Facebook Like

Berlin

Berlin

Berlin med utsikt över floden Spree. Vy mot Berliner Dom, Fernsehturm och Alexanderplatz.

Den populära tyska huvudstaden Berlin lockar många turister årligen. En livfull stad som aldrig tycks sova. Med sin yta är Berlin Tysklands största stad och den har en folkmängd på omkring 4,6 miljoner invånare. Staden attraherar med alla sina sevärdheter och aktiviteter som finns i och runtikring staden. Förutom sin gastronomi, sina nöjen och vackra parker så har denna välbesökta metropol en historia på nacken som drar till sig turism. Flygbombningarna under andra världskriget raserade stora delar av Berlin, men även ärren som orsakades under efterkrigstiden då Berlin delades upp i fyra ockupationssektorer, som sedan ledde till att staden delades upp i Öst och Västtyskland under kalla kriget. Östberlin tillhörde den sovjetiska militära sektorn, och väst det amerikanska, franska och brittiska blocket. Uppror och demostrationer ledde sedan till att skapa en barriär mellan blocken. Därav upprättades Berlinmuren på 60-talet av östtyska trupper och polis. En mur som stängde in folket på östsidan. Berlinmuren skapade enorma begränsningar och orsakade mycket lidande för Östberlins invånare fram tills den revs i slutet av 80-talet. I Berlin kan man idag besöka flera platser som historiskt sett är viktiga att minnas. Här finns det minnesmärken, museer och monument som är värda att besöka.

Välkommen till Berlin en fridens och frihetens metropol.

SÖK & BOKA HOTELL I BERLIN

Sevärdheter

Berlin har så mycket att bjuda på. Staden känns på något sätt ny såäven om den bäddas in i det förflutna. Den andas kreativitet och trender. En stad där alla kan bidra med sin personlighet och sätta sin Berlin-prägel på kartan. Och här finns det museer av alla dess slag, arkitektoniska byggnader och platser som är utmärkande just för Berlin. Exempelvis tv - och radiotornet Fernsehturm som är Tysklands högsta byggnad. Berlin bjuder också på bra shopping, här kan man shoppa loss på Kurfürstendamm, en av världens mest kända affärsstråk. Staden bjuder också på ett lugn med parker och skogsområden såsom Viktoriapark och Tiergarten.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Tiergarten
Brandenburger Tor
Berliner Dom

Tiergarten

Tiergarten

Tiergarten och Victoriastatyn.

I hjärtat av Berlin finner man Tiergarten, en stor stadspark med 210 hektar skogsmark. Parken grundades som jaktmarker för forntida kungar och kurfurstar under grevenskapet Brandenburgs och hertigdömet Preussens regenter. Men idag är det en vacker storslagen lummig oas och hit söker sig både turister och berlinare för att njuta av en fantastisk grönska mitt i stadens centrum. Parken är perfekt för skön återhämtning från stadens hektiska atmosfär. Här kan man slå sig ner i det gröna och bara koppla av. En utmärkt plats för picknick och grillning sommartid. Men för den som gillar att motionera så är Tiergarten populärt att promenera, jogga och cykla i. Parken ligger nära karakteristiska Berlin-sevärdheter som Potsdamer Platz och Brandenburger Tor. Här finner man också flera minnesmärken i närheten av Tiergarten. Exempelvis det Sovjetiska krigsmonumentet samt Siegessäule (Segerkolonnen) med sin gyllene Victoriastaty som finns i rondellen på Strasse des 17. Juni.

Koordinater: 52.513569, 13.352446

Pariser Platz och Brandenburger Tor

Pariser Platz Brandenburger Tor

Brandenburger Tor från Tiergarten.

Pariser Platz är ett historiskt torg där avenyerna Unter den Linden och Strasse des 17. Juni ansluter. Här finner man Brandenburger Tor som är en av Berlins främsta sevärdheter. Brandenburger Tor som är stadens enda kvarvarande stadsport. Pariser Platz och Brandenburger Tor är en symbolisk plats för historiska händelser. Vid slutet av andra världskriget låg byggnaderna kring detta torg i ruiner. Under kallakrigets uppdelning av öst och väst så tillhörde Pariser Platz samt Brandenburger Tor den sovjetiska sektorn. Väst om dessa byggdes Berlinmuren som kom att vara en del av den så kallade dödsremsan under Kalla Kriget. Efter Berlinmurens fall rekonstruerades byggnaderna kring torget.

