Brno

GÅ TILL » Sevärdheter Väder Transporter Bilder Bila Brno

Tjeckiens näst största stad Brno finner vi i den sydöstra delen av landet. En stad som känns som så många andra stora städer, levande och inbjudande i sin typiska cityanda. Men den sprider också en förnimmelse av ett lugn. Vackra byggnader, historisk atmosfär och kulturellt betonad då den är en musik och teater stad. Denna ort är en så kallad musikvänlig stad vilket innebär att utbudet av musikarrangemang är brett. Och bor man på Hotel Slavia nära musikakademin Janáčkova, så hör man ofta studenterna öva på sina instrument och musikstycken dagligen. Sommartid blomstrar Brno lite extra mycket, då alla uteserveringar slår ut i blom och gör staden mer levande. Många sevärdheter samt shoppingsstråk, museer och parker finns nära till fots.

Brno är också en industriort. Med tillverkningsföretag som är verksamma inom områden som maskin-, textil och kemisk industri. Denna stad är såäven ett centrum för bland annat handel, informationsteknologi, vetenskap och forskning. Brno har ett befolkningsmängd på nästan 400 000 invånare. Av dessa är 86 000 studenter, vilket innebär att Brno därtill är en studentstad med 14 universitet. Här finns det fler bryggerier i och i närheten av Brno, ett av dessa är Pivovar Starobrno som ni säkerligen känner till. Staden är också ett centrum för lagsport och anordnar Tjeckiens MotoGP varje år.

SÖK & BOKA HOTELL I BRNO

Sevärdheter

Som ni redan blivit upplysta om så är Brno en kulturstad. Här finns det ett brett utbud av arrangemang och utställningar. De flesta kan hitta något av intresse att fördriva tiden med. Brno är inte den som snålar med aktiviteter och sevärdheter. Och vill man till exempel bara finna lugnet i det gröna så finns Lužánky-parken som en skön oas mitt i centrum.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Hrad Špilberk
Tunnellabyrinten
10-Z Bunker

Hrad Špilberk

Hrad Špilberk i Brno

Hrad Špilberk (Slottet Spielberg) på berget med samma namn.

I över 700 hundra år har slottet och fästningen Špilberk vilat som en trygg punkt ovanför Brnos gamla stadskärna. Här har en rad olika tjeckiska härskare varit bosatta från mitten av 1200-talet då slottet grundades av kungligheterna Přemyslid. Men slottet har inte bara varit en bostad utan också ett fängelse och en befästningen under olika tidsskeenden. När svensken kom hit under trettioåriga kriget, hade Špilberk en beskyddande och viktig roll för att rädda Brno från de svenska trupperna. Idag används slottet för utställningar och olika arrangemang. Här finns också uteserveringar och en vacker utsikt att upptäcka. Parken är fin att promenera i, även om den på vägen upp är något ansträngande för den som inte är van vid branta stråk.

Koordinater: 49.194324, 16.599647

Hrad Špilberk i Brno Hrad Špilberk i Brno

Uteserveringen vid Hrad Špilberk med fantastisk utsikt över staden.

Tunnellabyrinten under Zelný-torget

Tunnellabyrinten under Zelný-torget

Tunnellabyrinten under Zelný-torget

Under Zelný-torget i centrala Brno finns det en underjordisk labyrint. Labyrinten består av olika medeltida källarutrymmen. Dessa användes för att förvara det som skulle säljas på marknaden ovanför. Exempelvis kött, öl och vin samt grönsaker. Och underkrigsår fungerade labyrinten ett perfekt gömställe. Sedan våren 2011 har den varit ett museum där man blir guidad i grupp genom labyrintens alla tunnlar och rum. Två år tidigare, det vill säga under 2009 genomgick dessa underjodiska rum och korridorer en totalrenovering och på så sätt tillkom labyrinten. De guidade turerna görs på tjeckiska. Men som utländsk turist finns det ljudguidenheter som man bär med sig och som man kan lyssna på under guidningen.

