Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Paris

GÅ TILL » Hotell Sevärdheter Bilder Transport Bila Parkera Utsikt från Eiffeltornet mot finansdistriktet La Defense

Utsikt från Eiffeltornet mot finansdistriktet La Defense. I förgrunden parken Marsfältet (Champ de Mars)

PARIS VÄDER

I Frankrike invid floden Seine finner man multikulturella modemetropolen Paris med sina landmärken Eiffeltornet, Triumpfbågen och Notre-Dame som är några av stadens främsta representanter i byggnadsverk. Huvudstaden tillkom under det Romerska riket och då under namnet Lutetia. Romarna höll Paris i sitt grepp i 300 år och sen dök fornnordiska sjökrigare upp här under medeltiden. Därefter följde flera historiska händelser såsom hundraårskriget som bestod av flera krig mot England under den sena medeltiden och 336 år efter detta skedde stormningen av Bastiljen som var inledningen på den franska revolutionen som pågick under 1789 till 1799. Den 10 maj 1940 invaderade tyskarna Frankrike under andra världskriget, något som kom att kallas för Slaget om Frankrike. Paris blev ockuperat den 14 juni och dom tyska soldaterna marscherade förbi Triumpfbågen vid Place Charles de Gaulle. Slaget om Frankrike pågick i 46 dagar.

Den här staden karaktäriseras av dess magnifika pärlband av sevärdheter, sina pittoreska stadsdelar och konstnärskvarter, byggnadskonsten, Paris på vita duken, gastromonin, eleganta hotell, Metron och mycket annat därtill. I stadskärnan bor det cirka 2,2 miljoner invånare och i förorterna cirka 11 miljoner människor. Och hit kommer det över 30 miljoner turister varje år, vilket gör Paris till världens mest uppskattade resmål. Stadskärnan är indelad i tjugo arrondissement, det vill säga distrikt som tillsammans formar innerstaden likt ett spiralmönster av områden. Den franska huvudstaden har också en betydande politisk och teknologisk roll, samt ett centrum för forskning och utbildning med lärosäten som Collège de France, Institut Catholique, École de Louvre och många andra därtill. Paris är dessutom känd för sina sportevenemang. Främst för den prestigefyllda cykeltävlingen Tour de France med Paris som slutpunkt. Och på travbanan Hippodrome de Vincennes arrangeras årligen Grand Prix d’Amérique, världens största travlopp.

Välkommen till kindpuss-nationens huvudstad Paris - för att "Paris is always a good idea" Audrey Hepburn.

SÖK & BOKA HOTELL I PARIS

Tre centrala hotell i Paris

Paris är en enormt stor stad med otroligt många hotell. Här kan du hitta alltifrån de allra lyxigaste hotellen till enkla pensionat. Här nedan listar vi tre exempel på hotell i Paris, men du hittar ännu fler genom att klicka dig vidare på den blå knappen nedan.

Etoile Trocadero

Hotel Etoile Trocadero Paris

Beläget i västra delen av centrala Paris har du nära till bl.a. Eiffeltornet och Triumfbågen. Nackdelen är att rummen är små.

Timhotel Montmartre

Timhotel Montmartre Paris

Beläget i romantiska Montmartre i norra delen av Paris innerstad. Här har du nära till bl.a. Sacré-Cœur och Montmartre-museet.

Hôtel Bastille

Hôtel Bastille Paris

Beläget i östra innerstaden med närhet till bl.a. Notre Dame, botaniska trädgården och Le Café des Chats som vi skriver om nedan.

Sevärdheter

Dramakomedin "2 dagar i Paris" är en fransk-tyskfilm från 2007. Men det skulle också kunna vara en titel på din resdokumentation över en helg i Paris. Vem vet? Beskriva stadens sevärdheter utifrån dina ögon sett. Och vad finns här att se och uppleva? Mycket! Grandiosa katedraler, imponerande konstmuseer, grönområden, avenynerna, boulevarderna, nöjen och nattliv. Turistattraktionerna är många och miljontals besökare kommer hit årligen.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Montmartre
Bois de Vincennes
Le Café des Chats

Montmartre

I norra Paris, i det 18:e arrondissementet finner man stadsdelen Montmartre belägen på en hög kulle. Montmartre som med sin bohemiska atmosfär drar till sig både tillfälliga besökare och parisare med sevärdheter som romerska-katolska basilikan Sacré-Cœur, torget Place du Tertre där konstnärer målar och säljer sina verk, teatern/nattklubben Moulin Rouge på Boulevard de Clichy och kabarékrogen Lapin Agile. Montmartre har sedan 1800-talet varit ett slags artistiskt tillhåll för diverse bildkonstnärer, musiker och författare. Här har konstnärs-celebriteter som Salvador Dalí, Berthe Morisot och Claude Monet verkat.

