Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Wien

GÅ TILL » Sevärdheter Väder Transport Bilder Hästdroskor i Wien

Hästdroskor är ett vanligt inslag i trafiken i centrala Wien.

Den glansfulla kulturmetropolen Wien med anor från den yngre stenåldern och romartiden är Österrikes huvudstad. Namnet Wien dyker upp i stadens historia år 1030 och blev under Babenbergättens dynasti residensstad år 1156. Här flödar Europas näst största flod Donau fram inpå staden och Wien är beläget invid Alpernas östra kant. Stadens arkitektoniska beklädnad är både historisk och modern. Byggnadskonsten i Wiens centrala delar karaktäriseras och präglas bland annat av renässansfasader, barockmonument, rokokobyggnader och medeltida arkitektonik. Och utanför stadskärnan finner man mer nutida höghusbyggnationer.

Wien associeras ofta med historiska personer som till exempelvis tonsättaren Mozart, konstnären Gustav Klimt och Sigmund Freud psykoanalysens fader. Här föddes också fysikern Lise Meitner år 1878, vars upptäckt kring nukleär fission blev vida känd - något som Lise borde tilldelats Nobelpriset för, men som istället gick till en kollega.

Wien är även välkänd för de wienska bakverken och tårtorna, wienerschnitzeln, Spanska ridskolan, teatrarna, museerna, operorna, wienervalsen samt stadens pampiga slott och dess parker och trädgårdar. Här lever 1,8 miljoner människor och här har flera internationella organisationer sitt säte. Men Wien har inte haft det lätt historisk sett, den har drabbats av perioder av oroligheter, maktskiften och stridigheter under olika tidskeden. Första världskriget satte ett avtryck på Österrike och ett inbördeskrig bröt ut, och därefter följde bombningar av Wien under andra världskriget. Men trots sina nederlag, så stoltserar huvudstaden idag i sitt alldeles egna wienska skimmer.

SÖK & BOKA HOTELL I WIEN

Sevärdheter i Wien

Det här är en stad tät på sevärdheter och aktiviteter. Så pass rik på dem, att man nästan har svårt att fokusera på vad som är viktigast eller mest intressant. Wien har exempelvis mer än 100 museer och Wien är världens musikhuvudstad med flera scener och utbudet är stort på musikarrangemang. I staden finns det dessutom 2 000 parker. Förhoppningsvis kan våra tips vara till er hjälp.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Schönbrunn
Leopold Museum
Innere stadt

Schönbrunn

Ett av Wiens mest populära turistattraktioner är det pampiga barockslottet Schönbrunn. Området kring Schönbrunn har genomgått en stor förvandling historiskt sett. Från att vara en liten by med ett vinodlingsområde till att bli en grandios byggnad med en väldig park med vackra monument. Schönbrunn fick sitt namn då kejsare Mattias 1619 fann en källålder vid platsen. Och här har flera regenter levt sedan lång tid tillbaka. De främsta slottsmonarkerna som man förknippar Schönbrunn med är kejsarinnan Maria Theresa och kejsar Franz Joseph samt härskarinnan Elisabeth. Slottsparken har flera sevärdheter. Här finns världens äldsta djurpark, och på kullen mittemot slottet den praktfulla terassen och utkiksplatsen Gloriette som bjuder på fantastiska vyer som sträcker sig långt. Däruöver så finns här romerska ruiner, springbrunnen, statyerna, vackra planteringar och sköna promenadstråk samt ett orangeri. Stora delar av parken har frientré och det finns gott om parkeringsmöjligheter i närheten av slottet samt försäljning av souvenirer och caféer med mera. För mer information om öppettider etc. se deras hemsida.

Koordinater: 48.184797, 16.312220

Schönbrunn i Wien

Framsidan och huvudingången till Schönbrunn.

Schönsbrunns slottspark

Schönsbrunns slottspark.

Leopoldmuseum

I stadsdelen Neubau i Wien finner man Leopoldmuseum som är en del av kulturcentret MuseumsQuartier. Detta center invigdes 2001, och består bland annat av flera konsthallar, teatrar, caféhak och nöjeslokaler. Leopoldmuseum omfattar över 5 000 verk, som konstsamlaren Rudolf Leopold samt hans hustru Elisabeth - sålde till den österrikiska staten 1994. Här kan man få beskåda världens viktigaste och största samling av den expressionistiska bildkonstnären Egon Schieles verk. Exempelvis "Självporträtt med physalis" och "Porträtt av Wally Neuzil" två av hans mest framstående konstnärliga alster. Egon Schiele som tillsammans med Gustav Klimt är en av Wiens mest betydande konstnärer. Också några av Klimts verk finns att se på museet samt många andra skapelser av andra konstnärer.

