TT-Line
TT-Line

Balatonsjön

Balatonsjön Balatonsjön

Strand på Balatonsjöns södra sida

Balatonsjön sydväst om Budapest är ett populärt semester- och utflyktsmål för både ungrare och utländska turister. Sjön är 7,5 mil lång och 5-10 kilometer bred. Den grunda sjön har ett medeldjup på 3,2 meter och ett maxdjup på 12,2 meter, vilket innebär både för- och nackdelar. Fördelen är att sjön snabbt värms upp under sommarmånaderna vilket ger en behaglig badtemperatur, medan nackdelen är att sjöns vatten lätt blir grumligt eftersom bottensediment lätt rörs upp till ytan.

Runt Balatonsjön ligger byar och badorter tätt, så det är inga problem att hitta boende i nära anslutning till stranden om man är ute i god tid. Det finns också ett antal allmänna stränder där man får betala inträde, vanligtvis en heldagsbiljett. Under semestertid samt på helger och helgdagar väljer många ungrare att ta tåget eller bilen till Balatonsjön, vilket gör att det blir väldigt trångt på stränder och parkeringar. Järnvägen mellan Budapest och Zagreb löper längs Balatonsjöns södra strand, och det är denna järnväg som många Budapestbor använder för att ta sig hit. Därför kan det vara en god idé att välja sjöns norra sida under semestertider och helger, då behöver man inte trängas med lika många Ungrare, även om de bilburna även befolkar den norra stranden.

Hitta hit

Järnvägen Budapest-Zagreb vid Balatonsjön Järnvägen Budapest-Zagreb vid Balatonsjön

Järnvägen mellan Budapest och Zagreb. Station utmed Balatonsjön.

Med bil från Budapest kör du ut ur staden åt väster på motorvägen M1. Efter några kilometer delar sig motorvägen och du ska svänga av till M7. Skyltningen är bra och det står BALATON i versaler på skyltarna, så det är svårt att missa. På M7 återstår en 7,5 mil lång resa till dess att du är framme vid Balatonsjöns nordöstra del. Första avfarten vid Balatonsjön är nr 90 och skyltas mot Enying och Balatonfüred. Där väljer du lämpligtvis om du ska till sjöns norra eller södra strand. Motorvägen löper parallellt med hela sjöns södra strand, men även om du ska dit kan vi rekommendera att du ändå kör av motorvägen för att njuta av lite sjöutsikt längs vägen.

Koordinater: 46.850096, 17.765563

Parkera

Parkera vid Balatonsjön

Runt hela balatonsjön finns stora som små avgiftsbelagda parkeringsplatser. Det finns även möjlighet att parkera gratis utmed gatorna, om det är ledigt det vill säga. Under högsäsong kan det vara ordentligt stökigt med många bilister som är på jakt efter en parkeringsplats, så räkna med köbildningar i samhällen närmast stranden.

Bilder från Balaton

Vy över Balatonsjön Vy över Balatonsjön Båtar vid Balatonsjön Båtar vid Balatonsjön

Gilla oss

TwitCount
Hotels.com
Stenaline