Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Warszawa

GÅ TILL » Sevärdheter Bilder Bila Torget i gamla stan i Warszawa

Torget i gamla stan i Warszawa

WARSZAWA VÄDER

Warszawa är en av Polens främsta turistpärlor och nationens huvudstad. Staden ligger i östra Polen och i den centrala delen av landet. Warszawa är Polens största metropol med sina drygt 3,2 miljoner människor i storstadsområdet, varav 1,7 miljoner lever i själva staden. Med sitt invånarantal så innebär det att Warszawa är den 8: e mest befolkade huvudstaden i Europeiska unionen.

Historiskt sett har den anor från 800-talet då byar och borgar växte längs med floden Wisla, som rinner genom staden. Men Warszawa nämns först som namn under 1200-1300 talet. Polen är en nation som har fått strida för sin sjävständighet och fått genomlida åtskilliga fientligheter genom sin historia. Denna stad fick tyvärr genomgå flera ansiktslyft efter andra världskrigets bombningar då 85% av Warzawas byggnader lämnades i ruiner. Dessförinnan beskrevs metropolen som Paris i öst, då Warszawa var en av världens vackraste städer.

Men idag är staden en av de populäraste resmålen med många rariteter som lockar. Warzawas arkitektur harmoniseras av dess historiska byggnader som i samklang med moderna byggnader överraskar på ett positivt sätt.

Välkommen till oövervinnliga Warszawa.

SÖK & BOKA HOTELL I WARSZAWA

Sevärdheter i Warszawa

Det här är en färgstark kulturstad med många teatrar och museer. Runtikring Warszawa finner man rekonstruerade historiska byggnader och monument. Stora delar har fått återskapats, specifikt den medeltida stadskärnan, då Warszawa förmodligen var den stad som förstördes mest under andra världskriget. Men dagens Warszawa är rik på positiva upplevelser trots dessa historiska sår, här kan man njuta av det traditionella köket på stjärnrestauranger och för den sötsugna, en Zygmuntówka, en äkta Warszawatårta.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Stare Miasto
Łazienki Królewskie
POLIN Muzeum

Stare Miasto

Gamla stan i Warszawa finner man längs med Wislas västra strand. En charmig stadsdel med smala gator och torg. Trots alla fina historiska byggnader som speglar olika sekel, så förstördes 90% av gamla stans byggnader under Warszawasupproret 1944. Så den här stadsdelen är till stor del rekonstruerad. Men återbyggnaden märks knappt och detta rekonstruktionprojekt har man lyckats med på exceptionellt sätt. Stare Miasto poserar i en vacker sammanblandning av olika historiska stilar och arkitektur. På gamla stans torg finns en staty av en jungfru som har en officiell betydelse för staden. När man väl är här så kan man gå längs med stadsmuren som omgärdar stadsdelen, se på Barbican, den gamla stadsporten och besöka det kungliga slottet. Stare Miasto finns med på UNESCO världsarvslista.

Koordinater: 52.249778, 21.012160

Łazienki Królewskie

Denna stadsoas är den största parken i Warszawa med sina 76 hektar. Łazienkiparken finner man centralt i staden. Łazienki betyder badrum, men i denna meningen badhus därav namnet. Här bodde den sista polska monarken Stanisław II Augustus, i sitt sommarresident Pałac na Wyspie, som finns välbevarat i Łazienkiparken. Kungen eftersökte 1764 efter en bostad där han kunde bo och vistas under sommartid, och fann ett badhus i Warszawa som han köpte och byggde om till ett typiskt neoklassiskt palats, mitt på ön där badhuset låg. Förutom denna magnifika byggnad bjuder detta grönområde på en skön omgivning som aldrig tycks ta slut. Vattendrag, vackra planteringar,monument, en amfiteater, en kinesisk trädgård, museer, ett orangeri samt andra palats och Frédéric Chopin-utomhuskonserter varje söndag. Frédéric Chopin som är och var en av Polens främsta kompositörer. Det här är en oas man inte får missa, det är utan tvekan en av Warszawas guldkorn till sevärheter.