Koordinater: 48.202598, 16.359086

Leopold Museum Wien

Leopoldmuseum i MuseumsQuartier.

Innere Stadt

I Innere Stadt, som är Wiens centrum, kan man promenera på kullerstensgator, strosa kring de pittoreska torgen och titta på märkvärdiga byggnader och shoppa i de eleganta butikerna. Här förnimmer man stadens historiska anda. Därmed är innerstaden en magnetisk plats för diverse fritidsresande. Det beror inte bara på de spektakulära sevärdheterna som den mäktiga gotiska katedralen Stefansdomen, pampiga Staatsoper (stadsoperan) och vackra slottet Hofburg. I Innere Stadt finns klassiska wienerkaféer och traditionella restauranger med wiensk mat. Ett av de mysigaste sätten att utforska stadsdelen på är att ta sig en åktur med häst och vagn, vilket lockar många turister. Man finner droskorna bland annat i närheten av betydelsefulla sevärdheter och kring centrala torg.

Koordinater: 48.208064, 16.372973

Väder och klimat

WIEN VÄDER

Wien har ett oceaniskt klimat som gränsar till ett fuktigt subtropiskt klimat. Staden har relativt varma somrar med genomsnittliga höga temperaturer mellan 21 och 27°C, med med värmerekord över 38°C och ett köldrekord (sommartid) på cirka 7°C. Vintrarna är relativt torra och mycket kalla med genomsnittliga temperaturer omkring nollan. Våren är växlande och hösten är vanligtvis kall, med snöfall redan i november. Nederbörd är i allmänhet måttlig under hela året, med en genomsnittlig nivå på 550 mm årligen, med betydande lokala variationer är Wienerwald i väst den blötaste delen (700 till 800 mm årligen) och slätterna i öst är den torra delen (500 till 550 mm årligen). Snö under vintern är vanligt, även om det är sällsynt jämfört med västra och södra delarn av Österrike.

Kollektivtrafik och transporter

Spårvagn i Wien

Wien är en promenadvänlig stad, men ibland tar det på krafterna att ta sig till fots varthän man ska, så även i de bästa skorna. Då ska man veta med sig att Wien har flera bra transportmedel i och runtikring staden.

Wiens kollektivtrafikbolag Wiener Linien ansvarar förbindelser med tunnelbanan samt spårvagns- och busslinjerna.

Tunnelbana (U-bahn)

Wiens tunnelbana U-Bahn (Untergrundbahn) består av 5 linjer och är ett av stadens smidigaste transportmedel då tunnebanenätet sammanlänkar Wiens alla stadsdelar. Tunnelbanetrafiken är igång från 05:00 till 01:00 varje vardag, och under helgerna är U-bahn trafiken i aktivitet dygnet runt.

Spårvagn (Straßenbahn)

Wiener Straßenbahn - den wienska spårvagnstrafiken är också ett populärt färdmedel. Det finns 29 spårvagnslinjer och varje linje skyltar tydligt sin slutstation. Därutöver finns det ett spårvagnsnät som kallas för Ring Tram (gula vagnar), som bedriver sightseeing-turer och tar turister till några av stadens mest uppskattade sevärdheter. Särkilda biljetter gäller för Ring Tram trafiken, och dessa går att köpa ombord.

Buss

Stadsbusstrafiken i Wiens citykärna namnges med en siffra och en bokstav (A eller B). Dessa bussar är det enda kollektivafärdmedlet i innerstan och är skapade att kunna röra sig obehindrat längs med de smala gatorna. Därutöver har Wien andra busslinjer som trafikerar stora delar av staden. Och det finns även särskilda nattbussar när övrig kollektivtrafik har slutat att gå.

För mer information om kolletivtrafiken besök Wiener Liniens hemsida. Utöver kollektiva färdmedel så finns det gott om taxibolag, hyrcykelsystem och hästdragna droskor (så kallade fiaker).

Bilder från Wien

Wien Kafé i Wien

Ett av Wiens alla kaféer, självklart serveras här apfelstrudel.

Stephansdomen i Wien

Stephansdomen i Wien.

Hästdroska i centrala Wien

Hästdroska i centrala Wien.

Wiens filmfestival 2014

Utomhusbiograf under Wiens filmfestival 2014.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.