Zagreb

GÅ TILL » Sevärdheter Väder Transport Bilder Ban Jelačićs torg

Ban Jelačićs torg.

Mellan Savafloden och berget Medvednicas sluttningar finner man Kroatiens centrum för kultur, vetenskap, politik och ekonomi. Huvudstaden Zagreb är nationens största stad och har en befolkning på nästan en miljon invånare. Historiskt sätt var området kring Zagreb befolkat så tidigt som för 50 000-80 000 år sedan och kring nollhundratalet fanns här en romersk bosättning.

Stadens historiska atmosfär går hand i hand med en nymodig anda. Den är tilldragande tack vare sina medeltida byggnader och grönområden, gamla kyrkor och katedraler samt 1800-talspalats. Och Zagreb känns trots många år på nacken, som en stad i god form. Zagrebborna flockas kring gatorna och uteserveringarna vid ledighet. Längsmed Tkalčića som är ett av Zagrebs mest pittoreska promenadstråk, finns det ett myller av barer och restauranger dit många söker sig under sköna kvällar för att sällskapa och njuta i en vacker utomhusmiljö. Dock flyter flera uteserveringarna samman, och kan upplevas som gyttrigt för den som ogillar trängsel och vimmel - för här ljuder det av liv. I närheten av det stora torget Ban Jelačić, mellan Gradec och Kaptol, förekommer bondens marknad varje dag. Dolca som den kallas, har varit Zagrebs största handelsplats sedan 1926. Här kan man köpa färskvaror i form av frukt och grönsaker samt kött och fisk från lokala bönder och fiskare samt andra lokala delikatesser och blomster och hantverk i olika slag.

Välkommen till sköna Zagreb, den livfulla kulturstaden med utrymme för rekreation.

SÖK & BOKA HOTELL I ZAGREB Uteservering på Ban Jelačićs torg

Uteservering på Ban Jelačićs torg. Torget är uppkallat efter den kroatiska greven Josip Jelačić av Bužim (1801-1859) som bl.a. avskaffade livegenskapen i Kroatien.

Sevärdheter i Zagreb

Det finns mycket att se och upptäcka i denna konststad. Zagreb har ett rikt kulturliv med många sevärdheter och events som anordnas året om. Ett trettiotal teatrar och museer, ett stort antal gallerior och olika typer av festivaler. Alltifrån amatörmässiga uppsättningar till professionella utföranden. Zagreb är också känd för sina vackra parker, sin passion för sport och för sin natur som omger staden. Här finns det också möjlighet till stadsvandringar, privata sightseeingturer, friluftsaktiviteter och dagsturer.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Botaniska trädgården
Zrinjevac
Konstpaviljongen
Gradec

Den gröna hästskon

Zagreb har flera grönområden som omfamnar staden med sina grönskande armar. Dessa platser är som andningshål för många, både för zagrebbor och turister. En del av dessa parker ingår i Lenuzzis hästsko, som är en serie av torg och parker och anläggningar som är formade likt en hästsko. Kring grönområdena finner man representativa byggnader där myndigheter, museer och institutioner håller till. Den gröna hästskon eller Lenuzzis hästsko anlades under 1800-talet och är uppkallad efter stadsarkitekten Milan Lenuzzi.

Botaniska trädgården

Den botaniska trädgården ingår i den gröna hästskon. Under 1890-talet påbörjades markarbetet med denna park efter att Antun Heinz, en professor i botanik antog sig uppdraget att skissa och planera trädgårdens utformning. I den botaniska trädgården finner man en mångfald av blommor, plantor och örter. Trädgården har omkring 10 000 olika växtarter. Här finns det träd som inbjuder till skuggiga promenader med bänkar, rosplanteringar med gångar och fontäner i barockstil, växthus och konstgjorda dammar samt en utställningspaviljong. Den fridlysta kroatiska nationalblomman odlas här, en vacker endemisk irisväxt med blå blommor.

Koordinater: 45.804863, 15.971381

Botaniska trädgården

Zrinjevac

Nikola Šubić Zrinskis torg, det vill säga Zrinjevac - är en park och ett torg i centrala Zagreb. Ett tämligen litet grönområde jämfört med den botaniska trädgården och stadsparken, men tveklöst skön med all sin grönska i form av träd, planteringar och fontäner. Tack vare sin centrala placering så finner många zagrebbor detta som ett rekreationsområde mitt i stadens vimlande centrum. Här finns det gräsmattor och bänkar att slå sig ner på. Om man känner för att dansa anordnas det emellanåt danstillställningar vid musikpaviljongen i mitten av parken. Och när julen står för dörren arrangeras här julmarknad.

Koordinater: 45.810406, 15.978238

Zrinjevac

Konstpaviljongen i Zagreb

Konstpaviljongen i Zagreb är en enastående byggnad med sin huvudingången vid Kung Tomislavs torg. Byggnaden invigdes i december 1898 efter två års uppförande av museet. Idéskaparen till konstpaviljongen var den framstående kroatiska konstnären Vlaho Bukovac, som ansåg att staden behövde en ny konsthall. Paviljongen specialbyggdes och förtillverkades först i Ungern inför en exposition. Där skulle Bukovac och flera kroatiska konstnärer presentera sina verk i Milleniumutställningen i Budapest år 1896. När väl museet var färdigställt i Zagreb hölls den första konstutställningen som kallades för Kroatiska salongen då samtida nationella konstnärers verk lockade 10 000 besökare. Idag finns det inga permanenta utställningar, men nya expositioner dyker upp på museet hela året. Det är inte bara den mästerliga konsten som visas här som är beundransvärd, interiören är imponerande - precis som byggnadens exteriör. Och konstpaviljongen ligger vackert omgärdad av en grönskande park.

