Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Kassel

GÅ TILL » Hotell Sevärdheter Historia Kassel
KASSEL VÄDER

Mitt i hjärtat av Tyskland finner vi den kulturella delstaten Hessen som har något att erbjuda för alla, här ligger Kassel – en stad rik på vetenskap, litteratur, historia och konst. Mångfaldiga sevärdheter gör staden attraktiv för turister, men hit söker sig också studenter från världens alla hörn.

Kassel är en unik universitetsstad. Dess campus är ett av landets mest lockande universitetsområden och förser studenterna med flertalet tilldragande caféer och vandrarhem. Vetenskapen står i centrum här, flertalet utbildningar finns och man sätter fokus på forskning inom främst miljö, konst och teknikämnen. Universitet har varit verksamt sedan 1970.

I och runt kring Kassel lever ungefär 195 000 invånare. Att bo och arbeta här är också till en fördel då Kassel finns i den regionen som är känd för sina högpresterande små och medelstora industrier. Här finns det innovativa företag som är bland världens bästa utvecklare av ny miljöteknik.

Kassel är därpå känd som en grön stad, men kanske främst för de magnifika oaserna - såsom Wilhelmshöhe palatset och dess enastående natur som utgör Europas största bergspark. Wilhelmshöhe är ett område som tog hundrafemtio år att bygga. Denna vackra park har över tvåhundra olika trädsorter och en mängd konstgjorda vattenfall. Hit kommer det tusentals med turister varje år för att uppleva denna historiska trädgård med anor från barocken.

Kassel totalförstördes nästan under andra världskriget, så att finna historiska monument och byggnader här är fantastiskt inte bara på grund av beundran för dess skönhet – utan också av händelse att de fick kvarbli. Likväl har de delar av staden som raserades under kriget, rekonstruerats i 1950-tals arkitektur. Därav så saknar Kassels inre stadskärna en forntida touch, när den huvudsakligen är utformat i modernare byggnadskonst. Och på tal om detta, så är Kassel en av de ledande konstplatserna i Europa. Här finns det en betydande internationell utställning som återkommer var femte år och konstskatter som inbjuder till reflektion. Staden är därtill en av de äldsta etablerade teaterstäderna i Tyskland, med en scen som tillkommit redan på 1600-talet. Ur ett kulturellt, historiskt perspektiv så bjuder Kassel på ett intressant utbud av museum och sevärdheter. Exempelvis Jacob och Wilhelm Grimms museum, mer kända som bröderna Grimm – språkforskarna som bland annat bearbetade folksagor såsom Askungen, Rödluvan, Hans och Greta, Törnrosa och Snövit.

Kassel är tillika attraktiv då den ligger invid floden Fulda som är Hessens längsta vattenflöde. Att förflytta sig mellan turistattraktionerna behöver inte vara särskilt besvärligt. Många cyklar och går, men den främsta kommunikationen är att färdas med spårvagn i Kassel.

SÖK & BOKA HOTELL I KASSEL

Tre centrala hotell i Kassel

Kassel är en stad som kan förse turisterna med flertalet olika boenden. Från pensionat, motell och vandrarhem till vanliga hotell. Här nedan finns det förslag på boende. Men dessa fem är bara en liten bråkdel av alla möjliga sätt att bo och vistas i Kassel under sin semester.

Hotel Novostars

Hotel Novostars Kassel

Lite enklare standard men dock ett bra, bekvämt boende, då finns Hotel Novostars med gångavstånd både centrum. Hotellet är tvåstjärnigt som erbjuder allergivänliga, rökfria rum. Närhet till spårvagnshållplats gör att man enkelt kan ta sig till stadens olika sevärdheter.

Hotel Roter Kater

Hotel Roter Kater Kassel

Vill man slippa statspulsen så kan man bo på Hotel Roter Kater som ligger beläget invid Fulda. Hotellet är försett med bland annat familjerum, solterass, gratis internet och cyklar som man kostnadsfritt kan låna. Roter Kater erbjuder även fri parkering och husdjur accepteras.

Kurfürst Wilhelm I

Hotel Kurfürst Wilhelm I Kassel

Detta hotell ligger i centrala Kassel och är såväl ett fyrstjärnigt, modernt hotell som erbjuder sina gäster gratisbiljetter till all kollektivtrafik under hotellvistelsen. Därtill är det fri minibar på rummen. Man har även nära till flera museer och den välkända bergsparken.

Sevärdheter

Kassel är en stad full av sevärdheter. Här följer informtion om några väl utvalda utflyktsmål.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Documenta
Wilhelmshöhe
Bröderna Grimm-museet

Documenta

Documenta i Kassel

Vart femte år visar världskända konstnärer sina verk i hela staden en utställning som varar i 100 dagar och lockar hundratusentals besökare över hela världen. Denna kallas för Documenta, och är en av de viktigaste moderna och samtida konstutställningar som skapar alltifrån glädje till provokation och protester. Documenta grundaren Arnold Bode (1900-1977), var en tysk arkitekt, målare, formgivare och museikurator. När nazisterna kom till makten upphörde han att verka – och efter andra världskriget tillkom Documenta utställningarna som en motreaktion. Än idag opponerar sig konstnärer. En är Philipp Ruch som ställer sig kritisk till Kassels egna vapenproduktion. I en artikel till The Art Newspaper säger han: "Kassel blev tungt bombat under andra världskriget på grund av dess vapenproduktion. Idag har företaget Krauss-Maffei Wegmann (KMW), som har sina rötter och viss produktion i Kassel, planerat att exportera stridsvagn till Saudiarabien. Vi kan inte tolerera det".

