Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Schweiz

Trafikregler och vägval i Schweiz

Vägnätet i Schweiz är väl utbyggt med tanke på det bergiga alplandskapet. I Schweiz använder man sig av den Europeiska standarden på vägskyltar, även om de kan se lite annorlunda ut vad gäller stil och färg. Precis som i övriga fastlandseuropa är det högertrafik. Det är förbjudet för föraren att prata i mobiltelefon under färd, men med hands-free är det tillåtet. Det är också förbjudet att köra med växeln i friläge eller frånslagen motor i nedförsbackar på bergsvägar. Detta eftersom bromsarna slits extra mycket när motorn inte hjälper till att bronsa bilen. Olyckor med utslitna bromsar är ganska vanliga i Schweiz. Man får inte inneha en GPS som varnar för trafikkontroller.

Motorvägar i Schweiz

Motorvägar i Schweiz

Schweiz motorvägar når ut till större delen av landet men även till dess grannländer. Den totala längden av Schweiz motorvägar är 163 mil. Problemet i Schweiz är att motorvägsbyggen är dyra naturen i mycket stor utsträckning består av berg och dalar. Till följd av detta leds många motorvägar genom långa tunnlar genom bergen och broar över djupa dalar. På vissa ställen måste det desutom byggas speciella skydd mot snö då det är stor risk för laviner, vilket också gör motorvägsbyggen extra kostsamma. Trots detta är motorvägsnätet i Schweiz förhållandevis väl utbyggt, vilket till största delen beror på att landet har mycket god ekonomi i kombination med hög befolkningstäthet. I de bergigaste delarna har man ändå undvikit att bygga motorvägar eftersom kostnaden överstiger nyttan. Av de Schweiziska motorvägarna är det bara A2 och A13 som passerar Alperna, men dessa är inte motorväg hela sträckan. Båda har varsin motortrafikledssträcka med ett körfält per riktning. På A2 är det Sankt Gotthardstunneln, världens näst längsta vägtunnel, som är motortrafikled. I Schweiz har motorvägar och motortrafikleder samma typ av vägnummer eftersom motortrafiklederna ingår i motorvägsnätet i Schweiz. Det går med andra ord inte att se på vägnumret om det är en motorväg eller motortrafikled. Flera motorvägssträckor är också sammanhängande med övriga motorvägsnätet enbart genom just motortrafikleder. Detta kan liknas med motorvägarna i Sverige där det fungerar på liknande sätt på en flera håll.

På motorvägar i Schweiz är den högsta tillåtna hastigheten 120 km/h och i stort sett samma trafikregler som i Sverige och övriga Europa tillämpas. Det finns en lägsta tillåtna hastighet om 60 km/h (undantaget vid köer) och omköring till höger är förbjudet.

Landsvägar i Schweiz

På många håll är Schweiz mycket beroende av sina landsvägar. Detta beror på den bergiga terrängen som nämndes i motorvägsavsnittet. På de ställen där det är omöjligt eller för dyrt att bygga motorvägar är landsvägarna det enda alternativet. I de södra och sydöstra delarna av landet där Alperna är som högst hittar man få alternativ till landsvägar. Där finns i stort sett bara två motorvägar, A2 till Lugano och A9 från Genévesjön till Sierre.

De Schweiziska landsvägarna håller hög standard. Bashastigheten på landsvägar i Schweiz är 80 km/h.

Rekommenderade färdvägar i Schweiz

Ska du korsa Schweiz i nord-sydlig riktning är A13 mellan Bergenz och Lugano ett bra alternativ. På denna väg åker du utmed gränsen mot Österrike och passerar precis intill Liechtenstein. Ett annat alternativ är att åka in i Schweiz lite längre västerut, vid Schaffhausen. Då kör du A4 förbi Zürich och fortsätter sedan på A14 förbi Luzern, och vidare på A2 mot Lugano och gränsen till Italien.

Snabbfakta Schweiz

  • Högsta hastighet på motorväg: 120 km/h
  • Bensinpris: 20.32 kr
  • Dieselpris: 21.4 kr
  • Vägavgifter: Alla motorvägar är avgiftsbelagda. Årskort som fästs på vindrutan krävs.
  • Gräns för rattonykterhet: 0,5 promille
  • Prata i mobil: Endast med handsfree
  • Särskilda regler: Förbjudet att köra med växeln i friläge eller frånslagen motor i nedförsbackar på bergsvägar. GPS som varnar för trafikkontroller får inte användas.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.