Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Krakow

GÅ TILL » Sevärdheter Transport Krakow
KRAKOW VÄDER

En av världens vackraste metropoler är Polens näst största stad Kraków. Kraków är också en av landets äldsta städer och vi finner den i landets södra del. En stad med omkring 760 000 invånare och tillsammans med de kringliggande förorterna hela 1,5 miljoner. Den här orten är inbjudande med sina vackra historiska byggnader i Stare Miasto (gamla stan) med anor från 1200-talet. Och så gott som stora delar av stadens byggnationer har klarat sig undan andra världskrigets fördärv, specifikt gamla stan som främst är Krakóws kulturella och arkitektoniska ansikte mot världen och som tilldrar sig många turister med sin skönhet. Det här en plats där kulturlivet blomstrar, delvis på grund av att den är en universitetsstad. Invid staden flöder Vistulafloden fram och Kraków är förutom en viktig kulturell och akademiskmetropol, en betydelsefull ekonomisk knutpunkt i Polen. Kring Kraków finns det flera industrier som har en grundläggande roll för Polens näringsliv. Från 1038 fram till 1569 var Kraków landets huvudstad. Och år 1978 sattes Gamla stan på Unescos världsarvslista. Marknadsplatsen Rynek Główny i Stare Miasto är ett av Europas största torg. Här samlas många stadsbor och turister för att umgås i en enastående miljö. Både i den gamla stadskärnan och i de judiska kvarteren hittar man flera mysiga restauranger, barer och caféer där man kan avnjuta något gott.

Välkommen till Kraków - en av Europas vackraste städer!

SÖK & BOKA HOTELL I KRAKOW Krakow

Sevärdheter

Det finns gott om sevärdheter i Kraków. Flera museer och religiösa platser såsom stadens domkyrka Katedra Waleska. Därtill historiska platser som exempelvis kvarlämningar av arbetslägret Płaszów och förintelselägret Auschwitz-Birkenau, som nazismregimen uppförde under andra världskriget som ligger utanför Kraków. Staden var ett centrum för nazisterna och idag kan man besöka flera sevärdheter som återspeglar fascismens onda ansikte.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Oskar Schindlers fabrik
Kungaslottet Wavel
Kazimierz

Oskar Schindlers fabrik

Oskar Schindlers fabrik Krakow

Den historiska utställningen på Oskar Schindlers fabrik är omfattande i sin storlek. Den återspeglar den nazistiska ockupationen mellan åren 1939 till 1945, då både polska och judiska invånare i Kraków blev utsatta för nazismens fasor. Oscar Schindler var en tysk industriman som tog över en fabrik i i Kraków under ockupationen 1939, han jobbade också för den nazisttyska underrättelsetjänsten Abwehr. Tack vare hans kontakter inom Abwehr, så lyckades han rädda de drygt tusen judarna som var anställda på hans emaljfabrik. Den byggnad som används för utställningen idag är den adminstrativa delen. Museet ligger på adressen Lipowa 4 och exhibitionen rekommenderas från 14 års ålder och uppåt. Ett tips är att kontakta museet inför besöket, då utställningen är populär så kan det vara bra att kolla upp vilka dagar och tider då det inte förväntas vara alltför många besökare där. Utställningen är som sagt extensiv, det finns mycket att ta in och det kan vara svårt att smälta alla intryck. För biljettpriser och öppettider, se hemsidan.

Oskar Schindlers fabrik Krakow Oskar Schindlers fabrik Krakow

Kungaslottet och borgen Wavel

Kungaslottet och borgen Wavel Krakow Kungaslottet och borgen Wavel Krakow

Invid Vistulaflodens strand reser sig den höga Wavelkullen med sitt slott, sin borg och domkyrka. Enligt medeltida legender om den fasanfulla draken som härjade i trakten, så bodde den här i en grotta under kullen. Men den mytologiska prinsen Krak satte stopp för draken och dödade den och därmed grundades Kraków och så uppstod stadens namn. Flera arkeologiska utgrävningar har gjorts kring Wavel. Kullens grottor har varit bebodda sedan äldre stenålder och därefter har flera olika folkslag bosatt sig kring Wavelkullen. Under 800-talet uppstod borgen och därefter under 1000-talet uppfördes den ursprungliga katedralen. I den vilar bland annat Gustav Wasas son Sigismund. Slottet har flera utställningsrum och det finns även möjlighet att besöka domkyrkan. Och för den som bara nöjer sig med att se en vacker slottsgård och en fantastisk utsikt över Vistula så är det värt att besöka denna plats. Här finns det trevliga uteserveringar också. Parkeringsmöjligheter finns bland annat i ett parkeringshus i närheten.

Kazimierz

Kazimierz - judiska kvarteren i Krakow

En av Krakóws historiska stadsdelar är det judiska distriktet Kazimierz. Dessa kvarter utmärker sig något från stadens övriga då de inger en enastående atmosfär med alla unika barer, caféer och restauranger i judisk anda. Men också arktitekturen och de pittoreska gatorna. Här har en judisk befolkning varit bosatt sedan 1300-talet. Före andra världskriget levde det drygt 60 000 judar i Kraków och Kazimierz var en populär stadsdel tack vare sina kunniga handelsmän, bankirer och hantverkare. Här blomstrade kulturen och det religiösa livet. Men när nazismen nådde Kraków tvångsförflyttades invånarna till andra städer eller till stadsdelen Podgórze som sedan blev ett judiskt getto och där utstängdes de från övriga delar av staden.

Krakow

Många deporterades till arbetsläger eller förintades i det koncentrations - och dödsläger som fanns utanför Kraków. Och sedan dess så lever det inte många med judiskbörd här, de flesta som överlevde förintelsen flydde Polen och kom aldrig åter. Men idag försöker man kvarhålla sin kulturella identitet genom att bland annat anordna konserter och låta det judiska temat prägla Kazimierz butiker, restauranger och marknader. I detta distrikt finns det sevärdheter såsom den gamla synagogan och det judiska museet. Och för den som känner till Steven Spielbergs film "Schindlers list" så spelades den in här. Kazimierz är en av Krakóws mest betydelsefulla platser och denna stadsdel har så mycket att bjuda på idag.

Kollektivtrafik och transporter i Krakow

I Kraków så ligger de flesta sevärdheterna, restaurangerna och museer inom gångavstånd. Det kan hända att man behöver ta spårvagnen några hållplatser annars så når man det mesta till fots och det är kanske det bästa sättet att uppleva Kraków. För den som vill åka kollektivt med buss och spårvagn så går det bra att använda ett Kraków Card, då reser man gratis. Det finns också biljettmaskiner ombord eller vid större hållplatser, då rekommenderas det att man har pengar till hands då de flesta maskinerna inte tar bankkort. Det finns olika slags biljetter alltifrån 20 minutersresor upptill 72-timmars. Biljettpriserna är billiga och kostar för den kortaste resan 3,40zł (omkring 8,5 sek). Kollektivtrafiken är i drift mellan 05.00 till 23.00. Det finns tidtabeller samt kartor att ladda ner via kollektivtrafikbolagets app eller hemsida.

Det finns också gott om taxibolag i Kraków och många guidade turer görs med golfbil till de olika sevärdheterna, det finns även möjligheter till sightseeingturer på cykel.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.