Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Balatonsjön

Balatonsjön

Strand på Balatonsjöns södra sida.

BALATONSJÖN VÄDER

Balatonsjön sydväst om Budapest är ett populärt semester- och utflyktsmål för både ungrare och utländska turister. Sjön är 7,5 mil lång och 5-10 kilometer bred. Den grunda sjön har ett medeldjup på 3,2 meter och ett maxdjup på 12,2 meter, vilket innebär både för- och nackdelar. Fördelen är att sjön snabbt värms upp under sommarmånaderna vilket ger en behaglig badtemperatur, medan nackdelen är att sjöns vatten lätt blir grumligt eftersom bottensediment lätt rörs upp till ytan.

Runt Balatonsjön ligger byar och badorter tätt, så det är inga problem att hitta boende i nära anslutning till stranden om man är ute i god tid. Det finns också ett antal allmänna stränder där man får betala inträde, vanligtvis en heldagsbiljett. Under semestertid samt på helger och helgdagar väljer många ungrare att ta tåget eller bilen till Balatonsjön, vilket gör att det blir väldigt trångt på stränder och parkeringar. Järnvägen mellan Budapest och Zagreb löper längs Balatonsjöns södra strand, och det är denna järnväg som många Budapestbor använder för att ta sig hit. Därför kan det vara en god idé att välja sjöns norra sida under semestertider och helger, då behöver man inte trängas med lika många Ungrare, även om de bilburna även befolkar den norra stranden.

SÖK & BOKA HOTELL VID BALATON

Tihany

Halvön Tihany på Balatonsjöns nordväststrand är ett påoulärt semestermål. Halvön som tidigare varit en ö täcker en yta av enbart åtta kvadratkilometer. Den sydvästra delen av halvön är naturreservat och kan besökas till fots eller med cykel då den är avstängd för biltrafik. Nationalparkens olika delar nås genom ett nät av välskyltade stigar och småvägar. I staden Tihany är benadiktinerklostret från 1600-talet med de spektakulära vyerna över Balatonsjön. Särskilt vackert är det om våren när regionens mandelträd står i blom, samt i juni när doften av lavender sprider sig i luften. Från klostret rekommenderas att gå på strandpromenaden till den vackra gamla inre hamnen med sina angöringsplatser för passagerarfartyg.

Koordinater: 46.913337, 17.887516

Hévíz - världens största termalsjö

Bara sex kilometer väster om Balatonsjön ligger Hévíz termalsjö som är världens största aktiva och naturliga termalsjö. Dess varma och mineralrika vatten sägs ha hälsosamma effekter. Sjön som är nästan helt rund har en diameter på 200 meter och är 38 meter djup. Källan under sjön förser vattnet med svavel, radium och mineraler. Källans stora vattenflöde gör att sjöns vatten helt byts ut på 48 timmar. På vintern är vattentemperaturen 23-25 grader och under sommarmånaderna når temperaturen ända uppemot 33-36 grader.

Koordinater: 46.786708, 17.192640

Hitta hit

Järnvägen Budapest-Zagreb vid Balatonsjön

Järnvägen mellan Budapest och Zagreb. Station utmed Balatonsjön.

Med bil från Budapest kör du ut ur staden åt väster på motorvägen M1. Efter några kilometer delar sig motorvägen och du ska svänga av till M7. Skyltningen är bra och det står BALATON i versaler på skyltarna, så det är svårt att missa. På M7 återstår en 7,5 mil lång resa till dess att du är framme vid Balatonsjöns nordöstra del. Första avfarten vid Balatonsjön är nr 90 och skyltas mot Enying och Balatonfüred. Där väljer du lämpligtvis om du ska till sjöns norra eller södra strand. Motorvägen löper parallellt med hela sjöns södra strand, men även om du ska dit kan vi rekommendera att du ändå kör av motorvägen för att njuta av lite sjöutsikt längs vägen.

Koordinater: 46.850096, 17.765563

Parkera

Parkera vid Balatonsjön

Runt hela balatonsjön finns stora som små avgiftsbelagda parkeringsplatser. Det finns även möjlighet att parkera gratis utmed gatorna, om det är ledigt det vill säga. Under högsäsong kan det vara ordentligt stökigt med många bilister som är på jakt efter en parkeringsplats, så räkna med köbildningar i samhällen närmast stranden.

Bilder från Balaton

Vy över Balatonsjö Båtar vid Balatonsjön

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.