Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

München

GÅ TILL » Hotell Sevärdheter Transport Bila Rådhuset i München

Rådhuset i München med det tillhörande torget Marienplatz som är stadens mittpunkt.

MÜNCHEN VÄDER

München är huvudstad i förbundslandet Bayern i södra Tyskland. München är Tysklands tredje största stad med omkring 1,3 miljoner invånare och 2,5 miljoner invånare i storstadsområdet. München har vuxit till en europeisk metropol som varje år lockar hundratusentals turister men är även en stor näringslivsstad.

München är känt för Oktoberfest. Det en fest som hålls varje år i månadsskiftet september/oktober. Den varar i två veckor och slutar första söndagen i oktober och lockar till sig många ölälskande människor. I München och delar av Bayern är det vanligt att den manliga delen av befolkningen använder Lederhosen. I centrala München finns också det jättelika tekniska museet Deutsches Museum.

SÖK & BOKA HOTELL I MÜNCHEN

Tre centrala hotell i München

Hotel Metropol

Hotel Metropol München

Hotellet är beläget nära centralstationen en bit utanför gamla stadskärnan. Till Marienplatz är det 1,5 km gångväg.

Bayerischer Hof

Bayerischer Hof

Beläget i altstadt med närhet till bl.a. konsthallen och Marienplatz. Här finns spa, pool, nattklubb och takterrass.

Mercure Altstadt

Mercure Altstadt

Beläget mitt i innerstaden med 400 meter till Marienplatz. Mercure är en prisvärd hotellkedja med bra service och rumsstandard.

Gamla rådhuset i München

Gamla rådhuset knappt 100 meter från det nuvarande rådhuset.

Sevärdheter

München är allmänt känd som den stad dit många ölälskare valfärdar för den lokalbryggda ölen, och specifikt när den årliga dryckesfestivalen Oktoberfest stundar i början på september. Men det finns mycket mer än så, som drar till sig turister årligen. Det finns flera historiska byggnader och sevärdheter i och kring München till exempelvis Marienplatz som lockar. Staden är också välkänd som en metropol för sportfantaster tack vare sitt fotbollslag FC Bayern München samt Olympiaparken, ett område som byggdes för de olympiska spelen 1972.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Marienplatz
Schloss Nymphenburg
BMW Museum

Marienplatz

Marienplatz med sitt Neues Rathaus är en av Münchens populäraste mötesplatser och har sedan lång tid tillbaka varit en viktig knutpunkt i staden. Här finner man det förgyllda monumentet av det bayerska skyddshelgonet Patrona Bavariae, det vill säga jesu moder Maria, på torget upprätt på en pelare framför Neues Rathaus . Förutom denna vackra staty, så bjuder rådhuset varje dag på sitt glockenspiel med snurrande figurer vid olika tidpunkter. Något som lockar många turister. I rådhustornet har man också möjlighet att få beskåda vackra vyer utöver staden och Alpernas kuliss i fjärran om vädret tillåter. Hit upp tar man sig med hiss. Och i byggnadens nedre del finner man en restaurang som bjuder på det traditionella bayerska köket.

Koordinater: 48.137258, 11.575286

Schloss Nymphenburg

Det magnifika barockslottet Nymphenburg med anor från 1600-talet ligger väster om München och är ett av Europas största kungliga palats. Slottet byggdes som en gåva till kurfursten Ferdinand Marias hustru Henrietta Adelaide av Savojen. Som sedan expanderade under arvingen Max Emanuels tid. Palatset har historiskt sett varit en sommarbostad för en rad monarker. Nymphenburg har en fantastisk slottsträdgård på 299 hektar med flera arkitektoniska pärlor i form av fontäner, skulpturer och vattendrag. Här finns också ett orangerie med en restaurang där man kan avnjuta den sydtyska pastagratängen Käsespätzle, som sägs vara en specialtitet. Parken har frientré och en del av slottets byggnader har endast öppet för besökare under sommartid. Nymphenburg når man smidigt med spårvagnslinje 17 från München Hauptbahnhof. Resan tar drygt en 15 minuter.

Koordinater: 48.158275, 11.504002

BMW Museum

Fordonsmuseet BMW Museum i München är något för den bilälskande turisten och ett nöje för den motorintresserade familjen oavsett ålder. Själva byggnaden i sig är ett enastående arkitektoniskt objekt. Och utställningen presenterar märkets omkring 125 mest populära och tilldragande modeller av motorer, bilar och motorcyklar samt BMWs produkthistoria. Museet är 5 000 kvadratmeter stort och består av 25 expositioner. Den permanenta utställningen omfattar 7 byggnader med olika teman för varje avdelning - exempelvis teknologi, design och motorsport. Det finns möjlighet till guidade turer om man så vill få en fördjupad inblick, dessa hålls på tyska eller engelska och tar drygt en timma. BMW Museum finns på Am Olympiapark i München. Och här finns det goda möjligheter till parkering, men så även kolletivtrafiken tar er hit med Olympiapark Eissportstadion som hållplats.

Koordinater: 48.176730, 11.559110

Transporter i München

Münchens lokaltrafik består av spårvagnar, bussar och tunnelbana samt pendeltåg. Kollektivtrafikbolaget MVG/Münchner Verkehrsgesellschaft ansvarar för spårvagn -, buss och tunnelbanetrafiken runt om i staden.

München Tram består av 11 spårvagnslinjer med 164 hållplatser. Spårvagnarna går var 10 minut. Trafiken är även igång under nattetid.

München U-Bahn är Tysklands snabbaste tunnelbana, den har 6 linjer med 100 stationer och dessa trafikeras ungefär var 3-5 minut.

Münchens stadsbussar kallas för Metrobus och består av drygt 13 bussar som trafikerar stora delar av staden med intilliggande stoppställen invid tunnelbanestationerna samt spårvagnshållplatserna. Stadsbussarna går var 10 minut under dagtid, och var 20 minut kvällstid.

München S-Bahn drivs av trafikbolaget MVV och är ett av stadens smidigaste färdmedel. Den når ut till Münchens förorter med sina 8 pendeltåglinjer och 150 anhalter. Ett av dem är bland annat flygplatsen. Pendeltågen går var 10 minut. För mer information angående biljettpriser etc. se MVGs hemsida.

Därutöver finns det goda möjligheter att resa med taxi eller att hyra cykel i München.

Köra och parkera i München

I München är det som i alla storstäder mycket trafik och ett högt tempo. För att enkelt hitta i staden rekommenderar vi att du har en bra GPS i bilen, alternativt pluggar på färdvägen i förväg.

Bila till München

När du ska bila till München lämnar du förslagsvis Sverige med färjan som går från Helsingborg till Helsingör, alternativt kör Öresundsbron melan Malmö och Köpenhamn. Till Tyskland tar du antingen färjan från Rödby till Puttgarden eller kör den lite längre vägen genom Danmark och tar landgränsen vid Flensburg.

I Tyskland kör du mot Lübeck och vidare mot Hamburg på motorväg A1. Söder om Hamburg fortsätter du på A7 och passerar Hannover, Kassel och Fulda. I höjd med Würzburg sväger du av A7 och fortsätter på A3/E45 mot Nürnberg där du följer skyltningen mot München på E45.

På vägen till München passerar du staden Wolfsburg som ligger sex mil öster om motorvägen A7. Wolfsburg har 120 000 invånare och lämpar sig bra för en övernattning på vägen på grund av sin storlek. När du fortsätter från Wolfsburg mot München så tar du istället och kör mot sydost mot Leipzig på A2 och A9, därefter fortsätter du rakt söderut på A9 hela vägen till München.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.