Wandlitz

GÅ TILL » Sjöar Aktiviteter Boende Restauranger Transporter Bila Hamnen i Wandlitz

Skogar och sjöar utanför Wandlitz. På bilden syns Liepnitzsee.

WANDLITZ VÄDER

Wandlitz är en liten stad belägen cirka 2,5 mil norr om Berlin. Området kring staden är skogigt och det finns flera sjöar i Wandlitz direkta närhet. Staden är centrum för ett populärt rekreationsområde som erbjuder flertalet friluftsaktiviteter. Det finns en handfull hotell och vandrarhem i staden där Wandlitz Waldhotel är ett av de större. I centrum finns flera restauranger och affärer. Wandlitz är centralort i Wandlitz kommun med 23 000 invånare, medan själva staden har cirka 6000 invånare.

Under tiden då Tyskland var delat tillhörde Wandlitz Östtyskland och utanför staden ligger villasamhället Waldsiedlung som under DDR-tiden var ett gated community för partitoppar i kommunistpartiet. Här bodde bl.a. den östtyska generalsekreteraren Erich Honecker. Säkerheten var prio ett och hela Wandlitz var omgärdat av strikta restriktioner avseende vilka som fick besöka staden.

SÖK & BOKA HOTELL I WANDLITZ

Sjöar

Liepnitzsee vid Wandlitz

Liepnitzsee.

Wandlitzer See är den största sjön vid vilken staden är direkt belägen. Utöver den finns ytterligare tre sjöar som är aningen mindre, nämligen Rahmersee, Stolzenhagener See och Liepnitzsee. Sjöarna bildades under den senaste istiden då området låg precis i utkanten av inlandsisen som bl.a. täckte hela Skandinavien. Vill man bada så är det Liepnitzsee man ska välja. Det är den renaste sjön i förbundslandet Brandenburg. Detta beror på att sjön fylls på av rent vatten från underjordiska källor.

Vid Liepnitzsee finns en badplats i den västra änden av sjön, den del som ligger närmast Wandlitz. Bor man på Waldhotel Wandlitz behöver man bara promenera eller cykla 1,5 kilometer på skogsväg för att komma dit. Mitt i sjön ligger ön Grosser Werder dit det finns färjeförbindelse från den norra delen av sjön. På ön finns en restaurang och campingplats.

Koordinater: 52.743206, 13.494591

Det finns även en badstrand vid Stolzenhagener See på den plats där det bara är en 200 meter bred landremsa som skiljer den från Wandlitzer See.

Koordinater: 52.760678, 13.440481

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Restaurant alla Fontana
Restaurant Rialto
Strandbad Stolzenhagen
Waldhotel
Badplats Liepnitzsee
Hotel Restaurant Seeterrassen
Barnim Panorama
Surfcenter
Golfclub Prenden

Aktiviteter och sevärdheter

Barnim Panorama är en form av naturum som ligger i Wandlitz. Här kan man uppleva hela natur- och kulturlandskapet inom Naturpark Barnim. Förutom museet så arrangeras även guidade turer i naturparken.

Koordinater: 52.751705, 13.455067

Surfcenter Wandlitz erbjuder både uthyrning av vindsurfingutrustning och kurser i vindsurfing.

Koordinater: 52.754610, 13.472267

Golfclub Prenden är en 27-håls golfbana som ligger 1 mil nordöst om Wandlitz. Golfbanan som upptar 120 hektar ger utmaningar till den skickliga golfare. De har också bra möjligheter för nybörjare med golfskola och driving range. 18-håls mästerskapsbanan Prenden Pines liknar en skotsk linksbana med sina lätt kuperade fairways, breda sandbunkrar och många vattenhinder. Den kompletta 9-hålsbanan Hunter's Nine imponerar hög standard och bra underhåll och är idealiskt för nybörjare. Restaurangen van Wachtel är en populär och uppskattad restaurang som erbjuder utsökt och modern gastronomi efter golfrundan.

Koordinater: 52.791099, 13.568528

Boende

Wandlitz Waldhotel

Waldhotel Wandlitz.

Waldhotel Wandlitz Biergarten

Ett hotell vi vill rekommendera lite extra är Waldhotel Wandlitz. Det är ett trevligt hotell beläget i utkanten av Wandlitz. Härifrån är det promenadavstånd till badet vid Liepnitzsee. Hotellet är beläget i utkanten av ett trevligt villaområde och det tar cirka 15-20 minuter att promenera till centrum. Hotellet är barnvänligt och har en egen trädgård med möjlighet till lek i anslutning till deras biergarten. Mamma och pappa kan med andra ord avnjuta en god öl under tiden barnen leker sig trötta på gräset bredvid.

BOKA WALDHOTEL WANDLITZ

Trots att hotellet har hela 80 känns det inte som ett stort hotellkomplex. Bland bekvämligheter kan bl.a. gratis wi-fi, bastu och gratis parkering nämnas.

Koordinater: 52.743119, 13.476061

Restauranger

Wandlitz Restaurant Rialto

Vi vill också passa på att tipsa om några bra restauranger i Wandlitz. Bor du på Waldhotel Wandlitz är det en bit att gå till själva centrum. Närmare bestämt 1,5 kilometer genom trevliga och välmående villaområden. På lite närmare avstånd ligger dock Brauhaus Wandlitz & Restaurant Rialto. Restaurangen ligger i korsningen Bernauer Chaussee och Prenzlauer Chaussee.

Koordinater: 52.746472, 13.463499

I själva centrum hittar man den italienska Restaurant alla Fontana med stor terrass med utsikt över sjön. Här kan man avnjuta en god bit mat till solnedgången över sjön i öster. I centrum finns även det argentinska Steakhouse El Gaucho.

Kollektivtrafik och transporter

Wandlitz transporter

Wandlitz trafikeras av Berlins pendeltåg S-Bahn och det finns två stationer i staden. Den sydligare stationen som heter Wandlitz och den norra (centrum) som heter Wandlitz Wandlitzsee Bhf. Det tar cirka 50 minuter att ta sig till centrala Berlin och ska man till Alexanderplatz får man byta till tunnelbana vid Berlin-Pankow.

Bila till Wandlitz

Wandlitz är beläget strax norr om Berlin och den snabbaste vägen är att ta färjan Gedser-Rostock och därefter fortsätta på motorvägen A19 följt av A24 mit Berlin. När man kört en bit på norra Berliner Ring i östlig riktning svänger man av mot Oranienburg och därefter vidare österut mot Wandlitz. Sträckan Jönköping via Helsingborg, Gedser och Rostock till Wandlitz är 75 mil och tar cirka 9 timmar att köra.

Ett annat alternativ är att välja färjan Trelleborg-Sassnitz och därefter köra motorvägarna A20 och A11 mot Berlin. Några mil innan Berliner Ring svänger man av vid trafikplats Wandlitz och fortsätter en halvmil på landsväg innan man är framme. Sträckan Jönköping via Trelleborg och Sassnitz till Wandlitz är 72 mil och tar strax över 10 timmar att köra.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.