En annan anmärkningsvärd Montmartre-figur är den franske kompositören Erik Satie, som under sina första Parisår tjänade sitt levebröd som cafépianist. Och på tal om caféer, i Montmartre finns det pittorska caféhak och kulinariska restuaranger med mysiga uteserveringar längs med kullerstenslagda promenadstråk. Här finner man också vackra byggnader att titta på, souveniraffärer att handla i och spännande människor att studera. För Montmartre är en turistmagnet, här är man sällan ensam.

Koordinater: 48.886190, 2.342756

Utsikt från Montmartre

Utsikt från Montmartre.

Utsikt från Montmartre

Utsikt från Montmartre.

Bois de Vincennes

Öster om Paris ligger Bois de Vincennes (Vincennesskogen), som är med sina 995 hektar en av stadens mest sevärda grönområden. Den ligger i utkanten av 12:e arrondissementet och är den nästa största parken före Bois de Boulogne (Boulogneskogen). Bois de Vincennes var ett verk av Napoleon III och skapades mellan åren 1855-1866. En av Vincennesskogens mest anmärkningsvärda rariteter är Château de Vincennes med anor från medeltiden, en arkitektonisk symbol för den franska monarkin. Slottet är öppet för visning mellan maj och september, och har historiskt sett varit en jaktstuga, ett säte för kungligheter, en fästning samt ett statligt fängelse.

Bois de Vincennes är berikad med fyra konstgjorda sjöar, varpå man kan ta sig en roddtur om man så känner. Här finns det vandringsleder och cykelvägar. Hit kan man ta med sig en picknickkorg och bara koppla av på en filt fri från stadens hektiska centrum. I parken finns det också restauranger, ett zoo och en tropisk trädgård med tusentals växtarter samt mycket annat därtill. Bois de Vincennes är synnerligen en uppskattad oas både av lokalbefolkningen och turisterna.

Koordinater: 48.828050, 2.433011

Le Café des Chats

Le Café des Chats, betyder kattcaféet - och ja det är precis vad det är. Le Café des Chats är ett hem för katter samtidigt som det är ett café/en restaurang för oss människor. När man kommer dit så blir man välbemött av serveringspersonalen och här har man möjlighet att njuta av mat och kattsällskap. Men som besökare på restaurangen är man alltså gäst hemma hos katterna. Vilket då betyder att det finns regler att följa. Här gäller det att man respekterar katternas revir, deras känslor och behov. Som gäst går det bra att bara slå sig ner och i lugn och ro, men rör inte katterna om dom själva inte vill det och mata dom inte. Ibland hoppar dom upp i knät och vill bli kelade, och då är det på katternas intiativ och då går det bra. Och dessa pälsvänner gillar människor såklart, och de gillar att vara flera katter tillsammans - annars så hade det inte fungerat. Katterna är hittekatter och de är steriliserade och vaccineras regelbundet. På Le Café des Chats kan avnjuta snacks, brunch, lunch och middagar. Restuarangen städas regelbundet, och vid ingången finns det hydroalkoholgel tillgängligt för gästerna. Café des chats ligger på 9 rue Sedaine, Paris 11. Och finns i närheten av tunnelbanestationerna Breguet-Sabin eller Bastille.

Koordinater: 48.855823, 2.371859

Bilder från Paris

Floden Seine i centrala Paris

Floden Seine i centrala Paris.

Utsikt från Eiffeltornet

Utsikt från Eiffeltornet.

Utsikt från Eiffeltornet

Utsikt från Eiffeltornet.

Paris

Eiffeltornet från Palais de Chaillot

Kollektivtrafik och transporter

I Paris finns det goda möjligheter att ta sig runt med kollektivtrafik i form av tunnelbana, pendeltåg, spårvagnar, 64 busslinjer som går dagtid samt nattbussen Noctilien med sina 47 linjer. Därtill finns det flera företag som sysslar med cykeluthyrning, bedriver taxibolag samt en bergbana i stadsdelen Montmartre där RATP ansvarar för dess drift.