Koordinater: 45.807075, 15.978585

Konstpaviljongen i Zagreb

Gradec

Gradec eller Grič är en av Zagrebs mest tilldragande och välbevarade stadsdelar. Den historiska tidsdoften med anor från 1200-talet är inbjudande med alla gamla byggnader, gatorna och torgen. Man finner Gradec i den Övre staden, det vill säga i Gornji grad. Och den utgör tillsammans med Kaptol, Zagrebs historiska stadskärna. Gradec är belägen på en höjd och hit kan man ta sig till fots eller via bergbanan från Donji grad, den Nedre staden där stationen ligger vid Tomićgatan. Det finns både ståplatser och sittplatser i bergbanans två vagnar, och vardera vagn rymmer upp till 28 passagerare. Vill man uppleva vackra vyer så ska man ta sig hit som turist. Sevärdheter av betydenhet och som lockar många turister är bland annat Sankt Markus torg med sin magnifika kyrka, den kulturmärkta stadsporten Stenporten samt Lotrščaktornet som byggdes för att skydda den södra porten av staden under 1200-talet. Vid Lotrščaktornet sker det kanonavfyrning varje dag vid klockan tolv, en tradition sedan 1877. I Gradec finner man också många caféer, restauranger och småbutiker för den som vill ägna sig åt något annat än historiska promenader.

Koordinater: 45.816138, 15.973486

Restauranger Zagreb

Den restaurangtäta gatan Ul. Ivana Tkalčića i Gradec.

Väder och klimat

ZAGREB VÄDER

Zagrebs klimat klassificeras som ett fuktigt kontinentalt klimat. Zagreb har fyra separata årstider. Somrarna är varma, i slutet av maj börjar temperaturerna stiga och enstaka åskväder förekommer. Värmeböljor kan förekomma men är kortlivade. Temperaturerna stiger över 30°C i genomsnitt 14,6 dagar varje sommar. Regn faller rikligt på sommaren och fortsätter också under hösten vilket gör Zagreb till Europas nionde regnigaste huvudstad. Den tidiga hösten är mild med en ökning av regniga dagar och nederbördsmängd samt att temperaturerna stadigt faller. Morgondimma är vanligt från mitten av oktober till januari, men vid foten av Medvednica-berget liksom längs floden Sava kan dimman hålla i sig hela dagarna. Vintrarna är oftast kalla. Även om det inte finns någon märkbar torrperiod, är februari den torraste månaden med 39 mm nederbörd. I genomsnitt har Zagreb det 29 dagar med snöfall och den första snön brukar falla i början av november. Vårarna är generellt milda och behagliga med omväxlande väder och vanligtvis blåsigare än de andra årstiderna. Den genomsnittliga dagliga genomsnittstemperaturen på vintern är cirka 1°C (december-februari) och medeltemperaturen på sommaren är 22°C.

Kollektivtrafik och transporter

Kollektivtrafik i Zagreb

Zagrebački električni tramvaj (ZET) är det bolag som ansvarar för Zagrebs kollektivtrafik. Förutom den lokala busstrafiken så förestår ZET bland annat för stadens spårvagnslinjer, guidade bussturer och minitåg för turister samt trafik med kabinbana och bergbana. ZET erbjuder resor med 120 busslinjer och 19 spårvagnslinjer, 15 av dessa går att resa med under dagtid och resterande 4 går nattetid. Biljettpriset för en resa med värdekortet kostar cirka 14 kronor och har en giltighetstid på 90 minuter oavsett riktning och om du byter transportmedel från buss till spårvagn eller kabinbana och så vidare. Det finns också en så kallad 30-minuters biljett, som är lämplig för kortare sträckor. Denna typ av resa kostar cirka 5-6 kronor och gäller dagtid. Värdekortet går att köpa på ZET's biljettkontor eller hos deras partners. Ett sådant kort kostar cirka 14 kronor och kan laddas med valfri reskassa. Se mer information på ZET's hemsida.

Det finns också god tillgång på taxibilar i Zagreb. Ett av de bolag är Taxi Cammeo som har samma taxa oavsett när man reser på dygnet. Taxibolaget är noga med att deras kunder får en säker resa och garanterar att inga extra utgifter tillkommer för bagage.

Vill man inte använda sig av motordrivna transportmedel, så är utbudet på cykeluthyrning god. Ett av de företag som tillhandahåller cykeluthyrning är exempelvis Blue Bike. Blue Bike har dygnet runt uthyrning vilket gör det lätt för turister att ta sig dit dom vill under ett par timmar, ett dygn eller under hela vistelsen i Zagreb. Det är upp till var och en att bestämma hur länge man är i behov av cykeln. För ett dygn kostar det cirka 130 kronor att hyra en cykel. Blue Bike har både stadscyklar och mountainbikes för turer utanför staden. För mer information läs på deras hemsida.

Bilder från Zagreb

Zagrebs katedral

Zagrebs katedral.

Ban Jelačićs torg i Zagreb

Ban Jelačićs torg.

Zagreb centrum Centrala Zagreb

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.