Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Colmar

GÅ TILL » Sevärdheter Alsace Väder Bila Parkera Colmar

Colmar är en fransk stad belägen nära floden Rhen och gränsen till Tyskland. Staden anses vara huvudstad för det franska vindistriktet Alsace. Staden är berömd för sin välbevarade gamla stadskärna där man hittar många historiska byggnader. Colmar grundades på 800-talet och har genom historien bytt ägare flera gånger. De länder som gjort anspråk på staden och regionen är Frankrike och Tyskland. Senast staden var i tysk besittning var mellan åren 1871 och 1914 efter att Tyskland under järnkanslern Otto von Bismack tvingat till sig hela gränsregionen Elsass-Lothringen. Nu för tiden är Colmar ett populärt turistmål och en gränsstad som flitigt besöks av tyska turister.

SÖK & BOKA HOTELL I COLMAR

Sevärdheter i Colmar

Som vi tidigare nämnt är Colmar en gammal stad med en välbevarad historisk stadskärna. Detta innebär att det finns många historiska sevärdheter att ta del av i staden. Även vinproduktionen i staden och regionen är en verksamhet och sevärdhet som i sig lockar många besökare.

Sevärdheter i Colmar

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Château d'eau
Tullhuset

Château d'eau

Château d'eau är en park som omger det nymedeltida vattentornet från 1400-talet. I parken finns några av de äldsta träden i Colmar samt en 450 kvadratmeter stor rosenträdgård. Vattentornet användes för att reglera dricksvattentillgången i staden och kontrolleras sedan juli 1884 av det kommunala avloppsreningsverket. Vattentornet ritades av stadsarkitekt Jean-Baptiste-Victor Huen och byggdes av den schweiziska byggnadsingenjören Henri Grüner. Tornet som är i nygotisk stil uppfördes på en av de högst belägna platserna i Colmar. Tornet är 53 meter högt och kan lagra upp till 1,2 miljoner liter vatten. Sedan 1984 används det inte längre men förblir det äldsta vattentornet i Alsace-regionen.

48.071120, 7.352634

Gamla tullhuset (Ancienne Douane)

Colmars gamla tullhus är ett byggnad i gotisk- och renässansstil som sedan 1930 är byggnadsminnesmärkt av franska myndigheter. Det är också födelseplatsen för Jean Rapp (1771-1821) som var en fransk general under Franska revolutionskrigen och Napoleonkrigen under de franska revolutionskrigen och Napoleonkrigen. Idag inrymmer huset en restaurang, tillfälliga utställningar och markander.

Bilder från Colmar

Colmar Colmar Colmar

Lilla Venedig, Colmar

Vindistriktet Alsace

Alsace

Alsace är den enda plats i Frankrike där druvnamnet är i fokus när man beställer vin, d.v.s. inte den plats vinet kommer ifrån. Man säger med andra ord att man vill ha "en flaska Riesling". Druvor som ger namn och egenskaper åt Alsacevinerna är bl.a. Riesling, Gewurztraminer, Sylvaner, Pinot Gris, Muscat. Pinot Noir är den enda rödvinsdruva som används med gott resultat. Druvan ger här oftast lätta och fruktiga röda viner.

Det vackra landskapet i Alsace är väl värt ett besök. Bland vinfälten på Vogesernas böljande sluttningar ligger en rad pittoreska städer och byar. Städerna och byarna är otroligt välbevarade med sina kullerstensgator och korsvirkeshus från medeltiden.

Alsace är ett vindistrikt som passar bilresenären perfekt. Via småvägar kan man på egen hand åka mellan de många vinstäderna, eller så följer man den officiella vinvägen (Route des Vins) som löper genom hela Alsace från Marlenheim till Thann. Ett tips är att utgå från de centralt belägna byarna Riquewihr eller Ribeauvillé. Fördelen med dessa är att de är tillräckligt stora för att man där skall kunna spendera flera kvällar på restauranger och vinbarer.

Väder och klimat

COLMAR VÄDER

Colmar har ett soligt mikroklimat och är en av de regnfattigaste städerna i Frankrike, med en årlig nederbörd på bara 607 mm vilket gör den idealisk för Alsace-vin. Det torra klimatet beror på stadens läge bredvid bergen, vilka tvingar moln som kommer från väst att stiga. Det gör att molnen släpper ifrån sig den mesta nederbörden över den högre terrängen, vilket låter luften värmas upp och bli torr innan den når Colmar.

Bila till Colmar

Karta - Bila till Colmar

Mellan Jönköping och Colmar är det 143 mil och färjelinjerna Helsingborg-Helsingör och Rödby-Puttgarden innebär både den snabbaste och kortaste vägen. Genom Danmark tar de 20 milen på öarna Själland, Falster och Lolland cirka två timmar att köra såvida du inte hamnar mitt i rusningstrafiken genom Köpenhamn. I Tyskland tar du sikte på Lübeck och motorvägen A1. Först söder om Hamburg byter du motorväg till A7 mot Hannover och Kassel. Några mil söder om Kassel är det dags att röra sig i västlig riktning och svänga av mot Frankfurt. Därifrån fortsätter du mot Karlsruhe och några mil söder därom, i höjd med Strasbourg, viker du av in i Frankrike. När gränsen passeras återstår bara 6,5 mils körning till Colmar.

Parkera

Delar av centrala Colmar är bilfria zoner och det kan vara svårt att hitta parkeringsplatser i staden. Vi rekommenderar att du istället väljer något av parkeringshusen. De är lite dyrare men kan vara helt nödvändiga om ni vill kliva ur bilen.

Trots att det finns olika in- och utgångar i de franska parkeringshusen står ofta parkeringsautomaten på det övre planet eller i en angränsande byggnad, t.ex. en affär eller galleria. Detta fungerar vanligtvis bra om man råkar passera där automaten står men kommer man via en annan ingång så kan den vara svår att hitta.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.