Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Tjeckien

Trafikregler och vägval i Tjeckien

De generella hastighetsbegränsningarna i Tjeckien är 50 km/h inom tätort, 90 km/h på landsväg och 130 km/h på motorväg. Att bila i Tjeckien är en fin upplevelse och innebär ofta att du ofrivilligt måste svänga av motorvägen för att hitta den närmaste vägen.

Motorvägar i Tjeckien

Tjeckien har ganska mycket motorvägar, men nästan alla av dessa går till Prag. Motorväg 5 och 8 förbinder Prag med förbundsländerna Bayern respektive Sachsen i Tyskland. Motorväg 1 går mellan Prag och Tjeckiens näst största stad Brno och därefter vidare mot Bratislava i Slovakien.

De tjeckiska motorvägarna är avgiftsbelagda och för att betala måste du köpa ett särskilt klistermärke att sätta i framrutan. Dessa kan man köpa på bensinstationer. Saknar man detta klistermärke och blir stannad av polis så ska böterna betalas på plats.

Motorväg i utkanten av Brno

Motorväg i utkanten av Brno.

Motorväg i Tjeckien

Motorväg i Tjeckien.

Landsvägar i Tjeckien

Det tjeckiska vägnätet har förbättrats mycket de senaste 15 åren. Förutom motorvägarna som förbinder de största städerna med framförallt Prag finns det landsvägar av bra klass.

Väg 52 i Tjeckien

Väg 52 i Tjeckien. Riktning mot Österrike och Wien.

Rekommenderade färdvägar i Tjeckien

Hastighetsskylt Tjeckien

Om du ska till huvudstaden Prag kommer du lämpligast från norr via Dresden. Från Dresden till den tjeckiska gränsen tar man motorvägen A17. Denna motorväg fortsätter därefter 3 mil in i Tjeckien, som följs av en 1,8 mil lång landsvägssträcka innan det åter blir motorväg de sista 6 milen till Prag.

Ska du åka genom Tjeckien, t.ex. på vägen hem från norra Italien finns det en särskilt bra väg att ta. Det är E55 från Linz i Österrike vidare norrut mot Tjeckien. På landsvägen genom Tjeckien passerar du då bl.a. städerna Ceské Budejovice och Tábor. Vid Tábor är en kortare sträcka av vägen motorväg. Vid Mirosovice kör du på motorvägen med det tjeckiska vägnummret 1 (E50) som tar dig de återstående 2,5 milen till Prag.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.