Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Kaliningrad

GÅ TILL » Sevärdheter Bila Bila till Kaliningrad
KALININGRAD VÄDER

Kaliningrad är en stad i den ryska regionen Kaliningrad oblast. Innan andra världskriget var hette staden Königsberg och var huvudstad i den tyska provinsen Ostpreussen. Staden grundades under namnet Königsberg år 1255 och ödelades av ryska trupper under andra världskriget. Senare kom Ryssland att ockupera och även införliva staden och den omgivande regionen i Sovejtunionen. Staden döptes då om till Kaliningrad efter revolutionären och bolsjeviken Mikhail Kalinin.

Kaliningrad ligger vid Östersjöns sydöstra strand mellan Polen och Litauen och är ett ryskt område som helt saknar landförbindelse med övriga Ryssland. Till Gdansk i Polen är det 16 mil och till Kaunas i Litauen är det 31 mil. Till Kaunas måste man köra en 10 mil lång omväg genom Polen.

SÖK & BOKA HOTELL I KALININGRAD

Innan andra världskriget tillhörde området Tyskland, och hette då Ostpreussen. Staden Kaliningrad hette då Königsberg. När Polen och alla andra länder i Östeuropa åter blev självständiga återstod detta lilla landområde, stort som Skåne och lekinge. Ryssland ansåg sig ha rätt till området, samtidigt som Tyskland aldrig officiellt gjort anspråk på att få det tillbaka.

Kaliningradborna är generellt mycket mer västorienterade än övriga Ryssland. Det finns en större grupp som vill att Kaliningrad återigen blir en del av Tyskland. Vid tiden för Tysklands enande 1871 var Kaliningrad (då Königsberg) ett stort centrum för kunskap och utbildning. Staden grundades 1255 av den tyska orden och blev sedan en betydande hansastad.

Enligt sovjetiska källor fanns det planer på att införliva exklaven med den dåvarande delrepubliken Litauiska SSR. Provinsregeringen där vägrade dock att ta emot området på grund av den omfattande ödeläggelse som skett under kriget. Istället blev området en del av Ryssland och har sedan 1946 varit känt som Kaliningrad oblast. Hade planerna på att införliva området med Litauen blivit verklighet skulle regionen idag varit en del av EU. Efter Sovjetunionens sammanbrott har tyskar så smått åter börjat flytta till Kaliningrad.

Sevärdheter

Kaliningrad är en stad med många kulturella sevärdheter. Dessa härstammar till stor del från tiden då staden hette Königsberg och var huvudstad i Ostpreussen. Det finns även flera intressanta sevärdheter från Sovjettiden att besöka.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Bloemenmarkt
Anne Franks hus
Vondelpark

Museer

Kaliningrad har många museer. Några exempel är Immanuel Kant museum på ön Kneiphof, Konsthistoriska som fortfarande har kvar delar av den s.k. Preussiska samlingen över lokala arkeologiska fynd, samt Kaliningrads bärnstensmuseum som är beläget vid Dohna-tornet nära stadsporten Rossgarten.

Världshavsmuseet är beläget på fartyget Wityaz som ligger i floden Pregel. Museet visar de senaste teknologierna för havsutforskning, samt havets flora och fauna. Bredvid ligger en Foxtrot-ubåt (B-413) förtöjd. Denna innehåller en utställning om den ryska ubåtsflottan.

Teatrar

Kaliningrads filharmoniska orkester håller till i den före detta katolska kyrkan som byggdes 1907. Kyrkan förstördes under andra världskriget, men har byggts upp igen. Byggnaden som är berömd för sin goda akustik fungerar som orgelsal sedan den åter öppnades 1980.

Stadsteatern i Kaliningrad är belägen i samma lokaler som den tidigare Königsbergsteatern som öppnade 1910. Byggnaden återuppbyggdes enligt gamla ritningar efter kriget och oppnade åter 1960. Pelargången framför byggnaden inspirerades av Bolshoi-teatern i Moskva

Kaliningrads dockteater har sedan 1975 haft sina lokaler i Drottning Louise kyrka. Denna kyrka i senromantisk stil ritades av arkitekten Fritz Heitmann och byggdes 1901.

