Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Verona

GÅ TILL » Sevärdheter Väder Bilder Transport Verona
VERONA VÄDER

Öster om Gardasjöns sydligaste spets finner man den italienska, medelstora staden Verona med en folkmängd på 257 353 invånare. Som så många andra städer i Italien, med sin pittoreska anda och förhistoriska atmosfär - så doftar den romantik. Kommer det sig av att Verona är den platsen som är vida känd för Shakespeares drama Romeo och Julia? Är det den romerska poeten Callus från Verona vars poesi som fortfarande förser staden med passion? Eller kan det vara Veronaborna som förgyller staden med värme och charm? Hursomhelst så har Verona varit bebodd sedan lång tid tillbaka, med anor från antikens Rom. Staden är förmögen på flera romerska arkitektoniska lämningar, till exempel slutet på är tre antika vägar - Via Claudia Augusta, Via Gallica och Via Postumia. Samt flera romerska monument och byggnationer som Arena di Verona, Teatro Romano, Porta dei Borseri och Ponte della Pietra. Förutom Veronas betydelsefulla kulturella scen och arkitektoniska sevärdheter finns det mycket annat att upptäcka här i form av hantverksbutiker, högklassig shopping och eleganta caféer. Och med Gardasjön nästan in på knuten, så finns det fantastiskt vackra utflyktsmål i närheten av Verona.

Välkommen till åtråvärda Verona, en stad att förälska sig i.

SÖK & BOKA HOTELL I VERONA Verona

Floden Adige flyter fram genom Verona.

Sevärdheter i Verona

Det finns åtskilliga saker att upptäcka i och runtomkring Verona. Såsom forntida ruiner, historiska platser och arkitektoniska byggnadsverk. Här finns det praktfulla pärlor i skepnad av katedraler och kyrkor, parker och palats. Brokiga och fängslande promenadstråk. Teatrar och konstmuseer. Guidade turer på cykel eller till fots, under dagtid eller under månens sken.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Palazzo Giardino Giusti
Romeo och Julia cykelguidning
Ponte Pietra

Palazzo Giardino Giusti

Det manieristiska 1500-tals slottet Palazzo Giardino Giusti ligger i östra Verona, nära till stadens centrum. Den tillhörande trädgården anses vara en av Europas vackraste renässansparker med sina cypressträd, blomsterterasser, fontäner och häcklabyrinter. Palazzo Giardino Giusti har funnits i familjen Giusti sedan uppförandet av slottet, därav det passande efternamnet del Giardino, som betyder just "Af Trädgård". Palazzo Giardino Giusti har öppet varje dag och entrékostnaden är cirka 70 kronor per besökare, något billigare om man är en grupp på minst 15 personer. Portarna står öppna för visning från kl. 9.00 till 20.00 under perioden april till september, därefter från oktober till och med mars så stänger slottsvisningen en timma tidigare.

Koordinater: 45.443482, 11.006898

Romeo och Julia guidning på cykel

Med Simonetta Bike Tours i Verona kan man få uppleva en specialguidning i form av en cykeltur i Romeo och Julias spår. Under denna tur får man upptäcka alla de platser där kärlekshistorien utspelar sig. Till exempel den kända balkongen där dom blev kära i varandra, vigseln i det underjordiska kyrkorummet i katedralen samt hörnet där Mercuzio dödades av Tebaldo och Romeo dömdes till exil. Förutom dessa platser som är kopplade till Shakespeares drama, så får man uppleva de mest förföriska gatorna, dolda valv och fina brunnar. Turen avslutas vid en plats där generationer av kärlekspar har möts, slutpunkten blir San Pietro slott och terrass. Hit upp tar man sig med en linbana.