Koordinater: 52.215748, 21.034723

POLIN Muzeum Historii Żydów Polskich

De polska judarnas historia får man inte glömma. Därav detta museum. Här framställs dokumentation över deras leverne och utsatthet och utställningen är av extra viktig betydelse för Warszawa då 30% av medborgarna, det vill säga hela judiska befolkningen ansattes i Warszawasgettot under andra världskriget. Men museet skildra en historia som sträcker sig längre tillbaka än så, här presenteras en 1 000-åring judisk historia. Och här möts man även för att prata om de nutida konflikterna och om framtiden, Polin Muzeum är som ett judiskt kulturellt center. Här konfronterar man ämnen som fortfarande är aktuella, de framställningar som finns kring den judiska kulturen och folket. Hot och hat som skrämmer världen över. Detta är en central sevärdhet och en viktighet idag, så även om det "bara" är ett museum, för främlingsfientligheten tycks olyckligt nog råda i världens alla hörn och sträcker sig över många kulturer och samhällen. POLIN Muzeum Historii Żydów Polskich en insiktsfull raritet i Warszawa.

Koordinater: 52.249353, 20.993194

Kollektivtrafik och transporter

I Warszawa är möjligheterna att resa med kollektivtrafiken mycket god. Den kommunala transportmyndigheten Zarząd Transportu Miejskiego (ZTM) erbjuder resor med buss, spårvagn och tunnelbana. Därtill ansvarar ZTM även för stadens cykeldelningssystem Veturilo.

Tramwaje Warszawskie, det vill säga Warszawas spårvagnar, trafikerar en tredjedel av staden med sina 27 reguljära linjer och 584 vagnar. Mer än hälften av spårvagnarna är moderna och trafiken med detta färdmedel är uppskattat av Warszawaborna.

Metro Warszawskie tillhandahåller 30 tunnelbanevagnar och 27 stationer med M1 den nord-sydliga linjen och den öst-västra linjen M2. M1 trafikerar de centrala delarna av Warszawa samt de förorter som finns norr och söder om staden. M2 öppnades 2015 men är fortfarande under uppbyggnad. Och framtida linje M3 är under projektering. Det är förmånligt att resa med tunnelbanan. Exempelvis så kostar en tredagarsbiljett för resor med linje M1 drygt 86 kronor.

Warszawas stadsbussnät Miejskie Zakłady Autobusowe, har totalt 288 busslinjer. Dessa rör sig i zon 1 och 2 i Warszawa, samt är uppdelade i standard -, säsongs- och nattlinjer. För turisten är buss 180 perfekt att resa med, då turen tar dig till många av de bästa sevärdheterna i stan.

Därutöver så finns ZTMs cykeldelningssystem Veturilo, möjligheter att ta båt på floden samt taxibilar att resa med. När det gäller taxibolag och man vill resa säkert så finns Warszawskie Taksówki, var uppmärksammad så att taxibilen har stadens specifika logga samt ett sidonummer på bildörren. Se mer på deras hemsida för information.

Bilder från Warszawa

Shoppinggatan Ulica Chmielna

Shoppinggatan Ulica Chmielna

Złota 44 Warszawa

Det moderna Warszawa med lyxlägenhetshuset Złota 44 i mitten.

Utanför gamla stan

Utanför gamla stan visar det moderna och ekonomiskt starka Warszawa upp sig.

Upprors-monumentet Warszawa

Upprors-monumentet uppfört till minne av upproret mot den tyska ockupationsmakten 1944.

Upprors-monumentet Warszawa Upprors-monumentet Warszawa Upprors-monumentet Warszawa

Bila till Warszawa

Bila till Warszawa

Som vanligt utgår vi från Jönköping i våra förslag på rutter till olika destinationer. Mellan Jönköping och Warszawa är det 116 mil exklusive den sträcka man reser med färja. Vi rekommenderar att du kör till Trelleborg och därifrån tar färjan till Świnoujście i nordvästra Polen. Mellan Jönköping och Trelleborg är det 32 mil och det tar ungeför tre och en halv timma att köra. Färjan Trelleborg-Świnoujście tar knappt sju timmar.

Från Świnoujście till Warszawa är det 66 mil och färden går först söderut på E65, polskt vägnummer S3. Vid Świebodzin fortsätter du österut på E30 (polskt vägnummer A2) hela vägen till Warszawa. Den totala sträckan i Polen tar ungefär sju timmar att köra.

Alternativ rutt

Det går också bra att köra genom Danmark och därefter ta färjan Gedser-Rostock till Tyskland. Därefter kör du via Berlin och sedan österut mot den polska gränsen vid Frankfurt an der Oder. Denna rutt är 132 mil lång och tar 15 timmar att köra. Väljer du denna rutt har du möjligheten att göra en övernattning i Berlin, eller varför inte någon mindre stad som Wittstock i östra Tyskland.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.