Kollektivtrafik i Paris

Tunnelbanestationen Temple i Paris

Le chemin de fer métropolitain - Paris tunnelbana

Ett av metropolens mest populära och omtalade transportmedel i Paris är givetvis Le métro, stadens tunnelbana. Detta är ett av de smidigaste, förmånligaste och skyndsammaste sätten av sig runt inne i storstaden. Den började byggas runt 1900, och är ett av de största tunnelbanenäten i Europa. Metron i Paris har 16 tunnebanelinjer och har drygt 300 tunnebanestationer och drivs av Paris lokaltrafikbolag RATP. Metron är i trafik alla dagar i veckan. Se RATP's hemsida för ytterligare information.

Réseau Express Régional (RER) - Paris pendeltåg

Pendeltågtrafiken är ett snabbare sätt att färdas på än att resa via metrons tunnelbanesystem, men fungerar nästan som trafiken med metron och med anslutande stationer. RER's tågnät omfattas av 5 linjer med drygt 257 hållplatser varav 33 utav dessa stationer finns i Paris city. Pendeltågen är i trafik likt metron varje dag och sköts av RATP samt järnvägsbolaget SNCF. För vidare orientering kring biljettpriser och tidtabeller etc. kolla RATP's webbsida.

Tramway d'Île-de-France - Paris spårvagnar

Spårvagnstrafiken består av 10 linjer och den sker runtikring Paris förorter med flera anknytande tunnelbanestationer. Även spårvagnstrafiken drivs av RATP.

Bila till Paris

Bila till Paris

Den snabbaste och kortaste vägen att bila till Paris är att köra genom Danmark och ta färjan mellan Rödby och Puttgarden till Tyskland. Därefter kör du mot Hamburg, och sedan vidare mot Bremen och Köln.

Från Köln är det bara några mil till den Belgiska gränsen där du kör mot förbi Aachen och Liège. När du kommer till Frankrike ska du hamna på motorvägen A2 och därefter A1 vidare till Paris.

Det totala avståndet mellan Helsingborg och Paris är 127 mil och du passerar fyra länder mellan Sverige och Frankrike. Hela sträckan är fri från motorvägsavgifter, däremot tillkommer kostnader för färja eller bro mellan Sverige och Danmark.

Ett alternativ är att fortsätta på A7 söderut från Hamburg. Vid Hannover kör du västerut mot Dortmund för att sedan passera Bochum och Duisburg på motorväg A40 mot den belgiska gränsen.

Köra och parkera i Paris

Trafiktempot i Paris är mycket hetsigt och fransmännen verkar hellre dö i ett bilvrak än att släppa på gasen och komma fram några minuter senare. Ha koll på vågade filbyten och försök till varje pris att undvika "cirkulationsplatsen" vid Triumfbågen. "Cirkulationsplatsen" är åttafilig och saknar vägmarkering för de olika filerna.

Notera även att det inte är en cirkulationsplats i svensk bemärkelse. Här saknas vägmärket för cirkulationsplats vilket gör att det är högerregeln som gäller. Därav den klump av bilar som stannar mitt i "cirkulationsplatsen" i videon nedan. De som ska in i rondellen kommer från höger och har därför företräde. Var uppmärksam på detta vid alla korsningar som liknar cirkulationplatser, de är mycket vanliga i Frankrike.

I parkeringshusen ligger normaltaxan på >25€/dygn. Parkerar man istället utanför Boulevard Périphérique (ringmotorvägen) och ta sig in till centrum via Metron kommer man billigare undan samtidigt som man slipper köra i den ganska hetsiga trafiken.

1. Parking Paris 19 234 rue de Crimée (ard.19) 15€/ dygn.
2. Vincipark Place Emile Cresp 92120 Montrouge (ard.14) 13€/ dygn.
3. Vincipark 80 Boulevard Jean Jaurès 92110 Clichy-la-Garenne 11€/ dygn.

Är vägkanten gulstreckad betyder detta parkeringsförbud, även om parisborna kan ge bild av att detta är vanlig boendeparkering. I Paris gäller 24h-regeln, undantaget parkeringshus. För resten av landet gäller generellt 7 dagar, men lokala avvikelser finns.

Under augusti månad blir det lite lugnare i staden då många fransoser lämnar Paris för att semestra i landets kustregioner. Under denna tid är det betydligt lättare att hitta gratis parkeringsmöjligheter.

Om framrutan förskönats med en parkeringsbot så kan man bege sig till en tobaksaffär och köpa ett speciellt frimärke för den summan som framgår på boten. Klistra sedan märket på boten och lägg den i närmaste postlåda.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.