Koordinater: 45.439906, 10.985251

Ponte Pietra (Ponte della Pietra)

Den romerska bågbron Ponte Pietra är en av stadens främsta sevärdheter och den äldsta bron i Verona med sina anor från antikens rom. Bron byggdes på 100-talet e.Kr och sträcker sig över floden Adige. Den har historiskt sett varit en viktig förbindelse då bron tillsammans med konsulvägen Via Postumia hade en central roll i det romerska riket. Konsulvägarnas uppgift var huvudsakligen att hålla ihop riket och det gynnades med goda transportleder där varor, konvojer och soldater smidigt kunde ta sig mellan städerna. Via Postumia var under den här tiden en av dom mest betydelsefulla vägarna som förband städer som Verona och Genua. Primärt var Ponte Pietra en träbro som sedan byggdes i sten, och hette tidigare Pons Marmoreus, som på latin kan tolkas såsom "Marmorbron". Bron har vid flera tillfällen utsatts för skador men rekonstruerats och restaurerats gång på gång. Till exempel så totalförstördes alla broarna över Adige under andra världskriget då tyskarna bestämde sig för att spränga var och en. Idag löper Ponte Pietra fint över floden. Ponte Pietra betyder Stenbron på italienska. Och den här Stenbron är sagolikt sevärd.

Koordinater: 45.447745, 10.999992

Väder och klimat

Verona har en fuktig subtropiskt klimat som är karatäristiskt för norra Italiens slättområde. Somrarna är heta medan vintrarna är kalla och fuktiga, även om Gardasjön har ett partiellt inflytande på staden. Den relativa luftfuktigheten är hög under hela året, speciellt på vintern när det orsakar dimma, huvudsakligen från skymning till sent på morgonen.

Bilder från Verona

Verona Verona Verona Verona Verona

Kollektivtrafik och transporter

Med Verona Bike så är det lätt att hyra cykel. Man satsar gärna på miljönvänliga, enkla transportmedel i staden som både veronaborna samt turisterna kan använda. Och Verona Bike erbjuder alltifrån kortare resor upp till ett års cykeluthyrning. Cykelstationerna är placerade vid strategiska platser såsom vid tågstationen, turistattraktionerna, kring lokala myndigheter etc. Att hyra en av Verona Bike's cyklar kostar cirka 20 kronor för en heldag. För mer prisinformation och vägledning kolla på deras hemsida.

Vill man däremot använda sig av kollektivtrafiken i form av buss så tillhandahåller Azienda Trasporti Verona (ATV) olika typer av bussresor i och utanför staden. Stadsbussarna kallas för Urbani och de som körs utanför city för Extraurbani. Bussbiljetterna kan man köpa på de officiella biljettkontoren samt turistbyråerna och i de flesta tobaksaffärerna, så kallade tabaccheria. Det går även att betala när man kliver ombord på bussen, men då tillkommer en extrakostnad på cirka 8 kronor. Viktigt att tänka på då är att man ser till att man har exakta mynt. Är man en ägare av en smartphone, så går det smidigt att köpa sin resa via appen Verona Bus. Applikationen kan laddas ner gratis och innehåller information som är anmärkningsvärd - såsom tidtabellerna, busslinjerna och dess rutter etc. Det går också att skicka ett textmeddelande till ATV's "hellobus" tjänst för ytterligare information. Att resa med stadsbussarna kostar med förköpt bussbiljett cirka 13 kronor och gäller i 90 minuter. Biljett köpt ombord kostar cirka 20 kronor och går att införskaffa via biljettmaskinerna. Som redan sagt, se till att du har exakta mynt - biljettmaskinerna ger ej tillbaka växel.

Verona har också flera taxibolag. Exempelvis TaxiBluncc som erbjuder olika typer av resor beroende på intresse och mål. Tjänsterna anpassas efter kundens behov och chaufförerna är noga med att varje resenär får en trygg och säker resa i sällskap med dom. TaxiBluncc är aktiva dygnet runt och kör både i och utanför stan. Det går att boka resorna i förväg på deras hemsida. Detta är en fördel då man på förhand tillsammans med TaxiBluncc kommer överens om vad resan ska kosta. De erhåller även biluthyrning med chaufför - så man kan skräddarsy sin tripp varthän man vill och hur länge man vill. Det här bolaget erbjuder sina kunder god service oavsett resans syfte.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.