Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Amsterdam

GÅ TILL » Hotell Sevärdheter Väder Transport Bila Bila till Amsterdam

Den liberala metropolen Amsterdam är Nederländernas officiella huvudstad och så även landets största stad med en befolkning på drygt 840 000 invånare i storstadsregionen. Trots att det är en storstad så inger den en småstadskänsla med sina pittoreska kvarter och bebyggelser med vacker arkitektur från 1600-talet. Förutom tulpaner, träskor och väderkvarnar är Amsterdam starkt förknippat med vatten. Stadens kanalring består av ett vattennät på 165 kanaler och inbjuder till ett enastående stadslandskap som knyter samman Amsterdam på ett vackert sätt.

Staden som från början var ett litet fiskesamhälle, grundandes år 1275 och har historiskt sett varit ett centrum för sjöfart och handel under flera århundranden, vilket har byggt broar mellan olika kulturer som än idag återspeglas i det Amsterdam som råder. Här lever och bor Amsterdammers från 180 olika nationaliteter. Och därför så färgas Amsterdam av sin öppenhet och tolerans för olikheter som i sin tur är lockande för såväl turister som nya invånare varje år. Med andra ord sagt är Amsterdam en smältdegel för kulturer från världens alla hörn. Därav är staden också allmänt känd för sin liberala inställning till droger och prostitution. Med sina omtalade coffeeshops och Red Light District.

Välkommen att upptäcka till Amsterdams rikt fasetterade ansikte utifrån dina ögon sett.

SÖK & BOKA HOTELL I AMSTERDAM

Tre centrala hotell i Amsterdam

Radisson Blu

Radisson Blu Amsterdam

Detta hotell med dygnet runt-reception, restaurang och bar ligger i De Wallen mitt i centrala Amsterdam. Nära till allt med andra ord.

Hotel Ajax

Hotel Ajax Amsterdam

Beläget i De Wallen så har du nära till bl.a. Amsterdam Dungeon, Amsterdam Museum och Madame Tussauds. Dygnet runt-reception.

Rho Hotel

Rho Hotel Amsterdam

Centralt beläget hotell med egen bar, gratis frukostbuffé och dygnet runt-öppen reception. Flerspråkig personal och parkeringsmöjligheter.

Sevärdheter

Amsterdam har allt man behöver för en fulländad vistelse. Här finns museer i världsklass, familjeattraktioner, natursköna områden i form av parker samt sköna kanalkryssningar för den som vill uppleva staden på vattnet. På nätet kan du enkelt boka biljetter till sevärheter och City Card är en kombination av kollektivtrafikskort och fritt inträde till många attraktioner och sevrädheter. Utöver det så finns det en stor variation av restauranger och caféer från världens alla hörn. Och för den shoppingsugna så erbjuder Amsterdam på alltifrån marknadsplatser till större varhus och småbutiker med högklassigt mode och antikviteter.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Bloemenmarkt
Anne Franks hus
Vondelpark

Bloemenmarkt

Bila till Amsterdam

Amsterdams färgsprakande blomstermarknad Bloemenmarkt, är världsberömd då den är den enda flytande blomstermarknaden i hela världen. Bloemenmarkt grundades på 1860-talet och var ett handelsområde där båtar med blomster från landsbygden lade till. Här finner man trädgårdshandlare, florister och diverse småbutiker med souvenirer samt traditionella delikatesser i form av lokaltillverkad ost. Här kan man såklart hitta tulpaner i alla dess slag. Tulpanen som introducerades av en känd holländsk vetenskapsman och botanist på 1500-talet som var måttligt förtjust i denna mellanöstern blomma. Därefter spred sig tulpanlökarna över landet till odlare och handeln var ett faktum. Bloemenmarkt finner man på Singelkanalen mellan torgen Koningsplein och Muntplein (torg/bro).

Koordinater: 52.366829, 4.891320

Anne Franks hus

Amsterdam är berikad med många museer. Ett av dom är Anne Franks hus. Den judiska flickan Anne Frank som flyttade med sin familj från Tyskland till Amsterdam för att undkomma nazismen på 1930-talet. Anne Frank huset på Prinsengracht 263 i Amsterdam, var ett gömställe för familjen. Men i augusti 1944 avslöjades gömstället och dom deporterades till olika koncentrationsläger. Annes pappa Otto Frank, var familjens enda överlevare. Anne Frank utställningen skildrar den miljön som familjen levde i. Gömstället bakom den rörliga bokhyllan. Här skrev Anne Frank sin dagbok och förde anteckningar, en bok som sedan publicerades som Anne Franks dagbok. Anne Frank huset är öppet för besökare varje veckodag och det finns guidade turer kring det området där Anne och hennes familj levde fram till deporteringen. Utställningen kan väcka starka känslor hos många besökare och främst barn. Museet informerar mer om detta på deras hemsida.