Koordinater: 49.192874, 16.609461

Tunnellabyrinten under Zelný-torget

Tunnellabyrinten under Zelný-torget

Kärnvapenskyddsrummet 10-Z Bunker

Tunnellabyrinten under Zelný-torget

Ingången till 10-Z Bunker från gatan Husova

I centrala Brno, insprängt i berget Špilberk, ligger ett stort skyddsrum vars syfte var att skydda stadens och regionens politiska ledning i händelse av ett kärnvapenkrig mellan Warszawapakten och NATO. Skyddsrummet började byggas redan under den Nazitysklands ockupation då staden hette Brünn. Skyddsrummet skulle erbjuda skydd mot de allierades bombanfall mot staden. Efter kriget fungerade det en kortare tid som vinkällare för ett vintillverkande företag i staden. När kommunisterna slutligen tagit makten i Tjeckoslovakien såg de ett bättre ändamål för skyddsrummet än som vinkällare åt ett privat företag.

Skyddsrummet byggdes ut och utrustades med allt som behövdes för att stå emot en kärnvapenexplotion och den efterförlajnde radioaktiva strålningen. Det stod färdigt som kärnvapenskyddsrum 1959.

År 2016 öppnades skyddsrummet som ett museum med inredning och föremål från kommunisttiden då det var i full drift. Man kan både få guidade turer eller vandra runt på egen hand. Det är öppet tisdag-söndag 11:30-18:15.

Koordinater: 49.194000, 16.604429

Tunnellabyrinten under Zelný-torget

Biblioteket med kommunistisk litteratur

Tunnellabyrinten under Zelný-torget

Cafe och bar

Tunnellabyrinten under Zelný-torget

Kontrollrummet

Väder och klimat

BRATISLAVA VÄDER

Klimatet i Brno är kontinentalt. Vintrarna är kalla med medeltemperatur omkring noll grader och mestadels mulet. Det är inte ovanligt med snö från mitten av november till sent i mars. Sommaren innebär oftast mycket solsken och medeltemperaturer på 24 grader dagtid. Nätterna kan vara ganska kalla även på sommaren.

Kollektivtrafik och transporter

Spårvagn i Brno

Att ta sig fram till fots kan vara ganska tröttsamt efter ett par timmar. Då är det bra att det finns kollektivtrafik att resa med. Spårvagnar, bussar och trådbussar - det är vad den allmänna transportsystemet IDS JMK i Brno består av. Bussarna går 24 timmar om dygnet och nattetid finns det specifika busslinjer som går varje hel och halvtimme beroende på linjen. Även spårvagnar går nattetid. Bussar och spårvagnar går ungefär var 10:e minut under vardagarna. Samt under helgerna kan intervallerna vara var 10-30:e minut. Det går alltid att köpa färdbevis på bussar och spårvagnar, men de brukar vara något dyrare än de man köper i automater och i kiosker. Det går också att ladda ner en appen DPMBinfo för mer information om hur man köper biljetter m.m.

Utöver kollektivtrafiken så finns det gott om taxibilar och uthyrning av cyklar. Det är inte alltid benen och fötterna mäktar med långa stadsvandringar.

Bilder från Brno

Centrala Brno Centrala Brno

Bila till Brno

Karta bila till Brno

Att bila till Brno innebär en resa på 131 mil mätt från Jönköping. Snabbaste vägen är att antingen ta färjan Helsingborg-Helsingör eller välja Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn, för att därefter ta färjan Gedser-Rostock.

Väl framme i Tyskland kommer du direkt på motorväg A19 förtsätter på den söderut i 12 mil tills den går ihop med A24 mot Berlin. Förbi Berlin är det närmast att köra den centrala vägen via A111, A100 och A113. Om du däremot passerar Berlin vid rusningstid (07:00-09:00 och 16:00-18:00) kan det vara lämpligare att köra den västliga delen av Berliner Ring (A10) som innebär att du rundar Potsdam och undviker pendlartrafiken i de mer centrala delarna av Berlin. Efter att du passerat Berlin fortsätter du på A13 mot Dresden, följt av A17 som tar dig till den tysk-tjeckiska gränsen.

I Tjeckien följer du A8 till Prag. Förbi Prag saknas det en bra ringled vilket innebär att man får byta motorväg några gånger. När du passerat Prag fortsätter du på motorvägen A1 som tar dig den resterande sträckan till Brno.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.