Koordinater: 52.516229, 13.377902

Berliner Dom

Berliner Dom

Berliner Dom med Fernsehturm och Alexanderplatz i bakgrunden.

Den lutheranska domkyrkan i Berlin, Berliner Dom, är utmärkande i sin arkitektoniska stil. En magnifik renässansbyggnad som med sina fyra torn och sitt gyllene kors stoltserar i mitten av staden. Mellan åren 1894 och 1905 uppfördes Berliner Dom. Och den är idag Tysklands största evangeliska kyrkan. Ett dominikanerkloster fanns här på området kring kyrkan under medeltiden, den låg i angränsning till Berlins slott. Den medeltida byggnaden förföll under 1700-talet och ersattes av en nybyggnation i form av en barockkyrka. Andra världskriget satte också sina spår då kyrkan bombades. Berliner Dom rekonstruerades under 70-talet och restaurationen inleddes 1984, för att sedan öppnas 1993. Katedralens magnifika interiör består av en vacker mosaik. Varje år bjuder katedralen in till flerfaldiga evenemang och konserter. En kyrka som många besöker för fantastiska musikupplevelser. Under katedralen finns den dynastiska Hohenzollernkryptan, här ligger många kungligheter och kurfurstar begravda. Kryptan är öppen för besökare.

Koordinater: 52.519037, 13.401251

Väder och klimat

Berlin har ett kmarint klimat trots att staden ligger ganska långt från en kust. Denna typ av klimat ger moderata sommartemperaturer och milda vintrar. Det finns dock betydande kontinentalt klimat på grund att staden ligger i inlandet, vilket vanligtvis ger frost och måttligt med snö på vintern. Berlin upplever dessutom större temperaturskillnader mellan årstider än vad som är typiskt för ett mer utpräglat oceaniska klimat. Detta gör att Berlins klimat även klassificeras som tempererat kontinentalt.

Sommaren i Berlin är varma och ibland fuktiga med genomsnittliga höga temperaturer på 22-25°C och låga temperaturer på 12-14°C. Vintrarna är kalla med genomsnittliga höga temperaturer på 3°C och låga temperaturer mellan -2 och 0°C. Vår och höst är i allmänhet kyliga till milda. Berlins bebyggda område skapar ett mikroklimat, med värme lagrad av stadens byggnader och trottoarer. Temperaturer kan vara 4°C högre i staden än i de omgivande områdena.

Årlig nederbörd är 570 millimeter med måttligt regn under året. Snöfall förekommer främst från december till mars.

Transporter och kollektivtrafik

Att ta sig runt i en stor stad kan vara både jobbigt och dumt till fots. Vi rekommenderar resor med lokaltrafiken, sightseeingbussar samt taxibilar eller eventuellt hyrcykel.

Trafikoperatören Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) ansvarar för resor med Berlins tunnelbana (U-bahn) samt spårvagnstrafiken (Tram + M-tram) och stadsbussar.

Med Berlins lokala trafiknät så finns det tre biljetterzoner. Zon A, B och C. Zon A gäller för trafik inom stadens centrum. Zon B för resor till stadens utkanter och zon C de områden som gränsar till Berlin till exempel Potsdam och Oranienburg samt Berlin-Schönefeld-flygplatsen.

S-bahn består av 166 stationer och är i trafik från 04.00 till 01.30 på vardagar, på helgerna går de dygnet runt. Trafiken med S-bahn har bra anslutningar till tunnelbanestationerna.

Tunnelbanenätet består av 10 linjer med 173 hållplatser. Precis som S-bahn är tunnelbanetrafiken igång mellan 04.00 till 01.30 på vardagar, på helgerna går de dygnet runt. Tunnelbanetrafiken blir under sena vardagar ersatta med nattbuss.

Berlins spårvagnsnät (Tram) består av 22 linjer. De specifika linjerna med M-tram är ett slags komplement till tunnelbanetrafiken. M-tram är trafik dygnet runt.

Biljetter går att köpa i biljettmaskiner vid hållplatserna eller via BVG-ombud samt i appen “FahrInfo Plus”. Därtill även av chaufförerna på bussarna samt biljettmaskinerna på spårvagnarna.

Trevlig resa!

Gilla oss

TwitCount
Hotels.com