Koordinater: 52.375209, 4.883970

Vondelpark

Vondelpark är den största stadsparken i Amsterdam. Den är älskad av såväl lokalbefolkningen som turister. Hit söker sig cirka tusentals med besökare varje år. Parken är centralt benägen och i närheten finner man sedvärdheter som till exempel Rijksmuseum, Stedelijk Museum och Van Gogh Museum. Som många stadsparker inbjuder Vondelpark till skönt häng när vädret tillåter. Är samlas många amsterdambor för att umgås i en avkopplande miljö. Här finns caféet 'T Blauwe Theehuis (det blå tehuset). Som med sin arkitektoniska stil utmärker sig något extra. Caféet har plats för 700 gäster och med sina terasser bjussar på fina vyer över Vondelpark. 'T Blauwe Theehuis är omåttligt populärt och är öppet året runt. I Vondelpark finns en utomhusscen som bjuder gratiskonserter under sommartid. Här anordnas också guidade turer på cykel för den som vill komma nära inpå parkens alla hörn och få en inblick i Vondelparks historia.

Koordinater: 52.357731, 4.867572

Väder och klimat

AMSTERDAM VÄDER

Amsterdam har ett oceaniskt klimat starkt påverkat av närheten till Nordsjön i väster, med rådande västvindar. Både vintrar och somrar är milda, även om vintrarna stundtals blir ganska kalla och somrarna ibland kan bli ganska varma.

Frost och lätt snöfall förekommer främst vid ihållande östliga eller nordliga vindar från de inre delarna av den europeiska kontinenten. Detta trots att Amsterdam är omgivet av vatten på tre sidor.

Sommarmånaderna är måttligt varma. Den genomsnittliga dagliga maxtemperaturen i augusti är 22,1°C, och 30°C eller högre uppmäts bara i genomsnitt 2,5 dagar per år. Uppmätta extremtemperaturer varierar från -19,7°C till 35,7°C.

Kollektivtrafik och transporter i Amsterdam

Amsterdam är en härlig promenadstad med alla broar och gator längs med kanalerna. Men som vi alla vet, fötterna orkar inte hur mycket och hur långt som helst. Då är hyrcykel ett alternativ för den som ändå vill röra sig fritt och på egen hand. Amsterdam är en cykelvänlig stad med välplanerade cykelstråk där få branta backar finns att bemästra. Men det förekommer flera goda transportalternativ i Amsterdam. Kollektivtrafiken i staden drivs av bolaget GVB som erbjuder resor via tunnelbanelinjerna, med spårvagn och buss. Du kan enkelt köpa biljetter eller reskort på nätet som gäller för hela din vistelse i staden. Av Amsterdams fyra tunnebanelinjer så utgår tre av dom från centralstationen och det är lätt att ta sig till stadens attraktioner med metron. Bussarna används huvudsakligen dagtid för att nå bostadsområden utanför stadskärnan, och nattbussar finns tillgängliga då spårvagnarna slutat gå. Taxibilar påträffar man bäst i närheten av större platser som centralstationen, Leidseplein och Dam-torget där turistinformation finns. Under helgerna kan det vara svårt att beställa en taxi, då får man söka sig till dessa platser för att lättare kunna haffa en. Får man inte tag på en vanlig taxi, så finns det cykeltaxi. Ett billigare alternativ, men rymmer bara två passagerare.

Bila till Amsterdam

Motorväg i Nederländerna

Att bila till Tyskland är vanligt att svenskarna gör. Det beror främst på att avståndet är nära och förbindelserna goda. Men om du funderar på att bila till Amsterdam så bör du ha i åtanke också det är smidigt från Sverige. Till att börja med måste du passera Danmark och ta färjan från Rödby till Puttgarden. Väl på plats i Tyskland så kan du ansluta dig till Autobahn. När du bilar till Amsterdam så behöver du bara svänga av från Autobahn en enda gång. Avfarten leder dig vidare dig raka vägen till Amsterdam när du verkligen börjar närma dig så kommer du upptäcka kanalen IJ. Motorvägstrafiken leds i en ring runt Amsterdam. När svanskar bilar till Amsterdam så kommer de troligtvis från motorväg A6 som är inkommer i nordostlig riktning sett från Amsterdam.

Det finns många fördelar med att bila till Amsterdam framför att ta flyget. En längre biltur kommer ge många intryck och naturupplevelser. Att åka färja kan vara trevligt och man får dessutom en välbehövlig paus under sin bilresa mot Amsterdam. Men att bila till Amsterdam har också ekonomiska fördelar beroende på hur många man är som samåker och delar på benisnkostnaderna.

Att bila till Amsterdam ger också en större frihet och man kan lätt göra avstickare till spontana destinationer. Det innebär att man kanske hinner med att uppsöka fler sevärdheter än annars. Sedan får man heller inte glömma att det faktiskt är smidigt att bila till Amsterdam. Flyget är ett alternativ om du vill vara snabbt på plats, men du går miste om den fantastiska känsla som en biltur kan bidra med. Det är härligt att kunna bestämma sin egen takt och göra stopp på vägen när man vill. Och skulle man vilja köpa med sig mat, dryck eller souvenirer så är det ypperligt att ha bilen med sig. Gör som många andra, bila till Amsterdam!

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.