriket kring år 843 och sedan det Tysk-romerska riket år 1032. Slutligen tilldelas staden Frankrike kring 1300 och har sedermera varit ett betydelsefullt industri - och handelscentrum under flera sekel. När Nazityskland invaderade Frankrike under andra världskriget, så hade den franska motståndsrörelsen sitt högsäte här i Lyon.

Staden är bland annat känd för att vara filmens födelseort tack vare bröderna Lumière som uppfann filmografin, därutöver sitt kök med sina Guide Michelin- stjärnrestauranger och kvarterskrogar som satt Lyon på gastronomins karta sedan lång tid tillbaka.

Välkommen till smakfulla Lyon, matmästarnas metropol!

SÖK & BOKA HOTELL I LYON

Sevärdheter i Lyon

Lyon har mycket att bjuda på. Och inte bara i matväg förstås. Lyon är en skön promenadstad med flera broar över Rhône och Saône. Med dessa vackra vattendrag inpå knuten finns det möjlighet till båtturer. Vill man däremot utforska stans alla sevärdheter på land, men ej till fots - så finns det guidade turer på segway och på cykel samt sightseeingbussar och spårvagnsturer. Det här en stad som bubblar både dagtid såväl om natten. Mat, vin och ett rikt kulturliv.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Gamla Lyon
Basilique Notre Dame de Fourvière
Musée gallo romain de Lyon Fourvière

Gamla Lyon - Vieux Lyon

Stadens hjärta finns i den världsarvsklassade och pittoreska stadsdelen Vieux Lyon, som bär på en tusenårig historia. Här kan man strosa längs med renässansfasader, i charmiga kvarter, kring torg och kullerstensstråt. Här finns den romersk-katolska katedralen Cathédrale Saint-Jean-Baptiste de Lyon med anor från år 1180. Den reser sig högt över de medeltida husen i sin gotisk-romanska arkitektur vid Place Saint-Jean. Utöver katedralen finns det fler historiska byggnader och monument att upptäcka i Vieux-Lyon. Gamla Lyon ligger utmed med Saônefloden och är uppdelat i tre delar - Saint-Jean, Saint Georges och Saint-Paul. Här finns det gott om mysiga bouchons, brasserier, crêperier, glassbarer och caféer samt diverse småbutiker som säljer biscuits, hantverk och souvenirer.

Koordinater: 45.763661, 4.828082

Basilique Notre Dame de Fourvière

Basilique Notre Dame de Fourvière

Den katolska basilikan Fourvière ligger högt ovanför stadsdelen Vieux-Lyon, i distriktet Fourvière. Basilikan är en magnifik byggnad där uppe på sin höjd, och är också en av stadens främsta sevärdheter. Den uppfördes under åren 1872-1884 tillägnad Jungfru Maria och inne i byggnaden finner man en förgylld staty av detta helgon. Basilikans arkitektur består av romansk och bysantinsk design, ovanlig för den tidens kyrkobyggnader - då de flesta uppfördes i gotisk stil. Förutom att basilikan är vacker med alla gyllene ornament och sin mosaik, så får man uppleva en fantastisk vy över Lyon vid utkiksplatsen intill. Här finns också en presentbutik med souvenirer samt ett café. Notre-Dame de Fourvière når man smidigast via bergbanan som sträcker sig från Vieux-Lyons station upptill Fourvière. Det finns även parkeringsmöjligheter i närheten.

Koordinater: 45.762374, 4.822169

Basilique Notre Dame de Fourvière

Inne i basilikan, Basilique Notre Dame de Fourvière

Musée gallo romain de Lyon Fourvière

I samma distrikt som den katolska basilikan, det vill säga Fourvière, så finns det sevärda ruiner. Fourvière är den plats som under romartiden hette Lugdunum (43 år f.Kr). Här hittar man ett arkeologiskt museum och teatrarna Théâtre Gallo Romain och Odéon. Dessa två amfiteatrar kunde under sin storhetstid rymma cirka 13 000 åskådare. Utgrävningen av dessa skådeplatser påbörjades under 30-talet. Hit kommer många turister årligen då dessa monument är Lyons främsta sevärdheter. För att gå på museets utställningar så kostar det drygt 40 kronor, med däremot så går det att besöka de romerska skådeplatserna kostnadsfritt. Hit kommer man enkelt med bergbanan, närmaste hållplats är Minimes Théâtres Romains. För öppettider etc. se hemsidan.

Koordinater: 45.760403, 4.819933

Väder och klimat

LYON VÄDER

Lyon har ett fuktigt subtropiskt klimat med vissa små inslag av oceaniskt klimat. Medeltemperaturen i Lyon i den kallaste månaden januari är 3,2°C och den varmaste månaden juli är medeltemperaturen 22°C. Nederbörden är ganska jämnt fördelad över året, i genomsnitt 830 mm, men vintermånaderna är de torraste. Den högsta uppmätta temperaturen är 40,5°C den 13 augusti 2003 medan den lägsta temperaturen är -24,6°C den 22 december 1938.

Kollektivtrafik och transporter

Det finns goda transporter i och runt Lyon. Med kollektivtrafikbolaget TCL och dess nätverk är det lätt att ta sig till diverse sevärdheter och platser. TCL har över 130 busslinjer, 2 bergbanor, 5 spårvagnslinjer och 4 tunnebanelinjer. Deras biljettsystem är enkelt - man kan resa med samma enkelbiljett men med olika färdmedel under en och samma timme. Vilket underlättar när man ska ta sig till olika sevärdheter. Och hållplatser trafikeras mellan var 2-5 minut under de mest intensiva timmarna. Diverse färdbevis går bland annat att köpa i biljettautomaterna vid TLCs stationer.

Förutom kollektivtrafiken så har Lyon flera taxibolag, företag som bedriver cykeluthyrning samt arrangörer av båtturer.

Bilder från Lyon

Basilique Notre Dame de Fourvière Lyon

Vy över centrala Lyon från Basilique Notre Dame de Fourvière.

Place Bellecour Lyon

Place Bellecour.

Rue du Palais de Justice Lyon

Torget Place Saint-Jean.

Lyon

Hotell med innovativ fasaddekoration.

Saône i Lyon

Saône.

Saône i Lyon

Saône.

Lyon

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.