Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Ungern

Trafikregler och vägval i Ungern

De senaste 20 åren har ungerns vägnät moderniserats i snabb takt och idag håller det i stort sett samma standard som västeuropeiska länder. Undantag finns såklart, bland annat om man letar sig in på mindre privata eller lågprioriterade vägar. Ungern har tre typer av motorvägar och motortrafikleder. Dessa är:

  • Motorväg (Autópálya): Motorvägsstandard med minst 2+2 filer samt vägren för utryckningsfordon. Planskiljda korsningar. Hastighetsbegränsning 130 km/h.
  • Motortrafikled (Autóút): 2+2- eller 2+1-väg med mitträcke. Vägren för utryckningsfordon. Vanliga korsningar kan förekomma. Hastighetsbegränsning 110 km/h.
  • Höghastighetslandsväg (Gyorsút): 2+2 filer, mitträcke och få vanlige korsningar. Hastighetsbegränsning 110 km/h.

Motorvägar i Ungern

Motorväg i Ungern Motorväg i Ungern

Enligt Ungerns vägverk (Állami Autópályakezelő Zrt.) finns det totalt 149 mil motorväg i landet. Motorvägsbyggandet i Ungern påbörjades 1964 då dagens M7 mellan Budapest och Balatonsjön byggdes. Motorvägsnätets totala längd var 20 mil 1980, 50 mil 1998 och 1000 mil 2007. Under de nio åren mellan 1998 och 2007 fördubblades med andra ord Ungerns motorvägsnät.

Idag har Ungern motorvägsförbindelse med länder framförallt i väster och söder, nämligen Slovakien, Österrike, Slovenien, Kroatien, Serbien och Rumänien.

Glöm inte bort att stanna vid gränsen och betala motorvägsavgiften. I Ungern används ett form av vignette-system utan vägtullar med bommar, men man får inget klistermärke att sätta i vindrutan. Istället får man ett kvitto där registreringsnummer och landsbeteckning ska framgå. Blir man stoppad i kontroll ska detta kvitto alltid finnas till hands och kunna uppvisas för polisen.

Motorvägsnätet i Ungern Motorvägsnätet i Ungern

Landsvägar i Ungern

Ungern har ett väl utbyggt nät av landsvägar som når ut till alla delar av landet. Standarden är överlag mycket god och trafiktempot aningen högre än i Sverige. Eftersom Ungern till stora delar har ett flackt landskap, utom i den nordöstligaste delen, är vägarna rakt dragna och man har ofta bra sikt och få överraskningar på landsvägarna.

Landsväg i närheten av Balatonsjön

Landsväg i närheten av Balatonsjön.

Rekommenderade färdvägar i Ungern

Kommer man raka vägen från Sverige köra man in i Ungern antingen på M1 från Österrike eller M15 från Slovakien. Den senare ansluter till M1 efter bara någon mil från gränsen. M1 är den motorväg som därefter tar dig hela vägen till Ungerns huvudstad, Budapest. Detta är den kortaste och snabbast vägen till Budapest och det är inga svårigheter att köra på de ungerska motorvägarna.

Ska man vidare söderut till Kroatien eller Serbien efter ett stopp i Budapest finns det två motorvägar att välja på; den östliga M5 mot Serbien och Belgrad, eller den västliga M7 mot Kroatien och Zagreb. M6 är en motorväg som ligger mittemellan M5 och M7, men den är inte fullt färdigbyggd till den kroatiska gränsen. Den passar bäst om du ska till Sarajevo. Kör du M7 mot Zagreb passerar du Balatonsjön, en populär semester- och badsjö där många ungrare och utländska turister spenderar sin semester. Ska du köra mellan Budapest och Zagreb, en resa som tar cirka 3,5 timmar så finns det tid att stanna till för ett dopp. Räkna dock med att det är mycket badgäster på plats under varma sommardagar, särskilt om det är helgdag. Då känns det som att halva Budapest tagit tåget dit för en helgutflykt.

Balatonsjön i Ungern Balatonsjön i Ungern

Balatonsjön

Snabbfakta Ungern

  • Högsta hastighet på motorväg: 130 km/h
  • Bensinpris: 13.22 kr
  • Dieselpris: 13.22 kr
  • Dieselpris: 12,37 kr
  • Vägavgifter: Ja
  • Gräns för rattonykterhet: 0,0 promille
  • Prata i mobil: Nej

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.