Några av de tidigare Documenta-utställningar har blivit permanenta funktioner i Kassel, främst de 7000 ekar av den tyska konstnären Joseph Beuys, av vilka den första planterades på Documenta 7 år 1982. När man promenerar genom Kassel kan du känna igen träden, eftersom de har basalt block placerade bredvid stammen.

Dörrarna till den första Documenta utställning öppnades 1955 i Kassel. Därtill har tillkommit en konsthall – som byggdes speciellt för documenta 9 år 1992. Denna mångsidiga byggnad erbjuder en utställningsyta på totalt 1400 kvadratmeter, med ytterligare 700 kvadratmeter extra användbart utrymme. Designad av arkitekterna Jourdan och Müller. Documenta-Halle har använts till ett antal utställningar, seminarier och konferenser under åren mellan Documenta utställningar.

Koordinater: 51.312084, 9.498567

Wilhelmshöhe slott och park

Kassel Wilhelmshöhe

Lantgreve Karl I av Hessen-Kassel reste till Italien och fann där inspiration till den romantiska Wilhlemshöhe oasen. När han lade ögonen på monumentala statyn av Herkules i Rom, blev han förälskad i den italienska konsten och arkitekturen och beslöt sig därmed för att det skulle bli en verklighet i Kassel. Arbetet påbörjades av den italienske arkitekten Giovanni Francesco Guerniero under början av 1700-talet, därefter har parken vuxit och förändrats från fransk barockstil till en engelskträdgård. Kända byggnadsverk i parken är de konstgjorda ruinerna såsom Löwenburg, och den romerska akvedukten. Men vattenområdena som vattenfallet och den stora fontänen är populära rariteter, som under sommartid bjuder på festligt vattenspel den första lördagen i månaden.

I slottet finner man i den centrala delen ett museum med en fin samling av målningar av gamla mästare.

Koordinater: 51.314918, 9.416383

Wilhelmshöhe Kassel Wilhelmshöhe Kassel Wilhelmshöhe Kassel

Bröderna Grimms museum

Bröderna Grimm-museet i Kassel grundades åt 1959. Detta museum är tillägnat språkforskarna Jacob och Wilhelm Grimm, som tillbringade större delen av sitt liv i Kassel. Det har handskrivna poster och manuskript av deras verk liksom minnessaker från gården i Grimm familjen och deras ättlingar. Museet erbjuder turer, anpassade till varje åldersgrupp. Fokus ligger på den permanenta utställningen av huset, som handlar om brödernas liv och verk. Turerna tar mellan 30-60 minuter beroende på vilken åldersgrupp besökarna tillhör. För mer information vänligen besök museets hemsida: www.grimms.de

Koordinater: 51.309912, 9.493897

Historia

De första skriftliga bevisen för Kassels existens är dokument från år 913. Staden har därmed en tusenårig historia, platsen kallades då för Chassalla.

När lantgreven Henrik I av Hessen valde Kassel som sin residensstad år 1227, växte den inte bara ekonomiskt utan med tiden också till ytan tack vare hans efterföljare. Det gamla Kassel bestod av tre stadsdelar, en som omgav staden med en mäktigt mur.

I slutet av 1600-talet tillkom det ytterligare stadsdelar, en där franska kalvinister fick bosätta sig under det franska religionskriget. Dessa kallades för hugenotter, och de förföljdes av den franska staten och katolska kyrkan. Två miljoner kalvinister fick fly Frankrike, och tack vare lantgreve Karl I av Hessen-Kassel – kunde vissa undkomma döden genom att få fristad i Kassels Ober-Neustadt. Under den sistnämnda grevens makt i Kassel, så tillkom även ett slott vid Friedrichsplatz, ett orangerie i den väldiga Karslaueparken intill Fulda floden, oktagonen i bergsparken Wilhemshöhe. På 1700-talet uppstod även ett slott i parken Wilhemshöhe samt riddarborgen Löwenburg. Med tiden växte Kassel och allt fler vackra byggnader tillkom runt i kring.

Från mitten på 1500-talet fram till början på 1800-talet var Kassel residentsstad under Hessen-Kassels dynasti. Dock inte under napoleonkrigen då Hessen-Kassel erövrades av fransmännen. Därav så tillhörde området kungariket Westfalen under åren 1807-1813, men återfick sedan självständighet under samme furste som tidigare.

Med tiden utvecklades Kassel till att bli en industristad. Här fick bland annat ett tyskt verkstadsföretag sitt säte, som från början inrättades som ett gjuteri men växte till att bli en maskinfabrik. Med tiden utvecklades idéerna och fabrikens verksamhet utvidgades då avsättningsmarknaden också utökades.

Ni kanske känner till världsfirman Henschel & Sohn? De är främst kända för sina lokomotiv och verktygsmaskiner, hydrauliska anläggningar, valsverk, järnvägsbroar m.m. Som på sin tid var den största loktillverkaren i Europa.

Under andra världskriget bombades Kassel. Den 22 oktober år 1943 är den dystraste dagen i stadens historia. Den dagen dog närmare 10 000 Kassel-bor i eldflammorna och hela den gamla stan samt andra historiska byggnader och platser i den inre delen av staden, gick i spillror. Och både tidigare och senare flygräder orsakade ytterligare förstörelse.Så vid slutet av kriget hade 70% av alla stadens bostadshus och 65% av de industriområden förfarats.

Andra världskriget förde därmed Kassel till sin lägsta punkt, befolkningen har sedan dess vuxit med 120 000 personer. Ur allt det trasiga har ny arkitektur givit staden en mer nutida look, detta med önskan om att bryta med det förflutna. Därmed har Kassels Treppenstrasse tillkommit som ett shoppingstråk där man finner restauranger och caféer längs med trapporna. Mycket snygg gata med tidtypisk 1950-tals arkitektur.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.