Arkitektur

Kaliningrads stadskärna från innan andra världskriget (Altstadt och Kneiphof) består idag av parker och breda avenyer. På platsen där Königsbergs slott en gång låg ligger idag ett torg och endast två hus; Sovjeternas hus (Dom Sovyetov) och den restaurerade katedralen på ön Kneiphof (idag: Kant). Immanuel Kants grav ligger bervid katedralen. Den nuvarande stadskärnan ligger numera i kvateren som omger Segertorget.

Andra platser som är värda att se är det gamla börshuset, kyrkorna som överlevts kriget samt de återstående gamla stadsportarna. I moturs riktning heter dessa; Sackheimer Tor, Königstor, Rossgärter Tor, Ausfallstor, Eisenbahntor, Brandenburger Tor och Friedländer Tor.

Utöver det redan nämnda Dohna-tornet, som huserar bärnstensmuseet, finns även Wranger-tornet kvar som en påminnelse om Königsbergs gamla stadsmur. Av det gamla slottet Friedrichsburg finns bara porten kvar idag.

Sovjeternas hus i Kaliningrad

Det övergivna/ofärdigställda Sovjeternas hus i centrala Kaliningrad. 2005 hade staden sitt 750-årsjubileum och då målades fasaden i en ljusblå färg och riktiga fönser sattes dit. Invändigt är byggnaden dock helt ofärdig.

Königsbergs domkyrka i Kaliningrad

Königsbergs katedral på ön Kant.

Monument

Bland de sevärda monumenten i staden är statym av Immanuel Kant som står framför Immanuel Kant-universitetet. Statyn skapades av den framstående skulptören Christian Daniel Rauch och avtäcktes 1864. Statyn förstördes 1945, men gjöts om på nytt 1992 på initiativ av Marion Dönhoff. Kosmonautmonumentet är även det väl värt ett besök. Det hedrar den kaliningradfödda kosmonauterna Alexei Leonov, Yuri Romanenko och Alexander Viktorenko. Andra statyer i staden är statyerna av greve Albrecht, Friedrich Schiller, tsar Peter den Store, "Mother Russia"- monumentet samt monumentet av de 1200 vakterna, till minne av slaget om Königsberg.

Parker

Kaliningrads djurpark öppnades under namnet Königsberger Tiergarten år 1896. Samligen som sträcker sig över 16,5 hektar består av 315 olika sorters djur och totalt 2264 djur. I Königsbergs djurpark finns även en botanisk trädgård.

Centralt i Kaliningrad hittar man en konstgjord sjö som omges av ett parkområde med gångbanor. Denna part är ett populärt utflyktsmål under sommarmånaderna.

Bila till Kaliningrad

Ska du bila till Kaliningrad så finns det tre bra färjelinjer att välja. Väljer du Nynäshamn-Ventspils så hamnar du i Lettland norr om Kaliningrad. Från Ventspils är det 43 mil eller sex timmars bilresa till Kaliningrad och på vägen passerar man även igenom Liatuen. Väljer du att ta färjan Trelleborg-Świnoujście eller Karlskrona-Gdynia så kommer du till Polen väster om Kaliningrad. Mellan Świnoujście och Kaliningrad är det 51 mil (7,5 timmars bilresa) medan sträckan mellan Gdynia och Kaliningrad är betydligt kortare; 20 mil (2,5 timmars bilresa).

Ska man resa till Kaliningrad finns det flera saker man behöver tänka på och planera i förväg. För det första så krävs det visum till Ryssland. Detta ansöker du om på Rysslands ambassad. För det andra bör man vara medveten om att gränspassagerna kan ta väldigt lång tid. Det är inte ovanligt att det tar 3-5 timmar att passera gränsen, även vid utresan från Ryssland. Det krävs också extra försäkring och det s.k. gröna kortet som bevisar att bilen du kör är försäkrad och att ersättning betalas ut till motparten om du orsakar en olycka.

Ska du ta bilen till Kaliningrad så förutsätter vi att det är ett av flera resmål under semestern. Om du enbart ska besöka Kaliningrad är det betydligt enklare och snabbare att ta flyget.

Tyskland Trelleborg-Świnoujście
1 350 SEK
Polen Karlskrona-Gdynia
3 199 SEK
Lettland Nynäshamn-Ventspils
1 462 SEK

Vår uträkning baseras på enkelresa och att ni är två vuxna och två barn samt reser med personbil max 6 meter lång. Priserna gäller lågsäsong och vårt riktdatum är den 21 juli 2022 (högsäsong). I de fall där priserna varierar beroende på avgång har vi räknat fram ett medelvärde.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.